Рибна економ-пропозиція, — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рибна економ-пропозиція,

4243
Протягом 2009 року вартість риби та морепродуктів суттєво зросла. Через різкі валютні коливання ціна на внутрішньому ринку підскочила в середньому на 30% (адже левова частка риби на українському ринку має імпортне походження). Чи варто очікувати подорожчання риби ще й напередодні новорічних та різдвяних свят?
На думку аналітика ТОВ "Скандинавія" Валерія Калустова, щоб утриматися на ринку, імпортери почали закуповувати ті сорти риби, "світова" пропозиція яких значно перевищує попит з боку інших країн-конкурентів України (оселедець, скумбрія, мойва, путасу, хек тихоокеанський, пангасіус, кілька, салака). Причому закупки дешевих сортів збільшилися, наприклад, мойви - втричі. Імпортери також домовилися з постачальниками про зниження відпускної ціни та про відстрочення платежів за поставлену до країни рибу (адже отримати кредит на її закупівлю в Україні стало практично неможливо).
Яку рибу завозити до країни, визначає споживчий попит, пояснює керівник відділу оптових продажів Міжнародної групи морепродуктів Ольга Кубрак. Імпортерам все одно, яку рибу купувати: у водяній глазурі, без неї, солену, копчену - аби тільки споживач був готовий її купувати. Через кризу ж товщина гаманця середньостатистичного українця зменшилась, тому й на рибі почали економити: купують дешевшу, говорить вона.
І купуватимуть, бо ціна й надалі сприятиме, впевнені опитані експерти. Вартість таких видів риби, як оселедець і скумбрія не зміниться, вважає Калустов, адже їхня пропозиція на ринку перевищує попит. До того ж, обмінний курс, на думку експерта, очікується практично стабільний. Натомість перед новорічними святами збільшиться попит і ціна на делікатесні сорти: сьомгу, форель, палтус. Директор підприємства з імпорту риби "Марин Мастер" (Одеська область) Анатолій Кобальчинський вважає, що зростання ціни риби не буде, але вгору її можуть підштовхнути дії "наших постійно голодних чиновників".
"Я для консервного заводу привіз (із-за кордону. - Авт.) скумбрію по 850 доларів за тонну", - розповідає він. Цю ціну, говорить імпортер, підтверджує експортна декларація з країни походження. Однак на митниці йому пропонують розмитнювати рибу по 1050 доларів за тонну. Відстоювати правоту можна в суді, але собі дорожче буде, говорить Кобальчинський.
Керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства ААА Марія Колесник також запевнила, що різких цінових коливань на ринку не буде. Кілограм оселедців максимум подорожчає до кінця 2009 року ще на 5%. А от любителям червоних сортів риби (лосося, сьомги) та ікри слід готуватися до 15% зростання. На "оновленому" ж рибному ринку Колесник також відмітила тенденцію до зростання дешевших сортів риби.
Щоб ціни в майбутньому не стрибали, а споживач не економив, потрібно розвивати українське рибне господарство та океанічний промисел держави, вважають експерти. Вирощування та вилов риби (карась, короп) у внутрішніх водоймах сьогодні йде більш-менш нормально. З океанічним же виловом риби складніше - за роки незалежності держава розгубила практично весь морський флот.
А от Калустов вважає, що імпортозаміщення "своїм" уловом неможливе, бо в українських внутрішніх водоймах та в економічній зоні квоти на вилов - не більше 10% від попиту на ринку. А поставки з українських суден океанічного промислу (які ще працюють) - це фактично той же імпорт, бо всі експлуатаційні витрати в доларах. Крім того, судна не мають доступу до багатьох видів риб, які користуються попитом в Україні.
Наталія Білоусова
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас