ФРС утримається від підвищення ставок у середу, але може дати сигнал про зміну програми викупу активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС утримається від підвищення ставок у середу, але може дати сигнал про зміну програми викупу активів

Валюта
567
Федеральна резервна система (ФРС) США, яка у вівторок почне дводенне засідання, навряд чи за його підсумках прийме рішення про зміну облікових ставок, вважає більшість американських економістів, аналітиків і трейдерів, пише газета The Wall Street Journal.
Іншим важливим питанням політики ФРС - про майбутнє програми з викупу активів - задаються все більше інвесторів і учасників ринку.
За даними The Wall Street Journal, пожвавлення на ф'ючерсному ринку США, де трейдери роблять ставки на зміну політики ФРС, свідчить про наближення змін.
Судячи з котирування ф'ючерсів, ринок чекає, принаймні, одного істотного збільшення ставок до вересня наступного року. За даними з ф'ючерсного майданчика Chicago Board of Trade, котрий відстежує Bloomberg, є вірогідність 54%, що ставки ФРС будуть підвищені до кінця першого півріччя 2010 року, минулого місяця підвищення ставок в цей період чекали лише 34% гравців. Проте, на думку експертів, перш ніж збільшувати ставки, ФРС почне використовувати інші інструменти, аби вилучити з економіки надлишок ліквідності, зокрема, ЦБ може внести зміни в програму викупу корпоративних боргових зобов'язань.
Застосування таких інструментів не може початися без певних попередніх сигналів, які ФРС дасть ринку, - саме їх і чекають інвестори від засідання, яке відбудеться 15-16 грудня.
Якщо трейдери на ф'ючерсному ринку мають рацію, ФРС скоро дасть сигнал ринку про докорінну зміну кредитно-грошової політики, і одна поява таких сигналів може призвести до обвалу на ринку ризикованих активів.
Саме це сталося в 2004 році, коли ФРС востаннє боязко заявила про підвищення ставок, зазначають аналітики Barclays Capital Баррі Кнапп і Таллі Легер.
Котирування акцій почали знижуватися приблизно за півроку до початку підвищення ставок, а різниця між прибутковістю 10-річних і дворічних казначейських облігацій зменшилась. Це означало, що ринок чекає повільніших темпів розвитку економіки.
На думку авторів статті, опублікованої в The Wall Street Journal, в нинішніх екстраординарних умовах ефект від будь-яких заяв ФРС може бути ще яскравіше вираженим.
Програма викупу корпоративних облігацій ФРС створювала величезний попит на боргові зобов'язання американських компаній, внаслідок чого вони могли залучати значні обсяги коштів за порівняно невисокою ціною. Наступного року, згідно з прогнозами Barclays Capital, американські компанії випустять облігації на суму близько $2 трлн, і американському ринку корпоративних зобов'язань може бути важко "переварити" такі обсяги без підтримки ФРС.
Поки реальністю для американської економіки залишається дефляція і високий рівень безробіття, зміна політики ФРС залишається украй віддаленою перспективою. Споживчі ціни (індекс CPI) в США в жовтні знизилися в порівнянні з тим самим місяцем минулого року на 0,2%, свідчать дані американського міністерства праці. Листопадові дані будуть опубліковані в середу.
На минулому тижні глава ФРС Бен Бернанке також заявив, що інфляція "доки залишатиметься пригніченою", внаслідок чого ставки ФРС збережуться на нинішньому низькому рівні ще протягом "тривалого періоду часу".
Судячи із котирувань держоблігацій США, захищених від інфляції (Treasury Inflation-Protected Securities, TIPS), ринок облігацій також не чекає збільшення темпів інфляції в осяжному майбутньому. У 2010 році інфляція не перевищить 1%, прогнозує аналітик Barclays Capital Майкл Понд, який в своїх розрахунках спирається на різницю прибутковості TIPS і звичайних казначейських зобов'язань з аналогічним терміном обігу. Різниця між процентними ставками цих паперів означає середній рівень очікуваної в США інфляції. Протягом наступних 5 років щорічні темпи інфляції опиняться на рівні 1,5% і близько 2,1% - в найближчі 10 років.
Хоча рівень безробіття в США в листопаді несподівано знизився до 10% в порівнянні з 10,2% місяцем раніше, про що свідчать дані міністерства праці, подальше збільшення зайнятості залишається під питанням.
Аналітики, опитані Bloomberg, не прогнозують зниження рівня безробіття нижче 10% наступного року.
Американський центробанк утримує ставку в цільовому діапазоні від 0% до 0,25% річних з грудня минулого року. У 2008 році ставка була знижена 7 разів.
Згідно з даними опитування більше 60 аналітиків, базова процентна ставка в США залишатиметься на поточному рівні до завершення другого кварталу 2010 року, а потім ФРС почне її підвищувати. Середні очікування на кінець третього кварталу наступного року складають 0,5% річних, на кінець четвертого кварталу - 0,75% річних. При цьому середній прогноз 41 фахівця на січень-березень 2011 року для вартості грошей становить 1,25% і на квітень-травень - 1,75% річних. Опитування проводилось агентством Bloomberg з 1 по 8 грудня.
Для порівняння: базова ставка Європейського центрального банку зараз становить 1% річних, Банку Англії - 0,5% річних, Банку Японії - 0,1% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас