Кухня спекулянта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кухня спекулянта

Валюта
3011
Переживши провальний 2008 рік і хаотичний 2009-й, країна перетворилася на чудову інвестиційну страву. А явний надлишок спецій - непристойно низькі кредитні рейтинги, корупція та політична невизначеність - лише додають їй того вишуканого та неповторного смаку, який так цінують гурмани. Рідкісний делікатес із півторарічною витримкою готовий до вживання. І зараз на ньому можна заробити величезні і легкі гроші.
Шанувальники традиційних страв скептично зауважать, мовляв, які вже тут заробітки, якщо в країні панує політичний та економічний хаос. Але парадокс саме в тому, що всі ці неприємності - невід’ємна складова української кухні. Без них іноземному інвесторові в Україні робити було б зовсім нічого. Наведемо простий приклад.
Лише небагатьом "гастрономам" банки видають у кредит мільярди доларів під 1-2% річних. Один із них - мільярдер Воррен Баффет. Сімдесятирічний інвестор задумав наймасштабнішу операцію свого життя - вирішив купити залізницю. Оскільки цей задум не обіцяє отримання прибутку в доступному для огляду майбутньому, менш імениті колеги Баффета одразу перейнялися станом його травлення. Насправді надмасштабна угода свідчить про те, що навіть за величезних ресурсів вкладати гроші у США нема в що. Ось і доводиться "стукати в рейку", сидячи на дієті.
Що ж робити іншим інвесторам, здатним отримати кредити на таких умовах, але в значно менших обсягах? Правильно - купувати недооцінені активи на ринках, що розвиваються. І бажано там, де регулювальні органи вкрай неповороткі при прийнятті рішень.
Апетит до ризику спочатку залучив інвесторів на ринки Азії, де віддають перевагу гострим стравам. Гарячі гроші, що хлинули на ринки цих країн, привели до різкого зростання курсів місцевих валют. Радість шеф-кухарів від появи нових клієнтів швидко змінилася розчаруванням. Довелося терміново вводити обмеження на спекулятивний капітал і скоротити кількість тарілок. Ніхто більше не хоче повторювати уроки попередніх криз, воліючи охолоджувати темперамент інвесторів екзотичними кроками. І хоча мало хто вірить у здатність цих країн відбитися від спекулянтів, мабуть, коли "любов і голуби" закінчаться, прощання не буде настільки болючим, як колись.
"Кулінари" в Тайвані та Індонезії заборонили спекулянтам відкривати строкові рахунки в банках. Тільки уявіть собі, скільки могли б заробити інвестори на різниці ставок! Бразилія ввела 2%-й податок з купівлі іноземцями інструментів фіксованої дохідності. Побити тарілки зі спекулянтами має намір й Індія.
Зрозуміло, інвестори не збираються зупинятися на досягнутому і взялися задовольняти гастрономічні інтереси в інших - сусідніх з Україною - державах. Центральні "ресторани" Угорщини та Туреччини вже приступили до зниження базових відсоткових ставок через ревальвацію валют. Тепер "гастрономи" можуть переходити до третіх страв. З Росією, звісно ж, великої каші не звариш. Там і так уже встигли зміцнити національну валюту, і повна узгодженість дій влади не дозволить втамувати інвестиційний голод. Інша справа - Україна.
Це справжня знахідка для спекулянтів. Тут так смачно годують, що вийти з-за столу можна винятково в горизонтальному положенні.
На початку листопада один з академіків, який прогавив торішню кризу, майже врятував свою репутацію тим, що під час круглого столу поцікавився у присутніх експертів, яких заходів слід вжити, щоб через два-три роки не допустити падіння курсу до 5 UAH/USD. Змушені визнати, його оцінки надто оптимістичні.
Події розвиватимуться стрімко й так само несподівано. Одразу ж після виборів, якщо не під час них, швидкість припливу капіталу в Україну буде такою самою, як швидкість відпливу у 2008 році.
Передбачити реакцію грошової влади не складно. Як у старому одеському анекдоті: "Жора, я не зрозумів, чому всі полетіли, а ми залишилися!" І поки в НБУ будуть зайняті кадровими перестановками, з’ясуваннями стосунків з Мінфіном та іншою чиновницькою метушнею, а новий президент - розпуском парламенту, Україна впродовж півроку стане головною окрасою спекулятивного столу. Хто ж оплатить бенкет?
Стан легкої ейфорії від припливу довгоочікуваних закордонних інвесторів дуже швидко викличе в українців важкість у шлунку. Щойно курс почне зміцнюватися та пройде позначку 7,5 UAH/USD, почнеться той самий процес, що й рік тому, тільки у зворотному порядку. Всю накопичену валюту громадяни постараються швидше висмикнути із заначок і віднести до найближчого обмінного пункту. Оскільки в населення накопичилося до $70 млрд, наслідки масового розпродажу буде складно уявити. Як і збитки від такої конвертації. Адже багато хто скуповував долари за курсом вище ніж 8 UAH/USD, а здавати доведеться в найкращому разі по 7,5 UAH/USD. Найгірше буде вкладникам, які поклали долари на депозити. А таких більшість. Адже швидко отримати свої накопичення вони не зможуть. І, звісно ж, їхні втрати будуть ще значнішими, ніж у "матрацників". Приємного апетиту!
Дмитро Гонгальський
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас