Конфлікт навколо ПФТС не вщухає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Конфлікт навколо ПФТС не вщухає

Фондовий ринок
565
Представники ради ПФТС членів ініціативної групи Асоціації ПФТС, які хочуть провести позачергові збори, звинуватили в рейдерстві і прагненні зірвати операцію з продажу контрольного пакету біржі ПФТС російській ММВБ. "Рейдери", у свою чергу, інкримінують раді "зачистку лав".
Як повідомляли "ЭИ", рада Асоціації ПФТС на засіданні 8 грудня вирішила виключити зі своїх лав компанію "Фінекс-Україна", яка входить до ініціативної групи, на підставі "порушення статуту", а також звернулась до інших компаній, що входять в раніше оприлюднені списки учасників ініціативної групи, із запитом надати письмове підтвердження своєї причетності до неї. "Ми теж можемо втратити членство в асоціації, до нас надходять прямі погрози із цього приводу", - інкогніто поділилися представники цих компаній.
"В травні-жовтні було виключено сім членів Асоціації, в листопаді - 50. І це тоді, коли ініціативна група почала наполягати на терміновому скликанні позачергових зборів і включенні до порядку денного життєво важливих питань. Ми стаємо свідками послідовних дій з розправи з непокірними і незгодними з діями керівництва ПФТС", - заявив гендиректор "Фінекс-Україна" Ігор Когут від імені ініціативної групи.
У відповідь члени ради ПФТС припустили, що метою ініціативної групи може бути зрив нинішніх домовленостей з ММВБ. Зокрема, член ради ПФТС, директор ІК "Драгон Капітал" Дмитро Тарабакін передбачив, що ініціативна група, в якої "виразно прослідковується зв'язок з недавно створеною АУФТ (Асоціацією "Українські фондові торговці")", намагається отримати контроль над ПФТС, аби зробити її частиною крупнішої групи і вже у такому вигляді запропонувати ММВБ.
Більше того, на думку голови наглядової ради групи компаній "Тект" Вадима Гриба, за ініціативною групою і АУФТ стоїть Держкомісія з цінних паперів і фондового ринку, стратегічна мета нового складу якої - захоплення ринкової інфраструктури.
До того ж, стверджують в ПФТС, "компанія-представник групи в адресованому листі ПФТС не надала підтверджень існування підписів членів асоціації під вимогами". Більше того, Ігор Когут 4 листопада зареєстрував доменні імена pfts.info і pfts.org та створив сайт www.pfts.info "з несанкціонованим використанням імені, що належить ПФТС", а з поштової скриньки info@pfts.info представники ініціативної групи проводять "розсилку повідомлень, що містять недостовірну інформацію". "Складається враження, що ініціативна група діє не на користь асоціації і біржі ПФТС, а навпаки, за схемою, котра називається рейдерською", - говориться в прес-релізі ПФТС.
Поки члени ініціативної групи відхрещувалися від звинувачення в рейдерстві, президент ПФТС Ірина Зоря підтвердила, що на загальних зборах рада рекомендуватиме як стратегічного інвестора ММВБ. "ММВБ зробила офіційну оферту на умовах придбання пакету 50%+1 акція. Ціна придбання буде озвучена членам асоціації днями", - сказала вона, уточнивши, що меморандум про взаємодію з ММВБ, що включає опис подальших проектів, стратегії і "корпоративної демократії", зараз перебуває в процесі узгодження, але днями буде розісланий членам Асоціації.
Голова ради ПФТС Борис Тимонькін підтвердив, що питання можливого об'єднання ПФТС з Українською міжбанківською валютною біржею (УМВБ) також обговорювалося. За його словами, під час декількох зустрічей з главою ради директорів УМВБ Петром Переверзєвим останній озвучував навіть можливу суму інвестицій - 60 млн. грн., проте офіційної пропозиції з конкретними цифрами і стратегічними планами від УМВБ не надійшло. "ПФТС отримала лише інформаційну презентацію", - сказав Борис Тимонькін. Втім, навіть наявність пропозиції не змінила б ситуацію. За словами Ірини Зорі, керівництво ПФТС не побачило істотного "синергетичного ефекту" від об'єднання з УМВБ.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас