Допомога банкам потекла назад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Допомога банкам потекла назад

Казна та Політика
2612
Секретар Казначейства США Тімоті Гайтнер заявив, що у зв'язку з поліпшенням ситуації в економіці, уряд готовий найближчим часом повністю згорнути програму з порятунку проблемних банківських активів (Troubled Asset Relief Program, TARP) обсягом $700 млрд.
Влада Америки близька до того, аби закрити програму викупу активів. "Зараз ми знаходимося в точці, де можемо почати зупинення програм, які фактично визначили програму викупу проблемних активів (TARP) на її первинних стадіях", - говорить Тімоті Гайтнер.
Строк дії загальної програми TARP закінчується наприкінці 2009 р., проте окремі спеціалізовані програми продовжать діяти. За словами пана Гайтнера, уряд зосередиться на "програмах з чіткішою метою, спрямованих на принципові сфери, де ще є проблеми з доступом до кредитування". Сферами, що потребують державних вливань, секретар казначейства вважає житловий ринок і малий бізнес.
Тімоті Гайтнер повідомив, що до кінця 2009 р. буде припинено дію трьох державних програм. Це Capital Purchase Program, що використовувалася для надання додаткового капіталу банкам, її перероблена і так і не здійснена версія Capital Assistance Program і Targeted Investment Program, на яку був виділений додатковий капітал у розмірі $40 млрд. на підтримку банків Citigroup і Bank of America.
Уряд США наполягає на необхідності підтримки банками малого бізнесу. Обсяг кредитів, виданих американськими банками, що отримували допомогу з програми TARP, збільшився у вересні на 2%. Citigroup збільшила кредитування на 4% - до $15,3 млрд., JPMorgan Chase & Co - на 16%, до $50,6 млрд. За даними казначейства, обсяг нових кредитів, виданих Bank of America у вересні, знизився на 6% в порівнянні з попереднім місяцем - до $53,6 млрд., а Wells Fargo скоротив кредитування на 14% - до $47,4 млрд.
За даними казначейства, крупні компанії залучають в банків лише 30% фінансувань, тоді як для малого бізнесу ця цифра дорівнює 90%. "Коли банки зменшують кредитування, найбільше страждає малий бізнес. Без поліпшення доступу до кредитів для американських сімей і представників малого бізнесу зростання економіки буде слабкішим, компанії відкладатимуть довгострокові інвестиції, і ми не зможемо досягти економічного зростання, що підтримується споживчим попитом", - говорить пан Гайтнер.
Кошти, надані урядом США банкам, повертаються до скарбниці. Один із найбільших банків США Bank of America, який отримав від держави $45 млрд., оголосив, що найближчими днями має намір повністю розплатитися з казначейством. Згідно із досягнутою домовленістю, Bank of America викупить міноритарний пакет своїх акцій, переданий державі в обмін на фінансову допомогу. На це буде виділено $26,2 млрд. надлишкової ліквідності і $18,8 млрд., отриманих від продажу звичайних акцій.
Bank of America не лише збирається повернути допомогу державі, але також зобов'язався збільшити власний капітал на $4 млрд. за допомогою продажу активів. Якщо ж Комісія з цінних паперів і бірж (SEC) не схвалить цю дію, банк збільшить ліквідність за рахунок додаткової емісії звичайних акцій. Ще $1,7 млрд. Bank of America планує отримати в результаті приватного розміщення цінних паперів під контролем SEC за рахунок частини коштів, що зазвичай виплачуються як компенсації топ-менеджерам.
Згідно з умовами, на яких Bank of America отримав державні кошти, банк повинен звітувати перед казначейством про зарплату своїх керівників і розмір бонусів, а також підпадає під посилений державний контроль. Так, генеральний директор Bank of America Кенет Люїс, який в кінці року повинен піти на пенсію, за рішенням казначейства не отримає за підсумками 2009 р. ні зарплати, ні премій. У цих умовах правлінню Bank of America складно знайти людину, яка погодилася б зайняти посаду директора. Окрім того, що він мало отримуватиме, йому довелося б залагоджувати найважливіші питання діяльності банку з державою. Віддавши гроші назад уряду, Bank of America вирішує ці проблеми.
"Ми стали привабливіші для претендента на посаду гендиректора. Це знімає клеймо, яке ми несли на собі як компанія. Але це не означає, що ми обов'язково шукаємо когось збоку", - прокоментував рішення банку про повернення державної допомоги представник Bank of America Боб Стіклер. За його словами, на посаду гендиректора вже є декілька кандидатів, і новий глава з'явиться в Bank of America "в найближчому майбутньому".
Між тим фінансове становище Bank of America доки не дуже хороше. За підсумками третього кварталу банк повідомив про збитки у розмірі $2,2 млрд. На думку Кеннета Люїса, збитків слід чекати і в четвертому кварталі.
Інвестори схвалили рішення банку розплатитися з державою. Акції Bank of America подорожчали на торгах на 3,3%. Банківський аналітик Берт Елай вважає, що виплата може означати прагнення роздобути нового гендиректора, який був би непідвладний казначейству. "Хтось міг сказати: я не хочу братися за цю роботу, поки ви не повернете гроші і не звільнитеся від влади "платіжного царя", - говорить пан Елай. "Новий глава банку може почати з чистого аркуша", - вважає аналітик First American Funds Алан Віллелон. На його думку, повернення державної допомоги свідчить про те, що правління шукає кандидата збоку.
Казначейство США вже подякувало Bank of America за повернення держдопомоги. До теперішнього часу казначейство в рамках програми Capital Purchase Program виділило $204,64 млрд. більш ніж 600 банкам, і $72,3 млрд. банки вже повернули державі. Висловлюються припущення, що уряд США направить частину ресурсів, що вивільняються в результаті згортання TARP, на погашення рекордного дефіциту державного бюджету, який досяг вже $1,42 трлн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас