Друкарський двір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Друкарський двір

Казна та Політика
3621
У другій половині місяця Нацбанк почав інтенсивно фінансувати уряд. З 16 по 23 листопада регулятор викупив облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) на 2 млрд грн. До цього протягом двох із половиною місяців НБУ утримувався від активної допомоги уряду. У вересні-жовтні обсяг придбання держоблігацій не перевищував 1 млрд грн на місяць.
Активна закупівля ОВДП регулятором може бути ознакою збільшення браку грошей у скарбниці після відмови Міжнародного валютного фонду кредитувати Україну до президентських виборів. Цього року Нацбанк активно допомагав Кабміну в лютому-квітні, коли співпрацю з МВФ також було тимчасово припинено. У ці місяці регулятор надавав уряду понад 5 млрд грн на місяць (близько чверті витрат держбюджету), купуючи ОВДП, рефінансуючи держбанки та перераховуючи Кабміну прибуток за 2008 рік. З травня, коли МВФ відновив кредитування України, вливання НБУ в бюджет зменшилися. Але тепер вони знадобилися знову.
Наповнення скарбниці емісійними грошима не призведе автоматично до інфляції та девальвації гривні. Навпаки, національна валюта може навіть зміцнитися - так уже було навесні. Фінансуючи уряд однією рукою, другою Нацбанк вилучав гроші з економіки. В результаті гривнева маса скорочувалася (за січень-жовтень вона зменшилася на 9,2%, до 468,2 млрд грн). Побічний ефект такої політики - скорочення кредитування економіки (за той самий період кредитний портфель банків зменшився на 1,5%).
При цьому поки що не зрозуміло, наскільки значним буде дефіцит грошей - скарбниця фактично є чорною скринькою: невідомо, які кошти має Кабмін. Цього року він отримав значні прибутки, використання яких не відображене в оприлюдненій звітності. У січні-вересні уряд залучив позики на суму 83,3 млрд грн. При цьому, за інформацією Мінфіну, на покриття дефіциту зведеного бюджету було витрачено 24,6 млрд грн, на погашення раніше взятих кредитів - 16,3 млрд.
Доля решти 42,4 млрд грн невідома, а ця сума дорівнює двомісячним видаткам скарбниці. Крім того, наприкінці серпня Україна отримала додатково SDR1,017 млрд ($1,59 млрд) від МВФ у рамках програми з розподілу додаткової емісії SDR серед країн - засновників фонду. Ці гроші частково використано на оплату російського газу в жовтні. Цілком можливо, що й отримані позики були витрачені на допомогу Нафтогазу України та Пенсійному фонду, але при цьому вони пройшли повз бюджетні рахунки.
Наразі запаси грошей у Кабміну точно є. Згідно зі звітами НБУ, до початку листопада сума коштів центральних органів влади на рахунках регулятора становила 3,5 млрд грн, на поточних рахунках комерційних банків - 9,2 млрд грн.
Крім того, невідомо, наскільки велика реальна потреба уряду у грошах. Цього року бюджетний план не виконується. За даними Мінфіну, за січень-вересень витрати профінансовані лише на 62,4% від річного плану. Однак при цьому гроші на найнеобхідніші статті, включно із зарплатами та пенсіями, знайшлися. У Кабміну є широкі можливості для економії. Наприклад, цього року держбюджет передбачає 11,6 млрд грн на фінансування армії. При цьому 7,4 млрд грн мало бути виділено із загального фонду скарбниці, а 4,2 млрд - зі спеціального. Навіть у докризовий період Міноборони зазвичай отримувало лише кошти із загального фонду, а сума, закладена в спецфонді, майже не перераховувалася.
"У попередні роки зі спеціального фонду бюджету виділялося не більш як 200 млн грн на рік. А грошей із загального фонду вистачає, щоб профінансувати мінімально необхідні витрати армії - зарплату, харчування, оплату житлово-комунальних послуг", - констатує Сергій Згурець, керівник дослідницьких програм Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння. Відповідно, тільки на ЗСУ уряд може зекономити близько 4 млрд грн.
Утім, навіть якщо Кабмін має у своєму розпорядженні грошові запаси, з часом вони зменшуватимуться. І якщо через політичну нестабільність МВФ затримає виділення чергового траншу до літа або осені 2010 року, Нацбанку доведеться попрацювати, засукавши рукави. Уникнути девальвації гривні в такому разі буде складніше.
Костянтин Кравчук
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас