На президентських виборах у Румунії переміг Бесеску — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На президентських виборах у Румунії переміг Бесеску

Казна та Політика
404
На президентських виборах в Румунії переміг нинішній глава країни Траян Бесеску.
За даними румунської виборчої комісії, підрахунок 95,7% голосів показав, що за кандидатуру Бесеску проголосували 50,43% виборців, а за кандидатуру колишнього міністра закордонних справ Мірчу Джоане - 49,57%, повідомляє Associated Press.
Сьогодні обидва кандидати в президенти Румунії оголосили про свою перемогу на виборах глави держави. Оприлюднені дані exit-polls показали, що більшість голосів румуни віддали за Джоане (51,6%), тоді як за Бесеску - 48,4%. Проте останній заявив, що ці дані брехливі.
Бесеску популярний як борець з корупцією і президент, що привів країну до Європейського союзу. Однак ліберальні економічні реформи, котрі ним проводяться, викликали незадоволеність частини населення і масові страйки. У парламенті сильна опозиція, яка 13 жовтня 2009 р. відправила у відставку кабінет і двічі відкинула кандидатів, яких Бесеску пропонував у прем'єри.
Напередодні другого туру Джоане заручився підтримкою третього кандидата - лідера Націонал-Ліберальної партії Кріна Антонеску, який набрав близько 20% голосів, а також організацій угорців, що проживають в Румунії, і ще 17 національних меншин, включаючи руських-ліпован. Всього в першому турі взяли участь 12 кандидатів.
Кількість зареєстрованих виборців становить 18,3 млн осіб. Вибори відбулись на 21,7 тис. виборчих дільниць.
Нагадаємо, в першому турі, який відбувся 22 листопада, Бесеску отримав 32,4%, а Джоане - 31,1% голосів.
Президент Румунії обирається на п'ять років, одна людина не може обіймати цю посаду більше двох разів. Нинішні вибори президента стали першими з моменту вступу країни до Євросоюзу в 2007 році і першими, котрі проходять окремо від парламентських, оскільки термін президентських повноважень був продовжений з чотирьох до п'яти років. З моменту падіння комуністичного режиму в 1989 р. ці вибори були шостими.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас