Нацбанк: Валютний ризик позичальника - кредитний ризик для банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк: Валютний ризик позичальника - кредитний ризик для банку

Валюта
1258
Валютний ризик позичальника створює істотний кредитний ризик для банку, заявили представники НБУ під час засідання Фінансового прес-клубу, організованого за підтримки "Дзеркала тижня".
За словами начальника відділу кредитних операцій НБУ Тетяни Розмаїтої, не можна на внутрішньому ринку заохочувати валютне кредитування суб'єктів, які не мають доходів в іноземній валюті.
"Тим самим усі валютні ризики перекладаються на клієнта. При цьому банки чомусь забувають, що валютний ризик, який бере на себе позичальник, трансформується в кредитний ризик для банку", - підкреслила вона.
Начальник відділу кредитних операцій НБУ переконана, що при банківському кредитуванні внутрішнього позичальника пріоритетним повинне бути питання розширення сфери використання гривні.
За її словами, інструментом розвитку вітчизняного фінансового ринку та використання інвестиційних можливостей населення може стати механізм часткової кредитної гарантії за облігаціями в національній валюті резидентів-емітентів, який пропонує реалізувати Міжнародна фінансова корпорація (МФК). Цей механізм може стати альтернативою зовнішнім запозиченням від материнських холдингів для банків, пояснила Розмаїта.
"У цьому разі банк одержить можливість підкріпити свої зобов’язання на внутрішньому ринку гарантійними зобов’язаннями материнських компаній, гарантіями МФК. Таким чином, ми уникаємо проблеми валютного ризику при формуванні ресурсної бази банку-емітента за рахунок розширення спектра операцій саме в національній валюті", - відзначила вона.
Розмаїта підкреслила, що на чільне місце повинна ставитися робота в тій валюті, яка є національною.
"Головний постулат, яким керується у своїй діяльності Національний банк, - це комплексна оцінка проблем в інтересах усієї держави. Тому ми всіляко підтримуємо заборонну норму щодо валютного кредитування фізичних осіб, які не мають джерела доходу у валюті", - прокоментувала позицію відомства Розмаїта.
Заступник директора департаменту валютного регулювання НБУ Сергій Кораблін під час засідання відзначив, що банки, беручи валютні запозичення, часто перекладали всі ризики на окремих інвесторів.
"Банки брали за кордоном мільярди запозичених доларів, віддавали позичальникам у нас, усередині економіки, окремо кожному інвестору, перекладаючи тим самим увесь валютний ризик на цих окремих маленьких інвесторів. При цьому уявлення про те, що відбувається в економіці, про макроекономічну ситуацію, тенденції, тренди, ризики в окремого маленького інвестора було набагато меншим, ніж у банку, який видав валютні позики", - підкреслив він.
За його словами, в даній ситуації винні як банки, які в подібний спосіб інвестували позичальників, що спокусилися можливістю одержання валютної позики за більш низькою ставкою, так і НБУ, котрий вчасно не зміг запобігти всім супутнім ризикам. Кораблін підкреслив, що дотримуватися цього шляху надалі ризиковано, враховуючи, що в економіці існує девальваційний тиск на національну валюту.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас