У Румунії сьогодні проходить другий тур президентських виборів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Румунії сьогодні проходить другий тур президентських виборів

Казна та Політика
117
В Румунію сьогодні проходить другий тур президентських виборів, у якому беруть участь нинішній глава держави Траян Бесеску і голова сенату, соціал-демократ Мірча Джоане.
У першому турі виборів Бесеску отримав 32,4%, а Джоане - 31,1% голосів. Як повідомляє ВВС, напередодні другого туру Джоане заручився підтримкою третього кандидата - лідера Націонал-ліберальної партії Кріна Антонеску, який набрав близько 20% голосів, а також організацій угорців, які проживають у Румунії, і ще 17 національних меншин, включаючи росіян-липован. У випадку перемоги Джоане обіцяв запропонувати на посаду прем'єра кандидатуру націонал-ліберала і етнічного німця, мера міста Сибіу Клауса Йоханніса.
Бесеску популярний як борець з корупцією і президент, що привів країну до Європейського союзу. Що в той же час проводяться ним ліберальні економічні реформи викликали незадоволеність частини населення і масові страйки. У парламенті сильна опозиція, яка 13 жовтня 2009 р. відправила у відставку кабінет і двічі відкинула кандидатів, що пропонувалися, Бесеску в прем'єри.
На противагу Бесеску, який дотримується в зовнішній політиці євроатлантичної орієнтації, Джоане говорить про намір розвивати співпрацю з Китаєм, Індією і Росією, що є, на його думку, "силами XXI століття".
Нагадаємо, перший тур виборів президента Румунії проходив 22 листопада 2009 р. Міжнародні спостерігачі тоді відзначили відносно низьку явку виборців, яка і так незмінно знижувалася з 1989 р., коли був повалений режим Миколи Чаушеску. 22 листопада на виборчі дільниці прийшли лише 53% громадян. Останні вважали, що нові вибори все одно не принесуть нічого доброго.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас