Україна знайшла у СОТ спільні інтереси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна знайшла у СОТ спільні інтереси

Казна та Політика
1008
Як стало відомо "Комерсант-Україна", Україна вирішила приєднатися до Кернської групи, до якої входять країни-члени Світової організації торгівлі, що лобіюють зниження мит на аграрну продукцію і обсяги держпідтримки агросектора в розвинених країнах. Членство в цьому співтоваристві вигідне країні і не повинно ускладнити переговори про створення зони вільної торгівлі з ЄС - основним опонентом Кернської групи, вважають експерти.
Україна почала консультації з приєднання до Кернської групи - неофіційного об'єднання країн-членів Світової організації (СОТ) торгівлі, котра виступає із загальними пропозиціями з питань регулювання світової торгівлі аграрною продукцією. За інформацією прес-служби Мінагрополітики, делегація України на VII міністерській конференції СОТ, що проходитиме з 30 листопада по 2 грудня в Женеві, поставила завдання провести переговори про надання країні статусу спостерігача і здобуття офіційного членства в групі. "Ми не ведемо переговорів. Інша справа, що ми надіслали представникам групи лист про наш інтерес до співпраці. Тепер на його основі уряди країн-членів цієї групи прийматимуть рішення про переговори", - сказав керівник торговельно-економічної місії України в Женеві В'ячеслав Цимбал. "Подача заявки на вступ до Кернської групи дійсно обговорювалася, і як мінімум до останнього часу це планувалося", - зазначило джерело в Мін'юсті.
Кернську групу (Cairns Group) створили в 1986 році країни-члени СОТ з великою часткою аграрного експорту. До групи входять 19 держав: Канада, ПАР, Пакистан, Австралія, Нова Зеландія, Індонезія, Малайзія, Таїланд, Філіппіни; країни Південної Америки - Аргентина, Болівія, Бразилія, Гватемала, Колумбія, Коста-Ріка, Парагвай, Перу, Уругвай, Чилі.
Аналітик ІК Dragon Capital Віталій Вавріщук вважає вступ України до Кернської групи логічним кроком. "Як країна з високою часткою аграрного експорту, Україна зацікавлена в спрощенні доступу на світові ринки. І в цьому наші інтереси сходяться з інтересами країн-членів Кернської групи", - стверджує він. При цьому участь України в Кернській групі не вплине на співпрацю з іншими торговельними об'єднаннями, наприклад із зерновим пулом країн СНД, підкреслив глава підкомітету Верховної ради з питань міжнародної економічної політики Олексій Плотніков (Партія регіонів).
Кернська група виступає за відмову від будь-яких експортних субсидій і державної підтримки аграріїв. "В умовах кризи ми не можемо повноцінно забезпечити навіть той рівень держпідтримки сільського господарства, який нам дозволяє СОТ, тому нам цікаве зниження держпідтримки в інших країнах", - заявив пан Плотніков. "Ми зацікавлені в спрощенні доступу нашої продукції на ринки ЄС, у тому числі через механізм членства в цій групі", - сказав заступник міністра з питань аграрної політики Іван Демчак.
Вступити до аграрного клубу буде складно. Джерело, близьке до секретаріату СОТ, зазначило, що Кернська група є одним з найбільш закритих об'єднань усередині СОТ. "Складність в тому, що Кернська група наполягає на нульовій держпідтримці аграрного сектора - і незрозуміло, чи готова Україна виконати цю вимогу", - сказало джерело. На думку пана Ваврищука, вимога відмови від держпідтримки аграріїв не означає, що країни групи не використовують її: "Ініціатива полягає у скасуванні або зниженні до мінімуму обсягу держпідтримки аграрного сектора. Але вони не можуть зараз відмовитися від підтримки, аби не знизити конкурентоспроможність експорту". "Проти вимог Кернської групи виступають ЄС і США. Членство України може викликати деякі протиріччя у відносинах з цими країнами", - вважає Олексій Плотніков. Втім, він упевнений, що це не перешкодить встановленню зони вільної торгівлі між Україною і ЄС.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас