Ціни впали у сплячку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни впали у сплячку

Казна та Політика
9771
Адміністративне регулювання цін напередодні президентських виборів і жорстка монетарна політика НБУ на деякий час загальмували інфляцію. За даними Держкомстату, опублікованими минулого тижня, в листопаді ціни виросли лише на 1,1%, що стало найнижчим показником для цього місяця за останні шість років (у листопаді 2002 р. цей показник становив 0,7%). Річна інфляція сповільнилась із 14,1% у жовтні до 13,6% у листопаді.
Її головним двигуном в останній місяць осені стало сезонне подорожчання продуктів (на 1,6%). Найбільшими темпами підвищувались ціни на молочні продукти (7,8%), яйця (7,8%) та олію (5,9%). Низький урожай цукрових буряків сприяв подальшому зростанню цін на цукор (13,8%). Збільшення вартості палива (на 1%) призвело до незначного подорожчання транспортних послуг (на 0,6%). У той же час активізація імпорту машин після скасування 13%-го мита сприяла прискоренню зростання цін на автомобілі, які в листопаді підвищилися на 1,1%.
Сумарний вплив цих факторів вилився в збільшення цін за розділом "транспорт" на 0,8% у порівнянні з 0,3% у жовтні. Рекордно низьким виявилося підвищення тарифів на комунальні послуги - лише 0,8% (у порівнянні з 6,2%-ним зростанням у листопаді 2008 р.) через штучне стримування вартості комунальних послуг. Крім того, незважаючи на грипозну істерію, яка досягла кульмінації на початку листопада, офіційна статистика зафіксувала подорожчання медикаментів лише на 1,4%. Очевидно, свою лепту в стримування цін внесли численні перевірки їх формування на ліки, ініційовані урядом.
Одним з важливих факторів, які стримували зростання цін у листопаді, стали успіхи аграріїв, які від місяця до місяця стабільно збільшують обсяги виробництва сільгосппродукції. Загальний обсяг реалізованої аграріями продукції в січні-жовтні збільшився на 29%, а індекс цін реалізації за цей період склав 96,6%. Крім того, потроху почала відновлюватися довіра населення до банківської системи. В результаті гроші з вільного обігу стали перекочовувати на депозити. За даними НБУ, вклади фізосіб у листопаді виросли на 3,1 млрд грн. (на 1,5%).
"Стабілізація ситуації на валютному ринку сприяла оптимістичним настроям постачальників імпортної продукції і дозволила зменшити націнки на багато імпортних товарів. Крім того, низька гривнева ліквідність сприяє скороченню платоспроможного попиту і, як наслідок, низькій інфляції", - зазначає Михайло Сальников, старший науковий співробітник Київського економічного інституту при Київській школі економіки.
Проте вирішальним чинником, який не дозволив цінам злетіти, стало жорстке адміністративне регулювання. "Найбільший вплив на таку динаміку чинить адміністративний контроль цін. На користь такої точки зору свідчать дані щодо базової інфляції, що як і раніше вища, ніж індекс споживчих цін (16,4% в річному вирахуванні). Таким чином, інфляційні ризики усунуті не повністю. Будь-яке ослаблення грошової політики може призвести до стрімкого зростання інфляції", - вважають аналітики ІНГ Банку.
За прогнозами експертів, останній місяць року навряд чи внесе суттєві зміни до інфляційної ситуації. Підвищення споживчих цін у грудні може традиційно прискоритися до 1,5-1,7%, а за підсумками року досягне 13-13,2%. Хоча економісти зазначають, що нинішніми інфляційними успіхами уряд може пишатися з великою натяжкою. Адже в умовах кризи річний показник інфляції 13% - швидше провал, ніж успіх.
"Головним чинником уповільнення цін є стрімке обвалення споживчого попиту. Сам по собі факт, що при такому різкому падінні ВВП і адміністративному стримуванні тарифів для населення темпи зростання цін зберігаються вище 10%, красномовно говорить про те, що наша економіка залишається дуже інфляційною", - підкреслив Олексій Блінов, економіст Astrum Investment Management.
Докази цього ми зможемо отримати вже в другому кварталі 2010 р. "Після президентських виборів, швидше за все, підвищать вартість газу для населення і комунальні тарифи. Крім того, необхідно буде вирішувати бюджетну проблему: зменшувати витрати скарбниці або різко збільшувати гривневу масу. Якщо буде обраний другий варіант, ціни відіграються за їх стримування у 2009 році монетарними методами. У першому кварталі ми очікуємо зростання споживчих цін на 4,5%, до кінця наступного року вони збільшаться на 20% (грудень до грудня)", - прогнозує Андрій Нестерук, старший аналітик інвестиційної компанії Phoenix Capital.
Одним з вагомих чинників, який здатний підштовхнути інфляцію, може стати поступовий вихід економіки з кризи. Більшість експертів сходяться на думці, що процес одужання почнеться вже в другому півріччі 2010.
"Серед інфляційних ризиків варто виділити загрозу нестабільності курсу гривні в першій половині наступного року, незбалансовану бюджетну політику і ризик більш високих темпів відновлення внутрішнього попиту в порівнянні з внутрішньою пропозицією наприкінці 2010-2011 рр.", - вважає економіст інвестиційної компанії Concorde Capital Микита Михайличенко.
Петро Ручников
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас