Експерти чекають зростання світових цін на зерно не раніше середини майбутнього року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти чекають зростання світових цін на зерно не раніше середини майбутнього року

Аграрний ринок
306
Експерти зернового ринку, які беруть участь у третій Міжнародній конференції "Зернова Росія - 2009", чекають зростання світових цін на зерно не раніше середини майбутнього року.
"Ціни зміцняться вже в наступному сезоні (почнеться 1 липня 2010 року - ред.), не в цьому", - заявив на конференції президент Російського зернового союзу Аркадій Злочевський. За його словами, в поточному сезоні будуть певні цінові коливання, і багато що залежатиме від того, які урожаї зерна зберуть країни Південної півкулі.
А.Злочевський вважає, що російські виробники матимуть низку переваг, бо "за собівартістю зерна ми виглядаємо досить непогано". Він відзначив, що ціна пшениці на закупівельних інтервенціях в країнах ЄС складає трохи більше 101 євро за тонну. По суті, додав він, інтервенційна ціна дорівнює собівартості. У Росії ж середня собівартість пшениці складає 3450 рублів за тонну, а в ефективних господарствах вона ще нижча - 2100-2500 рублів за тонну. "При такій ефективності ми конкурентоздатні навіть в умовах падіння ринку, а у наших конкурентів такої можливості немає, вони досягли межі і йдуть в збиткову область", - заявив він.
На думку аналітика F.O. Licht Кейта Флурі, найближчим часом ціни на зерно будуть доволі волатильні. До весни, вважає він, на ринку навряд чи відбуватимуться якісь сильні зміни.
На думку керівника служби бізнес-проектів ІА "АПК-ІНФОРМ" (Україна) Родіона Рибчинського, ринок також буде волатильним, в той же час зміцнення цін він прогнозує до весни.
Проте, вважає експерт, в Україні багато що залежатиме від майбутніх виборів президента. Він не відкидає застосування неринкових методів регулювання цін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас