Ветування закону про протидію відмиванню "брудних" грошей веде Україну до "чорного" списку FATF — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ветування закону про протидію відмиванню "брудних" грошей веде Україну до "чорного" списку FATF

Валюта
649
Ветування закону про протидію відмиванню "брудних" грошей веде Україну до "чорного" списку FATF.
Про це говориться в заяві глави Державного комітету фінансового моніторингу (Держфінмоніторинг) України Ігоря Черкаського, текст якої є у розпорядженні агентства "Інтерфакс-Україна".
"Президент України Віктор Ющенко зробив своєрідний "дарунок" фінансовій системі України, застосувавши право вето до закону про боротьбу з відмиванням "брудних" коштів і фінансування тероризму. Тим самим глава держави фактично за руку привів Україну до так званого "чорного" списку FATF", - вказується в заяві.
Згідно із заявою, ухвалення відповідного закону стало виконанням зобов'язань, узятих Україною перед FATF і міжнародним співтовариством.
"Саме те, що Україні вдалось переконати міжнародні організації в здатності ухвалити такий закон, який би відповідав всім викликам сучасності, дало можливість виключити в 2004 році нашу державу з "чорного" списку FATF, а в 2006 навіть припинити процедуру активного моніторингу", - підкреслює глава Держфінмоніторингу.
В заяві нагадується, що парламент країни затвердив нову редакцію цього закону 6 листопада.
"При застосуванні вето не стало аргументом навіть і те, що в червні 2009 року FATF ввів надзвичайно жорсткі вимоги до країн і включив нашу державу в попередній список високо ризикових країн", - наголошується в заяві.
Згідно із ним, єдиним способом уникнути зарахування України до "чорного" списку було надання до 10 грудня цього року Європейській контрольній групі FATF нового закону урядовою делегацією.
"Таким чином, надзвичайно складні і тривалі переговори з представниками FATF і Радою Європи після такого демаршу президента просто зруйновані. Шансу знову не потрапити до "чорного" список нашу країну позбавив власний президент. Прикро, що вся фінансова система України стала заручником політичних амбіцій президента", - резюмується в заяві.
Як повідомлялося, Верховна Рада 6 листопада внесла зміни до закону про протидію і запобігання легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом, істотно розширивши перелік суб'єктів первинного фінансового моніторингу.
Закон встановлює обов'язок таких суб'єктів вживати посилені запобіжні заходи відносно клієнтів, діяльність яких свідчить про підвищений ризик проведення ними операцій після легалізації доходів і фінансування тероризму, зокрема, в разі встановлення і здійснення ділових відносин з іноземними політичними діячами та іноземними фінансовими установами.
Крім того, закон розширює перелік суб'єктів держфінмоніторингу, який здійснює функції регулювання і нагляду. Йдеться про Міністерство юстиції, Міністерство фінансів, Міністерство транспорту і зв'язку, а також Міністерство економіки.
Ветувати цей закон закликала Асоціація українських банків, оскільки його положення йдуть врозріз з цілою низкою статей Конституції України і загальновизнаними міжнародними стандартами у сфері протидії відмиванню злочинних доходів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас