Секретаріат президента України критикує підхід уряду в переговорах із МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Секретаріат президента України критикує підхід уряду в переговорах із МВФ

Казна та Політика
253
Секретаріат президента Україна критикує підхід уряду в переговорах з Міжнародним валютним фондом (МВФ) через надання безвідповідальних обіцянок, повідомляється на веб-сайті глави держави.
"Позиція уряду полягає в тому, аби наобіцяти чого завгодно, аби отримати гроші. Саме такий чином і був отриманий останній транш: жодна економічна реформа у вищезазначених сферах, яка мала бути здійснена ще до здобуття грошей, не проведена і сьогодні", - вказується в повідомленні головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату глави держави.
В повідомленні наголошується, що президент підтримуватиме співпрацю України з МВФ на принципі, який передбачає залучення коштів Фонду для підтримки реформ.
"Це принцип - гроші МВФ як підтримка реформ, а не кредити в обмін на передвиборні обіцянки прем'єр-міністра", - підкреслюється в повідомленні.
В повідомленні також наголошується неправдивість заяви віце-прем'єр-міністра Григорія Немирі відносно виведення президента України за рамки переговорного процесу з МВФ.
"МВФ завжди фактично наполягав на тому, аби переговорний процес йшов при безпосередній участі президента України. Змагання високопосадовців в найяскравіших виправданнях прорахунків уряду відволікає його від вирішення невідкладних економічних проблем", - вважають в секретаріаті президента.
В повідомленні нагадується, що глава держави наполягає на повному виконанні зобов'язань, узятих на себе Україною. "Виконання цих зобов'язань потрібне в першу чергу не МВФ, а Україні для того, щоб не лише мати можливість розрахуватися із отриманих коштів, але і не допускати дисбаланси в державних фінансах, газовій сфері і банківському секторі в майбутньому", - зазначає головна служба соціально-економічного розвитку.
На думку секретаріату, саме така позиція глави держави стала причиною того, що уряд не показав йому свої чергові обіцянки МВФ.
При цьому, згідно із повідомленням, пасивність Кабінету міністрів в питанні виконання раніше узятих зобов'язань і бюджетному процесі стала причиною безрезультатності переговорів української делегації з менеджментом Фонду, які відбулися на початку поточного тижня.
Як повідомлялося, віце-прем'єр Г.Немиря, коментуючи проведені на цьому тижні переговори у Вашингтоні з МВФ, повідомив, що в України залишаються шанси отримати четвертий транш до кінця 2009 року. За його словами, уряд і Нацбанк передали Фонду погоджений проект меморандуму, сподіваючись, що МВФ не вимагатиме під цим офіційним документом підпису президента.
МВФ восени-2008 прийняв рішення про виділення Україні кредитів в рамках програми stand-by в розмірі близько $17 млрд. За минулий час Київ вже отримав три транші на загальну суму майже $11 млрд.
Надання четвертого траншу в розмірі $3,8 млрд було заплановано на листопад за підсумками третього перегляду програми. Місія Фонду завершила роботу в Києві в кінці жовтня, проте не зробила позитивної заяви. МВФ неодноразово публічно зазначав, що чекає формування консолідованої позиції української влади в питанні реалізації антикризових дій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас