Заплатить за працю і відпочинок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Заплатить за працю і відпочинок

Казна та Політика
593
Голова Вищого адмінсуду України (ВАСУ) Олександр Пасенюк мусить вирішити, чи може Олег Бачун обіймати посаду голови Окружного адмінсуду (ОАС) Києва. Пасенюк незадоволений діяльністю Бачуна, тому інтереси глави ВАСУ можуть збігтися з інтересами групи заступника глави фракції БЮТ Андрія Портнова, що добивається звільнення Бачуна зі всіх посад.
Напередодні Рада суддів адмінсудів (РСАС) вирішила рекомендувати голові ВАСУ Олександру Пасенюку розглянути питання про доцільність перебування Олега Бачуна на чолі ОАС Києва.
Діяльність Бачуна, за даними джерел, викликає сьогодні роздратування Пасенюка, оскільки керівник столичного ОАС значно більшою мірою орієнтується на ВСУ, ніж на ВАСУ. Більше того, Олега Бачуна у ВСУ можна зустріти набагато частіше, ніж у відомстві Олександра Пасенюка. Що і не дивно, адже система адмінсудів змушена розриватися між двома лідерами - Василем Онопенком і Олександром Пасенюком.
На одному із засідань комітету Ради з правосуддя голова ВАСУ називав Олега Бачуна "подвійною, якщо не потрійною особою. Він хороший оратор, фахівець, організатор і суддя. Коли спілкуєшся з ним, повністю йому довіряєш. Але коли він виходить з кабінету, то робить все зовсім інакше. Фактично з перших днів роботи, коли перші рішення почали доходити до ВАСУ, виникало питання про звільнення його з посади голови ОАС Києва. Але це складно зробити, бо він призначений указом президента", - підкреслював Олександр Пасенюк.
Таким чином, можна чекати, що Пасенюк позитивно відповість РСАС з приводу звільнення Олега Бачуна. В цьому випадку глава ВАСУ припинить хаотичне переміщення зібраних бютівцями документів між різними органами, що не ризикують оцінювати цю інформацію і брати на себе відповідальність. І, зокрема, розв'яже руки РСАС при ухваленні рішення щодо Олега Бачуна.
Та підсумкове кадрове рішення може прийняти тільки Рада суддів України (РСУ) з представлення глави ВСУ. Сумнівно, що РСУ і ВСУ підтримають ініціативу звільнити Олега Бачуна. І не лише з викладених вище причин. Адже у високих суддівських колах можна почути думку, що команда Андрія Портнова нібито обкатує на Олегові Бачуну політичну технологію, яку в разі успіху можна буде застосовувати і проти інших високопоставлених суддів.
Не виключено, що і проти чинного глави ВСУ Василя Онопенка, адже до виборів голови цього суду залишилося менше двох років. Допустима і версія, що команда Андрія Портнова і сьогодні за допомогою Олега Бачуна цілиться в команду Василя Онопенка - конфліктні стосунки Портнова зі ВСУ тривають з 2007 р. При цьому зрозуміло, що рішення суддів ОАС Києва щодо виборів в Тернопільську облраду і продажу ОПЗ не пройдуть безслідно для Олега Бачуна.
На минулому засіданні РСАС стало також відомо, що Київський ААС, очолюваний Анатолієм Денисовим, починає перевірку організації роботи в ОАС Києва. Саме тому Олег Бачун не побажав звітувати з цього питання перед членами РСАС - до завершення перевірки. Більше того, він констатував, що й інші органи перевірки - ГПУ, РСУ, Вища кваліфкомісія адмінсудів (ВККАС), - не дали офіційних висновків по звинуваченнях бютівців. "Цими питаннями займаються чотири заступники генпрокурора, включаючи шановного Олександра Медведька. Цим займається ВККАС. Підключалася президія РСАС.
Займається РСУ (крім того, Вища рада юстиції і комітет Ради з правосуддя). І оскільки надходять все нові й нові запити, незрозуміло, коли будуть офіційні результати перевірки", - підкреслив Бачун.
Бютівець Святослав Олійник намагався переконати членів РСАС дати рекомендацію на звільнення Олега Бачуна прямо зараз. Але було помітно, що бютівці вичерпали ресурс посилення своєї аргументації.
Олійник стверджує, що деякі держоргани мають сформовану позицію з приводу Олега Бачуна: "До Вищої ради юстиції надійшли подання двох членів ВРЮ з пропозицією про звільнення Бачуна за порушення присяги. Є рішення комітету Ради з правосуддя, прийняте одноголосно. Там сказано про бездіяльність РСУ і РСАС по цих питаннях, а також про рекомендацію звільнити Бачуна. Крім того, є відповіді ГПУ, які підтверджують інформацію по Олегу Бачуну - в тій частині, що він відпочивав за кордоном, будучи на лікарняному. ВККАС відкрила дисциплінарне провадження по цьому судді".
Депутат заявив, що тільки оплата компанією ЗАТ "Інтертранс" чартерних перельотів Бачуна - достатня підстава для звільнення: "Компанія неодноразово зверталася з позовами в ОАС Києва, а суд своїми визначеннями забороняв прокуратурі проводити перевірки стосовно неї (правда, Олійник не зміг уточнити, які підсумкові рішення були прийняті за цими позовами)". Але погрози Святослава Олійника не подіяли - члени РСАС зайняли вичікувальну позицію, до остаточного прояснення ситуації навколо Олега Бачуна.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас