Прощавай, зброя - привіт, контракт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прощавай, зброя - привіт, контракт

Казна та Політика
3187
"Укрспецекспорт" - компанія, яка займається експортом та імпортом продукції військового і спеціального призначення - уклала з Іраком угоду на суму близько 2,4 мільярдів доларів. Ця сума становить 85% суми, виділеної Іраку владою США на переозброєння. Ці гроші підуть на 400 одиниць бронетехніки (серед якої і новітній БТР-4), партію літаків Ан-32 а також на надання ремонтних послуг. У пресі з'явилися повідомлення про можливі причини такої прихильності Вашингтона, який контролює політику післяхусейнівського Іраку, до України. Головною причиною є зобов'язання нашої країни знищити ракетні комплекси Р-300 "Скад".
Торгівля з вогником
Після розвалу СРСР Україна опинилася в десятці найбільших продавців зброї. Навіть через десятиліття наша країна утримувала цю позицію, лише в останні роки плавно поступившись нею і перемістившись у другу десятку рейтингу. Причин цього декілька. По-перше, в Україні під час існування СРСР був накопичений колосальний потенціал озброєнь різних типів, сумарна вартість якого, на думку західних експертів на 1991 рік, становила близько 90 мільярдів доларів. По-друге, якість, надійність, а головне - невибагливість радянської військової техніки та озброєнь були відомі в усьому світі. Так, автомат Калашникова став одним із символів СРСР. Мало того, його зображення можна зустріти на прапорах різних держав та політичних партій. У 2008 році рішення керівництва армії Афганістану про заміну АК на американську гвинтівку М-16, ініційоване підполковником армії США Майком МакГоном, відповідальним за переозброєння афганської армії, викликало хвилю невдоволення серед солдатів та офіцерів афганської армії.
Знають і люблять Україну-торговця зброєю в сусідньому з Афганістаном Пакистані. Українські танки Т-80УД, які, до речі, будуть надані Іраку, були куплені пакистанцями в кількості 320 штук. Це був один з найбільших збройних контрактів в історії незалежної України. Український бронещит обійшовся Пакистану у 640 мільйонів доларів. Та й танки "Аль-Халід" спільного китайсько-пакистанського виробництва мають в собі частину України - в 2002 році Харківський завод транспортного машинобудування ім.В.А.Малишева уклав з Пакистаном контракт на 100 мільйонів доларів на постачання 285 моторно-трансмісійних відділень для цього танка.
Навіть у далекій спекотній Африці поважають українську зброю. Одним з постійних клієнтів України в галузі торгівлі зброєю є Нігерія, яка закуповує новітню українську бронетехніку більше, ніж самі збройні сили України. У 2006 році нігерійці закупили 10 українських БТР-3Е, а наступного року кількість бронетранспортерів різних моделей, закуплених Нігерією, зросла до 55 штук. 37 з них - різні модифікації нового БТР-3. Ще одна африканська країна - Кенія - в останні роки регулярно купує в України радянські танки Т-72. У 2007 році було куплено 77 таких танки, у 2008 - 33. Але не тільки танки і БТР закуповують в Африці. ВПС не однієї африканської країни поповнили продані українцями МіГи і Су.
Покупці в України є і, здавалося б, на такому безперспективному ринку, як пострадянський простір. У першу чергу, це, звичайно ж, Грузія, яка віддає перевагу українській бронетехніці. За нею слідом йде Азербайджан, який стабільно купує в України і БТРи, і зенітно-ракетні комплекси. Як це не дивно, але серед клієнтів українців опинилася і Росія, яка голосніше за інших звинувачувала Україну в постачанні зброї до Грузії напередодні військового конфлікту в серпні 2008 року. У тому ж 2007 році, коли Україна продала Грузії 74 танки Т-72, Росія купила у нашої країни 100 ракет Х-59 "Овід" класу "повітря - поверхня". Це дані комісії з роззброєння ООН.
Повертаючись до іракського контракту, слід зазначити, що це далеко не перший досвід співпраці між двома країнами в галузі торгівлі зброєю. У 2006 році Ірак закупив 50 одиниць української бронетехніки, а в 2007 - 110, арабський світ теж є одним з постійних клієнтів України.
Танки в обмін на ракетні комплекси
Іракський контракт вдихне ще одну життєву іскру в українських виробників зброї, які продовжують боротися за своє існування всупереч економічній кризі і повній байдужості влади. Так, дослідний зразок нового БТР-4, за наявною в пресі інформацією, був створений винятково за гроші Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. Морозова. А нинішній контракт дозволить українським конструкторам отримати гроші на нові розробки та удосконалення вже наявної техніки. Тим більше, за словами генерального директора "Укрспецекспорту" Олександра Коваленка, серед наданої Іраку техніки будуть і новітні українські танки "Оплот". Однак це не означає, що гроші з'являться в української армії, яка знаходиться зараз в досить непростому становищі.
За інформацією видання "Дзеркало тижня", українська армія отримала "добро" від Кабміну на розплату "натурою" за ремонт авіатехніки. "Уряд підтримав постанову, що дозволяє оборонному відомству розраховуватися з нашими ремонтними авіазаводами літаками, які збройним силам не потрібні і знаходяться на збереженні. Це, наприклад, такі машини, як МіГ-21, МіГ-23, Су-17 та інші", - повідомив виданню генерал-полковник Іван Руснак. "Авіапідприємства за рік можуть освоїти замовлень від Повітряних сил десь на 700 - 750 мільйонів гривень. Тому, якщо Міноборони зможе регулярно - з січня по грудень, щомісяця, щокварталу - фінансово забезпечувати роботу підприємств, то вже за один рік нам вдасться підняти на крило від 40 до 45 літаків різних типів з продовженим ресурсом або модернізованих", - говорить командувач українських ВПС. Навряд чи можна сумніватися, що ця авіатехніка знайде покупця. У 2007 році один Ємен закупив в України 17 МіГ-21 і 6 Су-22. Продаж авіатехніки дозволить, за словами Руснака, відновити парк навчальних і бойових машин у ВПС на 80-85%.
Тим часом частина армійської власності передається Фонду державного майна. "Ми запланували з 1 січня 2010 року взагалі прибрати таке бюджетне фінансування армії, як спецфонд, передати все надлишкове майно Фонду державного майна", - передають "Подробности" слова українського прем'єр-міністра. А раніше, 2 грудня, президент України зобов'язав Міністерство оборони збільшити обсяги реалізованої військової техніки. Допомагати військовим в цій справі, за словами Ющенка, повинен "Укрспецекспорт". Адже нинішніх грошей армії катастрофічно не вистачає. Міноборони заявляло про скорочення боєздатних підрозділів на 40-50%, якщо наступного року фінансування збройних сил не буде збільшено.
Таким чином, криза в збройних силах і майстерність українських виробників зброї знову зіграють на формування репутації України як одного з найбільш успішних торговців зброєю. І причина іракського замовлення тут вже другорядна. Криза з фінансуванням не залишає українським збройним силам і розробникам зброї іншого виходу. З одного боку, Україна позбудеться від ракетних комплексів Р-300, також відомих як "Скад". "Таким чином, Україна поставить крапку в питанні ліквідації на своїй території носіїв ядерної зброї і зброї масового знищення", - заявив в.о. міністра оборони Валерій Іващенко. Побоювання американців, які давно наполягали на ліквідації "Скад", хоча ті й не підпадають під дії укладених Україною договорів про озброєння, зрозумілі. У 2008 році український уряд виділив гроші на будівництво нового багатоцільового ядерного реактора в 2009-2015 роках. Збройний уран-235, який стане паливом для нового реактора, буде зберігатися в Україні, незважаючи на протести Росії. Що цікаво, левову частку фінансування цього проекту взяли на себе США. Таким чином, зрозумілі побоювання американців з приводу наявності в України техніки, подібної до Р-300. Тим більше, що політична ситуація в країні нестабільна, а деякі політичні лідери заявляють про необхідність переглянути відмову нашої країни від ядерної зброї.
З іншого боку - українські конструктори отримають гроші на нові розробки тактичних озброєнь. А армія, якщо українська техніка сподобається іракцям, зможе отримати потенційного покупця свого "надлишкового майна" та отримати гроші на підтримку свого існування. Адже політики згадують про українських конструкторів і військових лише під час передвиборних перегонів.
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас