Євросоюз не стримає слово — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євросоюз не стримає слово

Казна та Політика
1982
Сьогодні в Києві відбудеться XIII саміт Україна-ЄС. Всупереч обіцянкам Віктора Ющенка, на ньому не буде підписано Угоду про асоціацію, а в підсумкових документах не виявиться сигналів про поліпшення європейської перспективи Києва.
Дипломати зазначають, що ці заяви глави держави негативно вплинули на переговори. Завданням України на найближчі роки є робота над виконанням вимог проміжного документа - Порядку денного асоціації, - копію якого має в своєму розпорядженні "Комерсант-Україна".
Про плани підписання в 2009 році Угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом Віктор Ющенко заявляв неодноразово. Саме тому саміт, який традиційно проводиться у вересні, було перенесено на грудень: передбачалося, що додаткові три місяці дозволять завершити переговори. Президент продовжував обіцяти підписання угоди навіть після того, як про неможливість реалізації цих планів офіційно оголосили в МЗС і Радбезі.
Ще одне очікування від саміту Україна-ЄС, яке не виправдається, пов'язане з визнанням Брюсселем європейської перспективи Києва. Віктор Ющенко підкреслював, що чекає від сьогоднішньої зустрічі "чіткого сигналу", який дасть надію на поглиблення інтеграції з Євросоюзом. Таким сигналом могла стати згадка про "європейську ідентичність" нашої країни. На минулому саміті, у вересні 2008 року, ЄС відмовився від вживання цього терміну щодо України. Вчора на брифінгу в секретаріаті президента (СП) заступник голови СП Андрій Гончарук уникнув відповіді на питання, чи буде в підсумкових документах XIII саміту фраза про "ідентичність".
"Переговори з цього питання тривають", - запевнив він. Тим часом джерела в Брюсселі стверджують, що донесли до української влади тверду позицію: "Жодних нових сигналів, які можуть трактуватися як визнання європейської перспективи Києва, на саміті не пролунає".
В МЗС визнають, що однією з причин неприйняття Брюсселем оптимістичних рішень є політична криза в Україні. "Потрібно усвідомлювати, що в нас передвиборча ситуація, а це в будь-якій країні, навіть в найбільш цивілізованій, означає загострення політичної боротьби", - пояснив глава місії України при ЄС Андрій Веселовський.
Втім, головною проблемою, через яку саміт Україна-ЄС однозначно буде сприйнятий суспільством як провальний, дипломати називають лінію поведінки Ющенка.
"Якщо б не його заяви, саміт виглядав би відмінно. Адже порядок денний не 'порожній' - буде дві заяви про прогрес у переговорах, буде підписано кілька угод. Але через те, що президент постійно обіцяв підписати договір про асоціацію, у суспільстві склалося хибне враження, що ми дійсно очікуємо цього. До речі, тепер він (Віктор Ющенко) заявляє, що угоду підпишуть "через кілька місяців', хоча всі учасники переговорів розуміють, що це такі ж нереальні прогнози", - сказав один зі співрозмовників в дипломатичному відомстві.
Заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлисеєв, який курирує переговори з ЄС, також визнає, що вимоги вищого керівництва країни підготувати угоду якомога швидше послаблюють позицію України. "Звичайно, у мене є директиви на швидке завершення переговорів. Але я, як парламентер, категорично проти встановлення часових рамок. Інша сторона (ЄС), відчуваючи, що є вказівка підписати угоду до конкретної дати, займає більш жорстку позицію", - говорить він.
У бесідах off records дипломати стверджують, що Угода про асоціацію буде підписана не раніше кінця 2011 року, а найбільш імовірно - в 2012 році. До цього часу головним документом, що регламентує відносини Києва і Брюсселя, буде Порядок денний асоціації, що замінила застарілий План дій Україна-ЄС. Він набрав чинності ще 20 листопада, але поки не оприлюднюється МЗС.
"Комерсантові" вдалось ознайомитися зі змістом цього документа. Його головна задекларована мета - "підготувати і полегшити прийняття Угоди про асоціацію" у період до завершення переговорів і ратифікаційних процедур, який "триватиме ще кілька років".
У Порядку денному серед іншого перераховані завдання з реформування існуючої політичної системи України, які Київ і Брюссель вважають обов'язковими для виконання. Серед них - "проведення конституційної реформи на тлі рекомендацій Венеціанської комісії", "посилення місцевого і регіонального самоврядування", "забезпечення незалежності судової влади", а також "забезпечення незалежності та ефективності омбудсмена".
Київ зобов'язується "поліпшити умови утримання ув'язнених і затриманих громадян з метою ліквідації практики неналежного поводження з ними (тортур)" і здійснити реформу охорони здоров'я, пенсійну реформу та низку інших. "Фактично Порядок денний передбачає виконання тих положень Угоди про асоціацію, які на сьогодні вже узгоджені", - говорить Веселовський.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас