Шлях відновлення європейської економіки буде тернистим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шлях відновлення європейської економіки буде тернистим

Казна та Політика
249
Відновлення європейської економіки після найважчої рецесії з часів Другої світової війни не буде швидким і безболісним, темпи зростання економіки не досягнуть докризового рівня, стверджує член ради Європейського центрального банку (ЄЦБ), глава Банку Фінляндії Ерккі Ліїканен.
"Цей шлях буде тернистим. Навіть при тому, що стан світової економіки покращується, і єврозона пройшла дно, майбутнє виглядає невизначеним, - наводить слова Е.Ліїканена агентство Bloomberg. - Доки продовжується стимулюючий ефект грошово-кредитної політики. Коли стимулювання закінчиться і компанії знову почнуть скорочувати запаси, може статися невеликий спад. Зростання не буде таким сильним, як раніше".
На думку Ліїканена, зайва ліквідність в економіці єврозони може призвести до несприятливих наслідків в майбутньому. "Вірогідність нової бульбашки низька, але її слід враховувати", - зазначив він.
Разом з тим на сьогоднішній день член ради ЄЦБ не бачить загроз ціновій стабільності в єврозоні. Також він вважає поточний рівень процентної ставки ЄЦБ адекватним.
"Безробіття зростає, в економіці є вільні потужності, так що рівень процентної ставки є доцільним", - сказав Ліїканен.
ЄЦБ не став змінювати базову відсоткову ставку за підсумками засідання в четвер, залишивши її на рекордно низькому рівні 1% річних.
За словами Ліїканена, макроекономічні дані, включаючи показники експорту, показують, що заходи стимулювання урядів країн ЄС і ЄЦБ підсилили зростання в єврозоні.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас