Держзакупівлі їх посварять — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Держзакупівлі їх посварять

Казна та Політика
524
А також проголосувати за закон про Регламент Ради. Але при цьому парламентарії здатні посваритися через дріб'язкові питання - звіти тимчасових слідчих парламентських комісій і відставку голови МВС Юрія Луценка.
Найбільш скандальним на сьогоднішньому засіданні Ради може стати розгляд в повторному другому читанні закону про держзакупівлі - через нього навіть намітився розкол усередині фракції БЮТ.
На вчорашній погоджувальній раді перший віце-прем'єр Олександр Турчинов запропонував поставити це питання до порядку денного сьогоднішнього засідання. У свою чергу, перший віце-спікер Олександр Лавринович (Партія регіонів), передбачив, що це не було зроблено раніше, бо уряду зручно працювати без цього закону.
Нагадаємо, в другому читанні документ розглядався 4 грудня ц.р. Тоді голосування провалила фракція БЮТ, не дивлячись на те, що з доповіддю із законопроекту виступав бютівець Сергій Осика. Після цього Антон Яценко (БЮТ) виступив з критикою на адресу трьох колег по фракції - Сергія Терьохіна, Сергія Соболєва і Віктора Уколова, заявивши, що вони нібито пов'язані з лотерейним бізнесом підприємства "Українська національна лотерея" ("УНЛ", Київ), яке недоплачує з виграшів і ухиляється від сплати податків. Пан Яценко навіть вніс до Ради законопроект про націоналізацію лотерей.
Весь минулий тиждень в політичних колах обговорювали, що група Яценко-Осики намагалася отримати аудієнцію у лідера ПР Віктора Януковича, аби домовитися про співпрацю з регіоналами. Результат конфлікту залежить від сьогоднішнього голосування фракції, що, у свою чергу, цілком зав'язано на позиції Олександра Турчинова. Один з впливових депутатів від БЮТ заявив, що ухвалення закону про держзакупівлі може підірвати імідж прем'єра через присутність в документі корупційної складової.
Регіонали, у свою чергу, мають намір підтримати документ, в якому не залишилося практично нічого від урядового варіанту. Заступник голови комітету Ради з економічної політики Ірина Акімова (Партія регіонів) говорить, що документ готувався в робочій групі, котра співпрацює з фахівцями Світового банку. Депутат сказала, що повторне друге читання закону можливе після прийняття близько 300 поправок. "Ми не встигли їх проголосувати і продовжимо цю процедуру. Зокрема, повернемося до поправки №133, прийняття якої допоможе оскаржити тендер в процесі, а не коли вже укладено контракт", - зазначила Акімова, нагадавши, що фракція БЮТ провалила цю поправку.
Що стосується інших питань, то конфлікт здатний викликати заслуховування звітів тимчасових слідчих комісій Ради. Фракція БЮТ вимагає звіту ТСК з розслідування інциденту за участю глави МВС Юрія Луценка в аеропорту Франкфурту-на-Майні, очолюваної бютівцем Романом Забзалюком, і створити комісію з розслідування обставин отримання у володіння Віктором Януковичем резиденції "Межигір'я". А фракція ПР, вимагає відставки Юрія Луценка, що вступив в конфлікт з регіоналом Нестором Шуфричем.
Втім, до розгляду кадрових питань, за словами Олександра Лавриновича, не дійде. Не буде Рада розглядати і проект держбюджету-2010 - Олександр Турчинов заявив, що Кабмін не має наміру знову вносити його до парламенту без отримання висновків бюджетного комітету Ради по раніше відхиленому депутатами урядовому варіанту документа. Об'єднає ж депутатів прийняття Регламенту Ради. За словами глави профільного комітету Олександра Єфремова (ПР), потрібно затвердити Регламент як закон, аби уникнути нових претензій Конституційного суду.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас