МВФ прогнозує зростання ВВП Росії в 2010 році на 3,5% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ прогнозує зростання ВВП Росії в 2010 році на 3,5%

Казна та Політика
154
Російська економіка поступово зміцнюється після кризи, але її відновлення буде повільним. З таким прогнозом виступив Міжнародний валютний фонд (МВФ) за підсумками своєї грудневої місії в РФ, в доповіді представлена оцінка експертів організації економічної ситуації і заходів, що приймаються російськими офіційними органами.
Заклопотаність МВФ викликає дуже високий дефіцит бюджету, необхідність встановлення більш амбітного цільового показника інфляції, масштабна монетизація бюджетного дефіциту і невирішені проблеми банківської системи.
Експерти МВФ вважають, що "в порівнянні з ситуацією півроку тому спостерігається поліпшення економічних і фінансових умов, як в світовій економіці, так і в Росії, проте відновлення буде повільним".
В 2010 році в Росії очікується помірне відновлення зростання до 3,5%. Проте, зазначають експерти, цей показник в значній мірі є віддзеркаленням "ефекту низької бази" і відновлення накопичення запасів. Не дивлячись на відносно високі ціни на нафту, передбачається, що внутрішній попит буде ослабленим, оскільки проблемна заборгованість в банківській системі, мабуть, стримуватиме зростання кредитування.
За оцінкою МВФ, російський уряд добре справляється з наслідками глобальної фінансової кризи. Банк Росії проводить політику гнучкішого обмінного курсу і обґрунтовано знизив ставки зі своїх операцій, скориставшись істотним зниженням інфляційного тиску. Уряд належним чином зробив контрциклічну лібералізацію бюджетної політики, проте зберігається стурбованість відносно обсягів цих витрат і можливості їх зменшення в майбутньому. Політика у фінансовому секторі була недостатньо енергійною, проте збільшення гарантій із вкладів та інші заходи для зміцнення довіри, прийняті торік, забезпечили стабілізацію фінансової системи і запобігли повномасштабній банківській кризі. В даний час завдання полягає в розробці стратегії виходу з кризи, що належним чином враховує короткострокові і середньострокові цілі Росії.
В сфері бюджетної політики стурбованість МВФ викликає головним чином те, що підвищений рівень витрат, закладений до бюджетів 2009 і 2010 рр., може стати постійним. В порівнянні з рівнем 2007 року, витрати імовірно зростуть на 7 процентних пунктів, причому половина цього зростання забезпечена збільшенням законодавчо закріплених зобов'язань. Це підтверджує, що ризик того, що в майбутньому ці значні витрати бюджету не будуть скорочені, існує. Зрештою це призведе до украй проциклічної бюджетної позиції, інфляції, стрімкого зміцнення реального курсу рубля і підвищення залежності від нафти.
З врахуванням цих побоювань в бюджетній політиці рекомендується прагнути до більш оптимального балансу між короткостроковими і середньостроковими міркуваннями, додатково знижуючи витрати в 2010 році. Статті витрат, котрі мають низькі фіскальні мультиплікатори, особливо субсидії підприємствам і неефективні марнотратні проекти, слід скоротити в першу чергу. Порівняльні дослідження з різних країн дозволяють передбачити, що в Росії є нереалізований потенціал значної економії бюджетних коштів за рахунок підвищення ефективності витрат. У середньостроковий період стійке зниження ненафтового дефіциту зажадає нових зусиль з реалізації необхідних структурних реформ, у тому числі охорони здоров'я і освіти, а також державного управління.
При цьому Банк Росії повинен ставити більш амбітні цілі зі зменшення інфляції. Враховуючи, що інфляція вже становить 6% в річному вираженні, цільовий показник інфляції на 2010 рік недостатньо амбітний, оскільки він не передбачає подальшого зниження в порівнянні з поточним рівнем. Експерти МВФ вважають, що Банк Росії повинен скористатися умовами, що склалися, і до кінця 2010 року скоротити інфляцію до рівня нижче 5%. В зв'язку з цим слід зазначити перехід до гнучкішого валютного курсу як захід, котрий сприяє підвищенню ефективності грошово-кредитної політики.
За прогнозами МВФ, найближчим часом істотною проблемою для грошово-кредитної політики стане монетизація масштабного бюджетного дефіциту. Монетизація викликає ризики наростання значної надлишкової ліквідності в системі, враховуючи небажання банків видавати кредити у великих масштабах, що зберігається, внаслідок чого виникає тиск у бік зниження курсу російської валюти і посилення інфляції. Великі валютні резерви Росії дозволять пом'якшити різкі коливання курсу; проте, ліквідність потрібно буде поступово стискати- за допомогою розміщення облігацій Банку Росії або іншими способами. Беручи це до уваги, МВФ вважає, що виниклий останнім часом підвищувальний тиск на рубль, викликаний припливом капіталу, швидше за все, має тимчасовий характер. Таким чином, подальше зниження ставок Банку Росії слід припинити, поки не проясняться монетарні наслідки значного вливання ліквідності в кінці року, пов'язаного з фінансуванням дефіциту бюджету.
При цьому експерти фонду вважають, що ситуація в російській банківській системі стабілізувалася, проте щедра підтримка ліквідності, разом з послабленнями з боку органів регулювання і недостатньо жорсткими стандартами фінансового обліку і звітності, мабуть, маскує серйозніші фундаментальні проблеми. МВФ стурбований тим, що за відсутності енергійніших заходів з боку офіційних органів в банківському секторі знову можуть виникнути серйозні проблеми, коли циклічне відновлення економіки змусить Банк Росії посилити кредитно-грошову політику. Враховуючи ці міркування, Банку Росії слід скористатися нинішніми стабільними умовами і відновити жорсткіші норми і вимоги, а не подовжувати послаблення, термін яких вичерпується в кінці 2009 року. Додатково можна було б розробити плани щодо скасування вже наданих послаблень. Тоді уряд міг би визначити відповідні способи вирішення проблем банків з недостатнім рівнем капіталу і неспроможних банків (злиття, додаткова капіталізація, реструктуризація або ліквідація). У середньостроковий період рекомендується посилити стандарти обліку і звітності, а також розширити повноваження Банку Росії із здійснення консолідованого нагляду.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас