Peugeot Citroen прицінюється до Mitsubishi — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Peugeot Citroen прицінюється до Mitsubishi

Фондовий ринок
483
Peugeot Citroen і Mitsubishi Motors можуть стати стратегічними партнерами. Французька компанія може купити до 50% Mitsubishi, повідомляє іноземна преса. Mitsubishi потрібне додаткове фінансування, а Peugeot - доступ до виробничих майданчиків японської компанії в країнах, що розвиваються, відзначають аналітики.
Французькі PSA Peugeot Citroen і японська Mitsubishi Motors заявили про початок переговорів про можливе розширення співпраці, яка "може призвести до укладення стратегічного партнерства". Представник Mitsubishi Motors Кадзухіро Ямана відзначив, що компанії розглядають питання про закріплення співпраці на рівні акціонерного капіталу. За даними японської газети Nikkei і німецької Handelsblatt, Peugeot Citroen може придбати від 30% до 50% японської компанії. Японське видання не відкидає, що і Mitsubishi отримає частку в Peugeot. Прес-секретар PSA Peugeot Citroen Лоран Сиколела заявив, що про те, якою буде співпраця і яким чином вона буде оформлена, говорити ще рано.
Німецька Frankfurter Allgemeine Zeitung повідомила з посиланням на джерела в Mitsubishi, що зразком для співпраці компаній може стати модель альянсу Renault і Nissan. Renault SA і Nissan Motor зараз за рівнем сукупних продажів входять до п'ятірки світових лідерів - в 2008 році продано понад 6 млн автомобілів Renault-Nissan.
Після публікації заяви котирування акцій Mitsubishi Motors на біржі в Токіо зросли на 13%, Peugeot Citroen - на торгах в Парижі зранку подорожчали на 2,4%, але протягом дня ціна на акції встановилася на рівні закриття торгів у середу.
В минулому фінансовому році обсяг продажів Peugeot Citroen склав 3,3 млн автомобілів, оберт - 54 млрд євро, чистий збиток - 343 млн євро. Mitsubishi Motors за рік продала 1 млн автомобілів, чистий збиток склав 54,9 млрд ієн (413 млн євро).
Peugeot і Mitsubishi пов'язує партнерство з 2005 року, коли вони уклали угоду про виробництво повноприводних моделей Peugeot і Citroen з використанням технологій Mitsubishi і на її потужностях в Японії. У 2008 році Peugeot і Mitsubishi заснували СП в Росії - потужність заводу в Калузі, який вироблятиме автомобілі під марками Mitsubishi, Peugeot і Citroen, до 2012 року має скласти 300 тис. автомобілів на рік. Крім того, в тому ж 2008 році компанії приступили до спільної розробки проектів електромобілів.
Аналітик дослідницького центру Tokai Tokyo Мамору Като вважає, що французькій компанії буде вигідно дістати доступ до виробничих потужностей Mitsubishi в країнах, що розвиваються, а Mitsubishi необхідна фінансова підтримка, яку вона може отримати від Peugeot. "Інакше Mitsubishi не зможе вижити", - підкреслює Като. Аналітик IHS Global Insight Ієн Флетчер вважає, що найбільші акціонери Mitsubishi Motors - Mitsubishi Corporation і Mitsubishi Heavy Industries (володіють відповідно 14% і 15,6%),- швидше за все, схвалять партнерство з Peugeot Citroen. "Будь-яка затримка в утворенні альянсу може негативно вплинути на частку ринку і фінансове зростання обох компаній", - вважає експерт.
У випадку укладення угоди об'єднана автокорпорація стане шостим за величиною виробником в світі (зараз Peugeot займає 8-е, а Mitsubishi - 15-е місце). На українському ринку можливе злиття позначиться із затримкою мінімум в три роки, прогнозує один з топ-менеджерів концерну "Ніко" (офіційний дилер Mitsubishi). Причому тут позиції Mitsubishi набагато сильніші від Peugeot. Mitsubishi займає 8-е місце в рейтингу автопродажів (5935 автомобілів за підсумками 10 місяців), тоді як Peugeot - лише 29-е (454 одиниці).
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас