НБУ продав "Нафтогазу" валюту для розрахунків з "Газпромом" за листопад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ продав "Нафтогазу" валюту для розрахунків з "Газпромом" за листопад

Валюта
1243
Національний банк України (НБУ) продав Національній акціонерній компанії (НАК) "Нафтогаз України" необхідну валюту для розрахунків за імпортований в листопаді у ВАТ "Газпром" російський природний газ, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело в уряді.
За його словами, це дає можливість "Нафтогазу" здійснити оплату в п'ятницю.
Джерело нагадало, що згідно з угодами від 19 січня цього року НАК повинен розрахуватися з "Газпромом" до 7-го числа місяця.
Водночас співрозмовник агентства не уточнив, чи розрахується "Нафтогаз" за листопад за рахунок власних коштів, чи йому знов прийде на допомогу уряд.
В прес-службі НАК агентству відмовилися коментувати цю інформацію, відзначивши, що офіційне повідомлення буде зроблено за фактом оплати, яка буде здійснена вчасно і в повному обсязі.
В.о. міністра фінансів Ігор Уманський на цьому тижні повідомив, що платіж за листопадові постачання російського газу становитиме близько $770 млн, тоді як глава правління "Нафтогазу" Олег Дубина тижнем раніше оцінив листопадові закупівлі в 3,6 млрд куб. м, що при нинішній ціні $208,12 за 1000 куб. м відповідає $$750 млн.
Для розрахунків за жовтневі постачання газу уряд конвертував в Міжнародному валютному фонді (МВФ) спеціальні права запозичення (СПЗ, SDR) на суму близько $480 млн, потім продав цю валюту Нацбанку, а на отримані кошти викупив у "Нафтогазу" частину облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), внесених до його статутного капіталу на початку серпня цього року.
Як пояснив віце-прем'єр Григорій Немиря, проблеми з оплатою газу за жовтень виникли через відмову НБУ монетизувати ОВДП, що належать "Нафтогазу", хоча влітку, за його словами, така домовленість була досягнута.
В результаті уряд змушений був звернутися до МВФ за конвертацією SDR, зазначив віце-прем'єр. За його словами, така ж схема буде застосована і для оплати листопадових постачань російського газу.
Пізніше Уманський уточнив, що в середині листопада уряд конвертував ще SDR800 млн ($1,28 млрд).
Як повідомлялося, в серпні 2009 року Рада керівників МВФ схвалила розподіл SDR на суму близько $291 млрд серед 186 країн-акціонерів Фонду, згідно із розподілом, Україні було надано SDR1,309 млрд (близько $2,09 млрд). SDR включаються в офіційні резерви країн-членів і у разі потреби можуть бути обміняні на вільно конвертовану валюту, таку як долари, євро, єни або фунти стерлінгів через спеціальні торговельні угоди між країнами-членами фонду.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас