Глобальне потепління вдарить по ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Глобальне потепління вдарить по ВВП

Казна та Політика
382
Зафіксовані зміни клімату серйозно вплинуть на світову економіку. Якщо не намагатись запобігти глобальному потеплінню, воно обходитиметься щороку спочатку в п'ять, а пізніше і в 20 відсотків ВВП. Ці підрахунки навів днями в Берліні професор Ніколас Стерн, член палати лордів, у минулому - шеф-економіст Світового банку, який днями отримав титул почесного доктора Технічного університету Берліна.
Свою лекцію в Берліні професор почав з похмурого опису того, як світ може виглядати через 30-50 років.
Більша частина півдня Європи стане схожа на Сахару. Бангладеш зникне під водою. Мільйони людей стануть жертвами повеней в заплавах річок, які вийдуть з берегів. Кліматичні катастрофи призведуть до загострення традиційних міжнаціональних і регіональних конфліктів, посилення потреб, масової втечі населення з районів лих.
І це лише частина трагедій, які стануть неминучими, якщо зараз нічого не зробити для припинення глобального потепління, упевнений Ніколас Стерн. Він, проте, не хоче нікого лякати, а закликає не забувати, чого треба уникнути, і думати про те, що для цього потрібно зробити.
Якщо ми хочемо і зміну клімату зупинити, і світ зробити чистішим, безпечнішим, справедливішим, то необхідна нова промислова революція, говорить Стерн. Її головну мету він бачить в переході до технологій, що не шкодять довкіллю і клімату, і відмові від всіх технічних процесів, при яких виділяється вуглекислий газ (СО2).
Щоб досягти цього, на думку Стерна, треба, аби до 2050 року випуск електроенергії відбувався взагалі без виділення СО2. Без вихлопних газів повинні працювати і наші автомобілі. У сільському господарстві необхідно зменшити викид СО2 до мінімуму. Вирубка лісів має бути припинена.
Ще в 2006 році лорд Стерн опублікував розрахунки, які показують, що у міру глобального потепління зростатиме і економічний збиток, що викликається ним.
В своїй новій роботі ("Der Global Deal") Ніколас Стерн особливо підкреслює необхідність надання істотної допомоги країнам, що розвиваються, аби вони могли реалізувати програми зменшення викидів СО2.
На ці цілі, за розрахунками Стерна, розвинені країни в найближчі п'ять років повинні виділяти щороку 50 мільярдів євро. Це лише 0,1 відсотка ВВП розвинених країн. Але це потрібно розглядати не лише як статтю необхідних витрат, але і як інвестицію в майбутнє.
Експерти Євросоюзу прийшли до висновку, що на запобігання глобальному потеплінню щороку потрібно не менше 175 мільярдів євро, з яких близько 100 мільярдів треба вкладати в країни, що розвиваються.
Всі експерти, проте, сходяться в одному: чим пізніше буде почата реальна боротьба з потеплінням, тим серйозніше буде економічний збиток. А тому в найближчі два-три десятиліття нам потрібно здійснити глобальний переворот, який за своїм значенням буде і складніше, і важливіше, ніж винахід залізниці або відкриття електрики. Це буде епоха небувалих відкриттів і досягнень. Якщо, звичайно, нам удасться зробити світ чистішим, безпечнішим, благонадійнішим, сподівається лорд Стерн, колишній шеф-економіст Світового банку.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас