СОТ: спад світової торгівлі в 2009 році може перевищити 10% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СОТ: спад світової торгівлі в 2009 році може перевищити 10%

Казна та Політика
170
Експерти світової організації торгівлі (СОТ) прогнозують спад обсягу світової торгівлі в 2009 р. більш ніж на 10%, повідомляє агентство Франс Пресс із посиланням на генерального директора організації Паскаля Ламі.
Виступаючи на економічному форумі у Сеулі економічного гендиректор СОТ заявив, що рівень спаду світової торгівлі, викликаний економічною кризою, цього року може стати "безпрецедентним".
Ламі зазнав, що уряди вже досягли успіху в боротьбі з наслідками кризи, проте ще належить виконати велику роботу в цьому напрямі.
"В лютому ц.р. криза досягла вищої точки. Через менше ніж рік було досягнуто прогресу, проте ми ще не вийшли із скрутного становища", - пояснив гендиректор СОТ, додавши, що світ знаходиться "в середині" процесу оздоровлення економіки, і позитивні результати в цьому напрямі досягаються все ще дуже повільно.
Ламі підкреслив також, що тиск, направлений на вживання протекціоністських заходів з їх "ілюзорними перевагами для національної економіки", не зникне відразу після поліпшення економічної ситуації, що також негативно вплине на показники світової торгівлі.
Саме тому, зазначив Ламі, необхідно прагнути до завершення Дохійського раунду переговорів по СОТ, що передбачає лібералізацію торгівлі сільськогосподарською продукцією, а також деякими категоріями промислових товарів у 2010 р.
Дохійський раунд почався 1 січня 2001 р. після відповідного рішення четвертої міністерської конференції світової організації Торгівлі в Дохе (Катар) в листопаді 2000 р. Тоді планувалось завершити раунд переговорів до кінця 2005 р. прийняттям пакету угод зі зниження промислових тарифів, послуг, торговельних аспектів прав інтелектуальної власності, правил СОТ по субсидіях і антидемпінгу, а також з питань підтримки сільського господарства.
За матеріалами:
АПК-Інформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас