Над Грецією замайорів дефолт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Над Грецією замайорів дефолт

Казна та Політика
9130
Міжнародні агентства знижують кредитні рейтинги Греції, примушуючи ринки хвилюватись через можливий дефолт цієї країни.
Фінансові справи в Греції набагато гірші, ніж вважалося раніше. Рейтингове агентство Fitch знизило довгостроковий кредитний рейтинг країни з рівня А- до BBB+ з негативним прогнозом. Зниження пов'язане зі збільшенням показника бюджетного дефіциту Греції в 2009 р. до рекордних в Євросоюзі 12,7% від ВВП країни в порівнянні з раніше прогнозованими 6%. Агентства Standard & Poor’s і Moody’s перемістили рейтинг Греції на перегляд із негативним прогнозом. Це дало привід інвесторам знов повернутися до обговорення того, що фінансова криза не до кінця вичерпана і її наслідки ще довго проявлятимуться у всьому світі.
"Умовний годинник для фінансового сектора Греції показує без п'яти хвилин північ. Країна може стати першою з 15 держав єврозони, яка оголосить про дефолт, після Німеччини, котра не зуміла виконати боргові зобов'язання в 1948 р. Дефолт не обов'язковий, але якщо не будуть зроблені радикальні дії: тривале скорочення витрат і збільшення податків хоч би на 7% ВВП, Греції не варто чекати нічого хорошого", - заявив колишній член комітету Банку Англії з фінансово-бюджетної політики Віллем Б'ютер.
Через занепокоєння на ринку, акції грецьких компаній, згідно з індексом афінської фондової біржі Athens Stock Exchange General Index, подешевшали вчора на 3,4%, а за останні три дні їх падіння перевищило 11%. Найсильніше просіли папери фінансових компаній. Акції найбільшого грецького банку National Bank of Greece подешевшали вчора на 6,6% після 10%-го зниження днем раніше.
Щоб відновити довіру інвесторів, міністр фінансів Греції Йоргос Папаконстантіну скликав вчора прес-конференцію, на якій спробував переконати громадськість у відсутності загрози дефолту. За його словами, в 2010 р. дефіцит держбюджету буде зменшено до 9,1% з 12,7% в 2009 р. Для цього будуть заморожені зарплати бюджетників, припинено наймання держслужбовців і зменшено багато державних видатків.
"Нашій банківській системі нічого не загрожує. Ми не нова Ісландія і не нові Дубаї. Ми суверенна держава, частина європейського валютного союзу. Ми дуже чітко розуміємо серйозність ситуації, яку успадкували від попереднього уряду, і вживаємо всі необхідні заходи", - заявив пан Папаконстантіну, призначений на посаду голови Мінфіну два місяці тому (після того, як лівоцентристи змінили при владі в Греції правих).
Експерти зазначають, що прямого впливу ситуації в Греції на Україну немає, але занепокоєння відносно ринків, що розвиваються, може припинити зростання ціни вітчизняних єврооблігацій, яке спостерігалось в останні два тижні.
"Висловлені аналітиками побоювання не означають фактичного колапсу державних фінансів Греції. Проте зниження її рейтингу разом з прямим впливом на боргові інструменти, випущені грецькими компаніями, підвищує глобальні негативні настрої інвесторів. Греція - країна Євросоюзу, з інвестиційним рейтингом, і будь-які хвилювання з приводу можливого суверенного дефолту такої держави приводять до появи тенденції "втечі в якість", - повідомила старший аналітик інвестиційної компанії Phoenix Capital Марія Майборода.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас