Валютників налякали штрафами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютників налякали штрафами

Валюта
2033
З 7 грудня Нацбанк підвищив розміри штрафів за порушення фінустановами правил валютного контролю. Згідно з постановою НБУ №654 за приховування або спотворення інформації про валютні операції своїх клієнтів (проведені з порушенням законів) з фінансистів почнуть стягувати вже не 20, а 100 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян (17 грн.).
Штраф за порушення термінів інформування на 10 днів зріс з одного до трьох неоподатковуваних мінімумів, на 11-30 днів - з 20 до 60 мінімумів, понад 30 днів - з 1 до 3% суми незаконної валютної операції. Якщо, доповідаючи про валютні порушення клієнтів, фінансисти не виконають всіх правил надання даних, то їм доведеться сплатити за це вже не 40 неоподатковуваних мінімумів, а 120.
"Поява цього документу викликана передусім необхідністю посилення функцій валютного контролю банками за операціями суб'єктів підприємницької діяльності", - прокоментував новації голова правління ВАТ "Кредобанк" Іван Феськів.
За різними оцінками, в нинішньому році кількість порушень підприємств при здійсненні валютних операцій збільшилася на 45-50%. "В більшості випадків вони пов'язані з недотриманням норм законодавства щодо термінів розрахунків в інвалюті з операцій зовнішньоекономічної діяльності", - розповів Феськів. На другому місці серед порушень зараз невчасне повернення до України валютної виручки за товари і послуги, продані за кордоном, на третьому - виведення ВКВ за кордон без отримання індивідуальної ліцензії регулятора.
"Сума не поверненої валютної виручки (в межах 90 днів) на сьогодні досягла $600 млн. Ще близько $1 млрд перебуває за кордоном на умовах продовженого терміну повернення, здійсненого Мінекономіки в індивідуальному порядку. Проте частина цих коштів не повернеться в країну, бо деякі суб'єкти господарювання - це вже неіснуючі компанії. Ми зараз ініціюємо створення робочої групи при Мінекономіки, яка займатиметься видачею індивідуальних дозволів на продовження термінів повернення валютної виручки", - відзначила заступник голови Державної податкової адміністрації України Наталія Рубан.
Зростання обсягів неповернень ВКВ в країну фінансисти пояснюють двома причинами. Основна - банальне небажання комерсантів повертати капітали в Україну через збільшення напередодні президентських виборів політичних ризиків. Також важливим чинником стало скорочення з 180 до 90 днів межових термінів, за які експортери мають повернути валюту в країну: відповідний закон набрав чинності з 24 листопада. В експортерів, які намагаються її заховати за кордоном, сьогодні небагатий вибір.
"Вони можуть або виплачувати штраф (0,3% сум не поверненої валюти), або в судовому порядку доводити податковим органам, що сталися форс-мажорні обставини, які звільняють їх від відповідальності", - пояснив ситуацію керуючий партнер юридичної компанії Ol&Rust Роман Хрустенко. Минулого тижня депутати Юрій Полунєєв (БЮТ) і Сергій Клюєв (Партія регіонів) зареєстрували у Верховній Раді законопроект №5378, яким запропонували повернутися до старої норми повернення валютної виручки експортерами впродовж 180 днів. Проте фінансисти не вірять в швидке прийняття цього документа.
Опитані експерти впевнені, що підвищення штрафів для банків, які несвоєчасно і не за формою доповідають про валютні правопорушення своїх клієнтів, дасть результати.
"Фінустанови почнуть більше уваги приділяти валютному контролю. Вже в 2010 р. ДПАУ отримає на 10-15% більше інформації про операції підприємств. З фіскальними і контролюючими органами банки нині прагнуть не вступати в суперечку. Під час кризи фінустанови почали все частіше потребувати державної допомоги (наприклад, в рефінансуванні Нацбанку), тому з чиновниками прагнуть співпрацювати, і вже точно не бути викритими в якихось нелегальних діях. Наприклад, якщо раніше багато фінустанов займалися заведенням і проведеннями капіталів з офшорів в Україну і це коштувало в середньому 3-5% заведеної суми, то тепер за таке беруться небагато і ціни на цю послугу досягають 7-10%", - розповів голова правління одного з банків.
Зі збільшенням потоку інформації з фінустанов прогнозується і зростання обсягів штрафів, що нараховуються підприємствам.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас