Прибуткове репетиторство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прибуткове репетиторство

585
Незважаючи на міністерську заборону надавати випускникам підготовчих курсів пільги при вступі, вітчизняні вищі навчальні заклади продовжують заробляти на експериментах чиновників із зовнішнім оцінюванням. Використовуючи побоювання потенційних абітурієнтів провалитися на іспитах, викладачі обіцяють тим, хто оплатив недешеві додаткові заняття на вузівських курсах, відмінні результати тестування, натякаючи на особливу лояльність зі свого боку. При цьому ціни на їх послуги зростають.
Тести знову доповнили
Бажання чиновників удосконалити процедуру проведення зовнішнього незалежного тестування не вичерпується. Міністерство освіти знову експериментує з іспитами. Найбільш "нешкідливі" нововведення кампанії 2010 стосуються термінів її проведення. Якщо в поточному році реєстрація майбутніх учасників тестування тривала три місяці - з 1 грудня по 3 березня, то в наступному абітурієнтам дадуть на два тижні більше - з 15 грудня по 31 березня.
Мета розширення коридору - врахувати випадки, коли потенційні вступники просто не встигають вчасно реєструватися, адже щорічно надходять скарги до профільного міністерства. Щоб дати старшокласникам максимальний час для вибору тестових предметів, чиновники передбачили і можливість багаторазової реєстрації: навіть записавшись на іспит, школяр може змінити перелік предметів, з яких буде тестуватися, що раніше було неможливо.
Це нововведення дійсно потрібне, якщо врахувати, що багато ВНЗ ще не прийняли внутрішніх правил прийому на наступний рік, тому можуть коригувати перелік сертифікатів, які приймаються на ту чи іншу спеціальність. Втім, сама процедура реєстрації ускладнюється. У році, що минає майбутній абітурієнт міг подати заявку як самостійно, так і через довірену особу, в наступному ж він повинен буде особисто з'явитися в реєстраційному пункті. Поблажку зробили лише для людей з обмеженими фізичними можливостями та тих, хто на час реєстрації навчається за кордоном, - їм як і раніше, дозволено оформлювати заявку через довірену особу. Планується зменшити і кількість реєстраційних пунктів.
За даними Українського центру оцінювання якості освіти, цього року подати заявку на участь у тестуванні старшокласники могли прямо в школі, а випускники минулих років - у спеціально створених пунктах. У наступному сезоні процедуру реєстрації можна буде пройти лише в останніх, яких буде близько 900 (у кожному райцентрі). Подібні обмеження додадуть клопоту сільським дітям, яким для подання заявки треба буде спеціально їхати в сусіднє місто.
"Усунення" шкіл від процедури реєстрації пов'язано з тим, що наступного року чиновники знову розводять зовнішнє тестування і шкільну атестацію (у 2009 р. тести зараховувалися як шкільні випускні іспити). З цієї ж причини ссунуто і терміни проведення тестування: замість травня екзаменаційна кампанія-2010 стартує в червні. Порівняно невелика кількість місць, де можна подати заявку на участь у тестуванні (цього року їх було понад 1200) пояснюється дефіцитом коштів. Якщо в поточному сезоні за реєстрацію дітей при школах Український центр оцінювання якості освіти викладачам не платив, то зміст окремих пунктів вимагає чималих витрат. Водночас чиновники обіцяють, що якщо реєстраційних пунктів буде не вистачати, то їх кількість збільшать.
Нововведення торкнулися і самих тестів. Цього року обов'язковим був лише тест з української мови та літератури. У наступному до нього додадуться на вибір математика або історія України. Очікується, що більш складними стануть і самі тестові програми: вчителі вже попередили старшокласників, що потрібно готуватися ретельніше. Однак остаточного варіанту завдань з жодного предмету ще немає.
Чиновники мають намір ускладнити життя і тим, хто не втрачає надії знайти лазівки в тестовій системі. Під час реєстрації абітурієнту планують видавати персональну картку з фотографією, в якій кожен екзаменатор повинен буде підтвердити факт присутності школяра на тестуванні. Результати оцінювання розмістять на персональній електронній сторінці кожного учасника і згодом розішлють вузам, що дозволить відстежити сертифікати з підробленими оцінками ще на етапі прийому документів.
Цінні знання
Представники вузів вже щосили експлуатують тему майбутніх труднощів вступної кампанії. Практично у всіх інститутах працюють курси з підготовки до незалежного тестування на будь-який смак і гаманець, починаючи з класичних підготовчих відділень для випускників минулих років зі стаціонарною системою навчання, закінчуючи недільними, заочними та інтернет-курсами, розрахованими на півроку, три або один місяць. В Одеському національному університеті кажуть, що попит на підготовку при вузі великий. У поточному році близько чверті всіх старшокласників регіону провалили тестування або набрали недостатню для вступу в обраний навчальний заклад кількість балів. Щоб перестрахуватися від невдач у наступному році, багато вважають за краще готуватися до тестування з вузівськими викладачами.
Варто віддати належне останнім: вони охоче обіцяють учням високі бали на тестуванні. Спеціаліст факультету довузівської підготовки Одеського національного університету ім. Мечникова Людмила Мелентьєва стверджує, що за підсумками тестової кампанії 2009 р. середній бал випускників їх курсів був не нижче 160-180, що забезпечило вступ 90% абітурієнтів на бюджетні відділення. У Донецькому національному університеті кажуть, що учні курсів після кількох місяців підготовки на пробному тестуванні показали результати у 170-179 балів. У Харківському національному університеті ім. Каразіна на користь викладачів підготовчих курсів наводять такий факт: 98% учнів 2009 стали студентами.
У деяких інститутах натякають, що ті, хто сплатив курси довузівської підготовки можуть розраховувати ще й на певні пільги під час вступу, хоча в правилах прийому, затверджених Міністерством освіти, така можливість не передбачена.
Зокрема, у Донецькому національному університеті стверджують, що вступники матимуть можливість подати сертифікат про закінчення курсів до приймальної комісії і при конкурсному відборі його наявність обов'язково буде врахована. В інших навчальних закладах в інтерв'ю "ДС" відзначають, що беруть учнів на курси виключно для покращення їх підготовки, але варто було кореспонденту зателефонувати до ВНЗ як потенційному учню, викладачі були вже не такі категоричні і обіцяли, що "особливі умови вступу" обов'язково будуть.
Пропонуючи вступником свою лояльність в майбутньому, вузи не тільки заробляють на курсовій підготовці, але і "вербують" абітурієнтів, адже, за даними представників Донецького університету, спочатку як мінімум 30% учнів підготовчих курсів планують вступати до інших навчальних закладів. Однак, як показує практика, вже до кінця терміну навчання 80-85% курсантів бажають залишитися саме в цьому інституті.
Прогнозуючи високий наплив тих, хто хоче забезпечити собі місце на студентській лаві, вузи масово підвищують вартість курсової підготовки. Декан факультету довузівської підготовки Запорізького національного університету Ірина Бакаленко каже, що у них розцінки зросли на 10% - до 1190 грн. за три тестових предмета. У Дніпропетровському університеті тарифи збільшилися на 9% - до 580 грн. за предмет. У Харківському національному університеті замість торішніх 480 грн. за предмет учням доведеться платити 540 грн. Але всі рекорди б'ють київські вузи, що оцінили курсову підготовку в 1-3 тис. за кожен предмет.
Наприклад, у Києво-Могилянській академії підготовка до тестів коштує від 690 грн. (історія України) до 2,1 тис. (математика). У Київському національному університеті ім. Т. Шевченка за кожну з тестових дисциплін доведеться заплатити 3 тис. грн. Деякі вузи заробляють навіть на фобіях абітурієнтів, пропонуючи підготовку до тестів з допомогою психолога. Причому вартість таких консультацій чи не вище, ніж підготовка з предметів - від 700 грн. Втім, представник Дніпропетровського національного університету Олена Калініна зазначає, що непомірні апетити вузів уже позначилися на попиті на курсову підготовку - багато абітурієнтів просто не в змозі оплатити дорогі уроки.
"Наприклад, якщо минулого року на безкоштовному підготовчому відділенні у нас навчалося 600 осіб, то в цьому, коли ми ввели оплату в розмірі 580 грн. за предмет, тих хто побажав залишитися було тільки 160", - скаржиться вона.
Людмила Ксьонз
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас