Обама поділив безробіття на три — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обама поділив безробіття на три

474
Податкові пільги, інвестиції в інфраструктуру, перехід до енергозберігаючих технологій - всі ці заходи Барак Обама запропонував для боротьби з безробіттям. Ініціативи президента вже викликали критику опозиції: на думку республіканців, замість підтримки безробітних влада могла б хоч трохи скоротити рекордний дефіцит бюджету.
Президент США Барак Обама представив новий план пожвавлення національної економіки. У ньому основна увага приділяється стимулюванню малого бізнесу і збільшенню робочих місць, які дозволять знизити рівень безробіття, що перебуває на рекордному рівні за останні 25 років, передає The Associated Press.
Виступаючи в Інституті Брукінгса, Обама виділив три основні напрями. Перший - допомога малому бізнесу у вигляді податкових пільг. Зокрема, президент запропонував звільнити підприємців від сплати податку на дохід від приросту капіталу, а також ліквідувати виплати відсотків за державними кредитами. Другий - збільшення інвестицій в поліпшення транспортної інфраструктури. Для цього будуть створені спеціальні фонди для автодоріг, мостів, аеропортів і водної системи. Третій - сприяння в переході до енергозберігаючих технологій: споживачам, які використовують технології економії енергії, надаватимуться пільги.
Робота по цих трьох напрямах дозволить компаніям вже в 2010 році набирати співробітників.
"Для нас зараз найбільший виклик - добитися того, щоб одночасно зі зростанням економіки йшов процес збільшення числа зайнятих", - підкреслив Обама, додавши, що "робота ще далека від завершення". На сьогоднішній день в Америці понад 15 млн безробітних.
За словами представників адміністрації президента, на ці цілі будуть направлені решта з $700 млрд, виділених торік на підтримку банків у рамках програми з викупу поганих активів TARP (Troubled Asset Relief Programs). "TARP обійшовся набагато дешевше, ніж ми чекали, хоч і недешево. Це означає, що частина грошей може бути направлена на зниження дефіциту", - заявив Обама журналістам в Білому домі в понеділок, 7 грудня. Проте тут же президент відзначив, що має бути особливий підхід до початкових цілей TARP, які направлені на збільшення робочих місць: наприклад "упевнитися, що малий бізнес отримує кредити".
За словами мера Філадельфії демократа Майкла Наттера, ініціативи президента можуть стимулювати найм людей, але він би віддав перевагу "менш довгому шляху" до цієї мети, пише Financial Times. Уряд Обами має вживати заходів, направлених безпосередньо на створення робочих місць, розробляти спеціальні програми, призначені для конкретних міст, де рівень безробіття дуже високий, наприклад Філадельфії, де цей показник досягає 11,2% при середньому рівні безробіття 10%.
Незважаючи на те, що гроші платників податків підуть безпосередньо на створення нових робочих місць, а не на порятунок банків, через які розгорілася криза, новий план президента може зустріти запеклу критику. Зокрема республіканці одностайні в своєму запиті направити $200 млрд, що вивільняються, на скорочення рекордного дефіциту.
Минулий фінансовий рік США завершили з дефіцитом $1,42 трлн - це максимальне значення з 1945 року. А в 2010 році, згідно з прогнозами бюджетного управління Конгресу США (CBO), казна недорахується $1,38 трлн. Америці вже погрозили зниженням кредитного рейтингу. Зокрема, згідно з песимістичним сценарієм рейтингового агентства Moody's, максимально можливого кредитного рейтингу ААА США можуть позбутися вже в 2013 році.
Ольга Танас
За матеріалами:
Газета.Ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас