Мінвуглепром гріє шахтарів сміттям — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінвуглепром гріє шахтарів сміттям

Енергетика
223
В Донбасі вибухнув гучний скандал, пов’язаний з пільговим вугіллям для гірників на шахтах у стадії ліквідації (згідно із законом, кожному шахтареві безкоштовно належить 5,9 тонни на зиму). На останній сесії луганської облради депутати показали шокуючий документальний фільм про побутове паливо. Репортери зняли десятки обурених пільговиків і гори вугільного "сміття", яке їм привезли, - таке вугілля важко розпалити навіть в мартенівському цеху. "У вугілля просто підмішують породу з териконів і копанок, а потім розвозять людям", - пояснив луганський губернатор Олександр Антипов.
Ця фраза викликала такий резонанс, що депутати вирішили винести на голосування питання про недовіру міністрові вугільної промисловості Віктору Полтавцю, якого спочатку не було на порядку денному. У результаті більшістю вирішили внести пропозицію до Верховної Ради про відставку вугільного міністра.
Донецька облрада поки що не приєдналася до цієї резолюції - можливо, питання винесуть на голосування на наступній сесії, але ситуація з побутовим паливом у нас анітрохи не краща. "Пільговикам зазвичай везуть те, що не приймає жодна державна збагачувальна фабрика і неможливо продати. Бізнесменам усучити неякісне вугілля неможливо - вони товар добре перевіряють. Зате звичайного шахтаря обдурити не складно - вивалюють самоскид біля двору і їдуть геть, а потім роби з цим вугіллям що хочеш. Залишається тільки скаржитися, і профспілки отримують сотні таких звернень, тільки ситуація анітрохи не міняється", - розповів нам керівник асоціації незалежних профспілок шахтарських колективів Валерій Міллер.
За словами нашого співрозмовника, звинуватити Мінвуглепром в низькій якості побутового палива формально неможливо - постачаннями вугілля займаються комерційні фірми, які перемагають в щорічному тендері. "Найчастіше це одноденки, які створюються спеціально під такі тендери самими ж чиновниками Мінвуглепрому. Досить подивитися на машини і дачі працівників, які відповідальні за розподіл вугілля, - таку розкіш на зарплату не купиш. Найстрашніше, що за умовами тендеру ніхто не зобов'язаний пояснювати, як вибирали переможця - просто називають "свою" фірму, що виграла, а останнім навіть не називають причин відмови", - пояснив профспілковий працівник.
В прес-службі Мінвуглепрому нам пояснили, що пільговики мають право не приймати неякісне вугілля. Коли приїжджає вантажівка, потрібно заглянути в кузов, і, якщо вміст не подобається, відмовитися підписувати відомість водієві. "Фірма-переможець тендеру довела, що вона може успішно обслуговувати пільговиків. А депутатів облради і керівників Луганської області найбільше розсердило те, що вони втратили контроль над розділенням державних коштів, що витрачаються на забезпечення шахтарів пільговим вугіллям. Вони точать зуб на міністра тому, що той відібрав годівницю за бюджетний рахунок", - відзначає в своїй заяві прес-служба Мінвуглепрому.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас