Єврокомісія запропонувала ввести "податок Робін Гуда" для транснаціональних компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія запропонувала ввести "податок Робін Гуда" для транснаціональних компаній

Казна та Політика
458
Комісар ЄС з розвитку і гуманітарної допомоги Карел де Гюхт запропонував ввести в Європі податок для транснаціональних компаній, що діють в країнах, що розвиваються, але що приховують свій прибуток в податкових сховищах.
"Ми маємо взяти на себе відповідальність стосовно транснаціональних компаній, що базуються в Європі і які працюють в країнах, що розвиваються. Я вважаю, що переведення фінансових коштів у податкові сховища не оподатковується належним чином", - відзначив де Гюхт на конференції в Європейському парламенті.
У відповідь на прохання розповісти про цю ідею детальніше єврокомісар сказав, що європейці мають виробити систему, яка дозволила б їм залучити значні кошти для розвитку. На думку де Гюхта, нині ухиляння від сплати податків "щонайменше в 3 рази перевищує обсяги допомоги, що виділяється на розвиток". Введення нового спецподатку допоможе виправити ситуацію.
"Надання допомоги країнам, що розвиваються, в зміцненні їх податкових систем і залученні додаткових податкових надходжень - це не просто модна тема. Саме це є ключем до стійкого розвитку і підвищення відповідальності за політику в боротьбі з бідністю", - вважає єврокомісар.
Комісар ЄС з оподаткування Ласло Ковач підтримав свого колегу, заявивши, що "необхідність міжнародної співпраці в сфері оподаткування і загальні стандарти в цій області стають важливішими, ніж будь-коли". Особливо якщо врахувати нинішнє скрутне становище багатьох національних бюджетів, на які сильно вплинула економічна криза.
Проте незважаючи на привабливість пропозиції про введення "податку Робін Гуда", в основі якого лежить ідея забрати у багатих і віддати бідним, сам де Гюхт не встигне офіційно оформити цю пропозицію, а вже тим більше провести її через Європарламент. Де Гюхт розлучиться зі своїм портфелем вже в наступному місяці, коли до своєї роботи приступить новий склад Єврокомісії.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас