Обставини проростання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Обставини проростання

Аграрний ринок
644
Незважаючи на кризу і несприятливі погодні умови минулої осені, агрогосподарствам вдалося в поточному році не лише не скоротити, але навіть трохи збільшити посіви озимих культур в порівнянні з показником минулого року. Так, згідно з попередніми даними Держкомстату, станом на 1 листопада площі під озиминою на зерно складали 8,17 млн га, що на 3% перевищує торішній показник на аналогічній період.
Варто відзначити, що в поточному році осінь була не особливо прихильна до аграріїв. Засуха, що встановилась на початку осені, не лише заважала проводити сівбу озимини, але і не давала рослинам, що вже потрапили в ґрунт, зійти і підготуватися до майбутньої зимівлі.
Як результат, до середини жовтня озимина зерна зійшла на 3,3 млн га, або на 55% засіяних до цього часу даними культурами площ. При цьому 27% посівів, що зійшли, були слабкими і прорідженими. Більшості господарств довелося відкладати сівбу в очікуванні кращої погоди. Ситуацію поліпшили дощі, що пройшли в кінці жовтня - на початку листопада, і стала тепла погода.
"Затяжна тепла осінь сприятлива для посівів озимини 2009 р., тому що сівба була проведена дуже пізно, набагато пізніше, ніж зазвичай. Так, сівба озимини в основному завершилася тільки в кінці жовтня, а в деяких регіонах - навіть в перших числах листопада", - говорить Тетяна Адаменко, начальник відділу агрометеорології Гідрометцентру України.
Зараз ситуація з озиминою набагато краща, ніж в середині жовтня. За інформацією Мінагрополітики на 26 листопада, озимі зернові в Україні були у хорошому стані майже на 42% посівних площ, або на 3,32 млн га, в задовільному - на 43,3% (3,43 млн га), слабкими ж і прорідженими посівами зайнято 14,8% площ, або 1,17 млн га. В цілому, паростки отримані на 97,6% площ. Наприклад, до 12 листопада озимий ріпак зійшов на 94,5% засіяних площ, або на 1,27 млн га.
Проте аналітики вважають, що осіння засуха все-таки дасть про себе знати в період зимівлі рослин, особливо якщо зима буде холодною і малосніжною.
"Необхідно відзначити, що втрати озимих культур в 2010 р. будуть вищі від торішніх через негативний вплив вересневої засухи", - попереджає Єлизавета Малишко, аналітик ринку зернових аналітичного центру "Украгроконсалт". На її думку, за відсутності погодних катаклізмів у зимовий період втрати озимих зернових культур складуть близько 10%. Ця цифра удвічі перевищує рівень попередніх двох сезонів, але перебуває в межах середніх багатолітніх показників. Якщо ж погода підкачає, втрати будуть значно більшими. Аналітики вважають, що площі під загиблою озиминою можуть бути відведені під найбільш рентабельні соняшник, ріпак і кукурудзу.
Поки ж аграрії сподіваються, що погода їм сприятиме. "Якщо до 15 грудня протримається тепла погода, то озимина зміцниться. Важливо, щоб раптово не вдарили люті морози, а температура знижувалася поступово і не падала нижче -15-16 °С на поверхні ґрунту. Тоді озимина перезимує вдало, і врожай зернових-2010 складе не менше 90% валового збору урожаю зернових в 2009 р.", - пояснює Микола Компанець, директор українського представництва WJ Grain.
Затрати і ресурси
Експерти відзначають, що витрати на проведення осінньої посівної цього року були вищими, ніж минулого. Наприклад, Андрій Товстоп’ят, експерт аграрних ринків Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ; м. Київ; громадське об'єднання у сфері агробізнесу; з 2007 р.; 10 ос.), відзначає, що в 2009 р., в порівнянні з 2008 р., відпускні оптові ціни зросли: на дизельне паливо - на 15%, на насіння - на 10-15% (залежно від культури, наприклад, на насіння пшениці - в середньому на 10%, на насіння ріпаку - в середньому на 15%), на мінеральні добрива (залежно від вигляду) - в 1,5-2 рази. "В результаті вкладення в посів 1 га зернових, необхідних для виконання технологічних нормативів сівби, в 2009 р. збільшилися на 20-25% в порівнянні з 2008 р.", - констатує експерт.
В той же час, за оцінками Ігоря Ботштейна, директора ТОВ "Паритет-агро" (м. Харків; вирощування, закупівля і переробка зернових і олійних; оренда 7 тис.га орних земель; з 2002 р.; 120 ос.), цього року витрати агрогосподарств на осінню посівну зросли на 10-12%. Зокрема, за його даними, на сівбу 1 га озимої пшениці і ячменю вкладення склали 1450-1500 грн. (у 2008 р. - близько 1300 грн./га), ріпаку - близько 1700 грн./га (у 2008 р. - 1500 грн./га). "Збільшення вкладень обумовлене подорожчанням засобів захисту рослин (у валюті), добрив і ПММ. В середньому, вкладення зросли на 200 грн./га. При цьому ціни на посівний матеріал майже не змінилися в порівнянні з цінами 2008 р.", - відзначив експерт.
Відзначимо, що аграрії в період нинішньої осінньої посівної знову зіткнулися зі звичними проблемами - відсутністю коштів і низькими закупівельними цінами на зерно. Оператори кажуть, що на початку вересня ціни на деякі зернові були істотно нижчі від торішніх. Згідно з даними аналітичного центру "Украгроконсалт", наприклад, кукурудза коштувала 1110 грн./т проти 1210 грн./т на початку вересня минулого року, ячмінь - 790 грн./т проти 990 грн./т, продовольча пшениця - 850 грн./т проти 1320 грн./т. Як не парадоксально, аграріїв виручило те, що нинішня посівна затягнулася. За їхніми словами, з жовтня 2009 р. почалося активне зростання цін на зерно, що дозволило деяким сільгоспвиробникам отримати необхідні додаткові ресурси. Зараз, за даними компанії "Проагро" (м. Київ; надання інформаційних і консалтингових послуг; з 2002 р.; 16 ос.), пшениця 3-го класу в середньому коштує 1270 грн./т, 4-го класу - 1090 грн./т, фуражна пшениця - 1100 грн./т, ячмінь - 860 грн./т, кукурудза - 1170 грн./т.
Деякі експерти стверджують, що саме підвищення цін на зернові, а не лише тривала тепла погода, дозволило аграріям в цілому успішно провести сівбу озимини. "Закупівельні ціни на зернові урожаю 2009 р. дають сільгоспвиробникам можливість отримати запланований прибуток по низці культур. Це, у свою чергу, і дозволило аграріям провести осінню сівбу зернових, більш-менш дотримуючись технологічних нормативів", - відзначає пан Товстоп’ят.
Структура посівів
Структура посівів під урожай 2010 р. зазнала деяких змін, що, на думку аграріїв, було зумовлено погодними умовами, які змусили змістити проведення сівби озимини на пізніші терміни. Крім того, багато компаній переглянули посівні площі під деякими культурами через їх низьку рентабельність.
Згідно з оперативними даними, збільшилися площі під озимою пшеницею і ріпаком, скоротилися - під ячменем і житом (див. "Посіви"). Аналітики відзначають, що площі під житом рекордно низькі. Згідно з даними фахівців аналітичного центру "Украгроконсалт", зокрема, три північні області - найбільші виробники жита - виконали план по сівбі цієї культури тільки наполовину. Це пов'язано з великими перехідними залишками жита в нинішньому сезоні, низькими цінами і попитом. При приблизно однаковому внутрішньому споживанні кінцеві запаси (зокрема, державні) цього сезону можуть в 1,5 разу перевищити торішні, що зумовило низьку рентабельність виробництва жита цього сезону з відповідним скороченням посівних площ.
За даними Держкомстату, загальна площа посіву озимини в 2009 р. склала близько 9,7 млн га, що на 4% більше, ніж в 2008 р. (9,3 млн га). При цьому зерновими, як вже зазначено вище, було засіяно близько 8,2 млн га проти 7,95 млн га в 2008 р.; ріпаком - 1,4 млн га проти торішніх 1,17 млн га.
Таким чином, в 2009 р. структура посівів змістилася у бік збільшення площ посіву ріпаку за рахунок зменшення площ посіву озимого ячменю і жита.
Прогноз
Дати прогноз щодо урожаю зерна наступного року, виходячи з посівів озимини (вони є основою валового збору), експертам поки складно. При цьому деякі з них вважають, що він значно скоротиться через недостатнє внесення аграріями мінеральних добрив. Наприклад, Дмитро Гордійчук, керівник департаменту АПК і хімпрому ДІАЦ "Держзовнішінформ", на початку листопада заявив, що зважаючи на брак коштів цієї осені аграрії внесли тільки половину необхідних мінеральних добрив, тому Україна в 2010 р. може недорахуватися третини урожаю зернових.
В той же час, за інформацією Компанця, аграрії зменшили закупівлі мінеральних добрив приблизно на 30% в порівнянні з минулим роком, швидше за все, зважаючи на відсутність обігових коштів і можливості отримання кредитів. "Думаю, що таке зменшення внесення добрив під урожай 2010 р. може призвести до зниження врожайності культур і, отже, валового збору врожаю 2010 р. на 20-30% відносно 2009 р.", - вважає він.
В МінАП не згодні з тим, що господарства восени поточного року значно зменшили внесення добрив під посіви озимини. За даними чиновників, цей показник справді скоротився в порівнянні з торішнім, але не на половину і не на третину, а всього лише на 7%. "Звісно, брак мінеральних добрив спричинить зниження врожайності. Але не варто при цьому забувати, що основна частина добрив під озимі культури вноситься до весняного періоду, і підбивати підсумки, отже, ще рано", - підкреслює Малишко.
Ситуація дійсно може покращитися майбутньої весни за умови високих цін на зернові. В цьому випадку аграрії отримають не лише необхідні обігові кошти, але і додатковий стимул сіяти зернові.
Треба зазначити, що деякі експерти, навпаки, передбачають, що валовий збір озимини зернових в 2010 р. може збільшитися. "Якщо прогнозувати перспективи урожаю озимини-2010 виходячи тільки з посівних площ (без врахування зимових погодних умов), можна чекати невеликого приросту щодо урожаю-2009, приблизно на 4%", - резюмує Товстоп’ят.
Ганна Мадай, Галина Татаренко
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас