Японію стимулюють на мільярди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японію стимулюють на мільярди

Казна та Політика
385
Держава витратить 7,2 трлн. єн ($81 млрд.) на програми з підтримки регіонів, створення робочих місць і закупівлю екологічної продукції.
Друга за розмірами після США економіка світу, що продемонструвала зростання на 0,9% в другому і на 1,2% в третьому кварталі 2009 р., подає ознаки сповзання знову в рецесію. Експортноорієнтований бізнес країни страждає через дефляцію і курс національної валюти, що піднявся до 14-річного максимуму: у жовтні споживчі ціни в країні впали в порівнянні з торішнім рівнем на 2,2%, а єна за останні шість місяців подорожчала в порівнянні з основними валютами на 11%. Намагаючись вирішити ці проблеми, уряд Японії почав закачувати гроші в економіку.
"Ми повинні діяти негайно, аби забезпечити стабільне одужання економіки, особливо на тлі невтішної ситуації з безробіттям. Чинниками ризику для Японії сьогодні є погіршення становища на житловому ринку, млявий попит у зв'язку з дефляційним тиском, зростання довгострокових процентних ставок і коливання на валютному ринку. Ми зробимо все можливе, аби повернути сильні позиції нашої країни", - говориться у вчорашній заяві японського уряду.
Як раніше повідомлялося, минулого тижня Банк Японії, відреагувавши на прохання уряду, оголосив про надання комерційним банкам тримісячних кредитів на суму $115 млрд. за супернизькою фіксованою відсотковою ставкою 0,1% річних. З бюджету влада обіцяла направити на підтримку економіки $30 млрд. Проте на вчорашньому засіданні уряд вирішив збільшити цей стимулюючий пакет до $81 млрд., що приблизно дорівнює 1,5% ВВП Японії.
Майже половина цієї суми ($33 млрд.) буде направлена до бюджетів регіональної влади як компенсація недоотриманих ними унаслідок кризи податків від місцевих компаній. Близько $13,5 млрд. призначено на видачу екстрених кредитів для малого і середнього бізнесу, $19,1 млрд. - на підтримку обігу капіталу малими і середніми підприємствами, $5,6 млрд. - на фінансування громадських робіт, $9 млрд.- на стимулювання покупки екологічно чистих і енергозберігаючих товарів, придбання житла з енергозберігаючим устаткуванням і сонячними батареями.
Щоб знайти ці гроші, прем'єр-міністрові Японії Юкіо Хатоямі довелося порушити свою ж обіцянку не обтяжувати країну більш ніж на 44 трлн. єн ($495 млрд.) боргу. Вчора прем'єр оголосив про намір його уряду збільшити випуск державних цінних паперів в нинішньому фінансовому році, який закінчується 31 березня 2010 р., до 53,5 трлн. єн ($601 млрд.)
"Необхідно зробити все, аби ситуація не погіршилась. Для цього потрібно застосувати економічні засоби, але не перестаратися, тому що це приведе фінанси в неправильний стан. Саме з точки зору балансу я і говорив про необхідність зберегти випуск держоблігацій на рівні 44 трлн. єн. Але якщо зв'язати себе цифрою 44 трлн., то зараз ситуація така, що від цього залежатиме життя людей", - пояснив на прес-конференції пан Хатояма.
Затверджені вчора фінансові стимул-реакції сформували вже четвертий пакет заходів, які влада Японії з вересня 2008 р. робить для подолання наслідків кризи. В цілому Токіо витратив на ці цілі $326 млрд. Для порівняння: аналогічні витрати США склали $787 млрд, а Китаю - $586 млрд.
Експерти побоюються, що згортання гігантських за масштабами стимулюючих програм США, Китаю і Євросоюзу становить головну загрозу для залежної від експортних ринків економіки Японії. Причому уряд цієї країни має украй мало важелів впливу на зовнішній попит.
"Анонсований $81-мільярдний пакет зніме напругу в економіці, котра страждає від дефляції і нестачі попиту. Але він не здатний підняти потенціал її зростання в середньостроковій і довгостроковій перспективі", - робить висновок екс-керуючий центробанку Японії, головний економіст компанії JPMorgan Securities Japan Co. Масаакі Канно.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас