До України прийдуть без рейтингу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До України прийдуть без рейтингу

Казна та Політика
1169
Однак незалежно від рейтингу зі співвідношення цін на активи до умов роботи на ринку ми програємо Росії і багатьом іншим сусідам.
"Рейтинги України вже настільки низькі, що ті інвестори, які звертають на них увагу, вже давно зареклися мати справу з нашою країною. Для тих, хто залишився, рейтинги вже істотного значення не мають. Вони довіряють лише результатам власного аналізу ситуації в країні і на підприємстві", - вважає заступник директора департаменту корпоративних фінансів КУА "КИНТО" Костянтин Пересєдов.
Його підтримує радник інвестиційно-банківського департаменту Dragon Capital Олексій Зеркалов: "Світові рейтингові агентства дискредитували себе, декілька років поспіль підтверджуючи високі рейтинги компаній, багато з яких в кризовий час не змогли протриматися і декількох місяців. На наш погляд, інвестори зараз куди більше покладаються на результати власного аналізу".
Втім, для деяких класів інвесторів рейтинги все ж мають значення. "Професійні інвестори мислять категоріями портфелів і лімітів. Ліміт на країну тим більший, чим вищий її рейтинг. Погані рейтинги країни закривають можливість інвестування в українські підприємства більшості професійних інвесторів", - пояснив член правління інвестиційної групи "Сократ" Володимир Пономаренко.
З ним згоден фінансовий аналітик інвестиційно-банківського департаменту Astrum Investment Management Кирило Зуйков: "Суверенний рейтинг України і, у меншій мірі, рейтинг підприємств сприймаються досить серйозно і впливають на вибір об'єкту інвестицій, а також обсяг вкладень. Така поведінка абсолютно вписується в рамки інвестиційного процесу розвинених держав".
Надходженню великих грошей до України перешкоджає ще один факт. Старший аналітик інвестиційної компанії Phoenix Capital Андрій Нестерук зазначив, що в багатьох країнах, що розвиваються, ціни на активи вельми невисокі, а умови кращі. "Тому навряд чи варто чекати масового потоку інвестицій саме в Україну. Іноземні власники значних капіталів спочатку шукатимуть можливості для покупок в Росії, Центральній і Східній Європі, а лише потім звернуть увагу на Україну", - сказав він.
Ці висновки підтверджують дані Світового банку. У дослідженні Doing Business 2010 серед 183 країн Україна зайняла 142-е місце за зручністю для ведення власної справи. Ця позиція - своєрідне джерело нашої гордості. Наша країна за рік піднялася з 146-го місця і випереджає Сирію і Філіппіни. Але, на жаль, поки вона програє Гондурасу і низці колишніх республік СРСР. До речі, Грузія займає 11 місце, Естонія - 24, Литва - 26, Латвія - 27.
Коло потенційних інвесторів в нашу економіку сильно звузилось. "Перша категорія - інвестори типу Європейського банку реконструкції та розвитку і Міжнародної фінансової корпорації. Друга - окремі сміливі стратегічні інвестори, перш за все транснаціональні корпорації. Третя - високоризикові фонди прямих інвестицій і кризових активів", - перерахував нинішніх інвесторів Пересєдов.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас