Високотехнологічний аут — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Високотехнологічний аут

2756
Падіння українського IT-ринку до кінця року може скласти 50%. Невтішні прогнози і на майбутнє. Що і хто може допомогти галузі, що прогресує до кризи, піднятися з дна?
Нічого, крім стартової репутації, наша компанія в поточному році не заробила і заробити не могла", - з жалем говорить генеральний директор De Novo Максим Агєєв. Старт діяльності його компанії збігся не лише з роком, але і з місяцем кризи. Сміливі надії заявити про себе на початку найгарячішої пори, коли IT-компанії збирають до 40% річного виторгу, обернулися для De Novo розчаруванням.
"Ми налетіли обличчям на ринок, що заснув", - так охарактеризував ситуацію Максим Агєєв. Причому до того, як "заснути", ринок відкотився до рівня 2005 року. На думку учасників галузі, його падіння до кінця 2009-го може скласти від 40 до 50%.
Такий стан ринку триватиме ще як мінімум до середини 2010 року, прогнозують в дослідницькій компанії IDC: "Всю глибину кризи ми відчуємо тільки після президентських виборів, тобто навесні 2010 року. А терміни відновлення залежатимуть від економічної програми нового уряду".
Не чекали
Озираючись назад і аналізуючи подію, топ-менеджери виділяють декілька етапів, які довелося пережити їхнім компаніям. Жовтень і листопад 2008 року стали шоком, проте все ще були повні оптимізму і не вірили в погане. Проте боротьба за скорочення витрат розгорнулася неабияка, і IT-бюджети першими потрапили під ніж в абсолютній більшості компаній практично будь-якої галузі. Проекти закривалися, скорочувалися або відкладалися на невизначений термін. Попит зійшов нанівець вже в грудні-січні. Постачальники обладнання, дистриб'ютори, інтегратори боролися за повернення грошей, намагалися позбутися від переповнених складів і, до того ж, багато хто відчував серйозний тиск з боку вендорів.
В такому стані ринок увійшов у "міжсезоння" - першого півріччя, яке і без того ніколи не приносило значних доходів. Основним драйвером ринку цього часу стали проекти, реалізація яких почалася в докризовий період і її неможливо було зупинити. Тільки у квітні ситуація трохи прояснилася. Компанії, що зуміли утриматися, підбивали перші підсумки, підраховували втрати. Влітку справа зрушилася з мертвої точки, надійшли перші замовлення.
Основною проблемою IT-компаній в кризу став значний надлишок кадрів. IT-спеціалісти, яких колись дуже цінували, раптово виявилися непотрібні. Особливо гостро проблема постала перед українськими офісами великих закордонних компаній. "За чисельністю персоналу багато з них зменшилися удвічі", - розповів генеральний директор компанії "Сітронікс Інформаційні Технології" Володимир Ясинський. Адже левову частку капіталізації IT-підприємства складають люди.
Друга черга
Україна все ще перебуває на низьких ступенях розвитку інформаційних технологій. Наприклад, в Західній Європі частка устаткування в структурі IT-ринку в 2008 році складала близько третини, а споживання IT-сервісів наближалося до 50%. В Україні ситуація абсолютно інша: 86,4 і 7,6% відповідно. Проте криза поступово вирівнює диспропорції. Вже в 2009 році частка "заліза" скоротилася на 6,4% - до 80%, тоді як відсоток IT-послуг виріс у півтора рази і склав 12%.
Втім, приводів для веселості в айтішників все одно мало. Підприємства середнього і малого бізнесу все ще навіть не комп'ютеризовані. І чекати масових замовлень від тих, хто і раніше не був схильний витрачатися на впровадження нових технологій, не доводиться.
"Компанії й надалі економитимуть на IT. Бюджети якщо і збільшаться, то не набагато. Ми прогнозуємо якісну зміну IT-бюджетів - обмежені кошти витрачатимуться інакше. Завдання підвищення ефективності бізнес-додатків, організація продуктивної колективної роботи, впорядкування діяльності IT-служб, оптимізація і підвищення надійності IT-інфраструктури домінуватимуть", - каже Максим Агєєв.
Під ці потреби і адаптують свої продуктові портфелі IT-компанії. Їх основна складова тепер - продукти для оптимізації бізнесу. Драйвером кризового ринку виступлять саме такі продукти.
"На піку актуальності залишаються проекти, які дозволяють економити, ефективніше управляти ресурсами (насамперед - обробкою і зберіганням даних), а також забезпечувати безпеку. Не менш затребуваними будуть послуги, зокрема IT-аутсорсинг, які із стадії планування перейдуть в 2010 році в стадію реалізації", - поділився Олександр Федченко, президент компанії "Інком".
Але більшість замовників все одно підходитимуть до витрат на IT за принципом "латання дір". Бюджети на інформаційні технології й далі виділятимуться ситуативно, в основному для підтримки працездатності IT або збільшення ефективності роботи IT-служб. Державні замовлення, отримати які завжди вважалося великим успіхом, сьогодні практично відсутні, а ті, які стартують, фінансуються за рахунок грантів.
Грошей.net
Очевидно, що наступний рік для тих, хто витримав перші кризові удари, стане ще одним роком випробувань. Вже дуже скоро і дуже гостро вони відчують брак саме фінансових коштів. Адже торік айтішники ще не цілком глибоко відчули грошову проблему. Вони жили на капітал, вивільнений в результаті зниження обороту бізнесу. І коли цей резерв вичерпається, у них з'явиться гостра потреба у фінансових коштах. Тим же, хто зуміє отримати підтримку інвесторів, можна буде тільки позаздрити. Але і перед інвесторами стоїть нелегкий вибір, який актив підтримувати, а від якого позбуватися. Якщо продати, то кому?
"Стратегічні інвестори втратили інтерес до українського ринку на два-три роки - до настання зростання, - роздумує Кирило Дмитрієв, президент фонду Icon Private Equity, який інвестує в розвиток технологій. - Тому хороший шанс, наданий тим інвесторам, які допоможуть зберегтися найбільш конкурентоспроможним компаніям і згодом отримають прибуток при їх перепродажу". По-перше, всі компанії подешевшали. По-друге, розриви ліквідності ставлять їх на межу виживання і вони потребують зовнішнього фінансування. Тому інвестори зайняли вичікувальну позицію. Забезпечити прийнятне повернення вкладених коштів у нинішніх умовах дуже непросто.
В той же час гучних банкрутств і крупних M&A за участю іменитих гравців в осяжній перспективі експерти не передбачають. "В цілому позиції лідерів ринку стійкі. Можливі коливання серед інтеграторів - так званого другого ешелону. Більш-менш серйозні ротації у складі гравців можна відзначити серед нішових, вузькоспеціалізованих компаній", - вважає Олександр Федченко. Складне перше півріччя 2010 року змусить багато компаній переглянути свою політику через брак готівки. Крім того, з'явилися і з'являтимуться нові гравці, завдання яких в агресивній формі відвойовувати частки ринку у знесилених "старців".
Головні тренди 2009 року, за версією експертів компанії IDC, це зміна структури ринку, кардинальний переділ IT-ринку у всіх сегментах (дистрибуція, системна інтеграція, рітейл та ін.), зміни у складі лідерів, позбавлення компаній від малоприбуткових/зайвих активів/напрямів, поява і швидке становлення нових бізнесів/компаній.
Надія вмирає останньою
Нині компанії зайняті плануванням своєї діяльності наступного року. Але це завдання в нинішній ситуації украй складне. "Сьогодні доступний горизонт планування - місяці три-чотири, не більше. Решта - фікція. Малювати можна будь-які цифри, але ніхто не знає, як розвиватиметься ситуація в період і після президентських виборів. Поведінку ринку, курсу гривні передбачити не може ніхто", - говорить Максим Агєєв. Згідно з опитуванням "Інвестгазети", IT-компанії закладають найвищий курс гривні до долара в бюджетне планування своєї компанії - до 10 грн. за долар, тоді як деякі крупні вітчизняні банки ставлять в бюджетний план курс 7,5 грн./$.
"Незважаючи на зниження обсягів, криза сприятиме оздоровленню українського IT-ринку. Скорочуються обсяги бездумних закупівель обладнання, і компанії починають замислюватися над тим, як змусити ці обчислювальні потужності працювати ефективніше", - вважає Кирило Дмитрієв. Але є низка галузей, наприклад, офшорне програмування, для яких криза обернулася зниженням рівня якості. Багато компаній, які до кризи вже розробляли продукти під ключ, зараз знов змушені практикувати аутстаффінг (залучення зовнішнього спеціаліста), сказав експерт.
Українським IT-компаніям доведеться запастися терпінням. Адже на колишні показники ринку вони вийдуть не раніше ніж через два-три роки. Але вже влітку, можливо, вони побачать обіцяне оптимістами світло в кінці тунелю. А поки їм нічого не залишається, як заробляти собі лише репутацію, яка в перспективі стане в нагоді тим, кому вдасться вистояти.
* Практично в два рази - з $3,8 млрд. до $1,9 млрд. - скоротиться обсяг вітчизняного IT-ринку цього року.
* Не менше двох років триватиме рецесія на ринку ПК (десктопи і ноутбуки). У 2009 році їх постачання зменшаться в порівнянні з 2008 роком на 45%.
Зростання IT-ринку в 2010 році очікується в межах 15-20%...
Ірина Государська
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас