Україна може програти арбітраж у справі про експропріацію 11 млн куб. м газу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна може програти арбітраж у справі про експропріацію 11 млн куб. м газу

Енергетика
1141
Вірогідність позитивного рішення на користь контрольованої Дмитром Фірташем Centragas Beteiligungs Holding AG (Відень) за позовом до держави Україна про експропріацію 11 млн куб. м газу дуже велика, вважає керуючий партнер Міжнародної юридичної групи AstapovLawyers Андрій Астапов.
Так він прокоментував агентству "Інтерфакс-Україна" інформацію Centragas Beteiligungs Holding AG про повідомлення уряду України про початок судового розгляду відповідно до Енергетичної хартії відносно експропріації в компанії RosUkrEnergo (RUE, Швейцарія) в січні 2009 року 11 млрд куб. м газу Національною акціонерною компанією "Нафтогаз України", власником 100% якої є український уряд.
"На нашу думку, з врахуванням формулювань, що містяться в договорі до Енергетичної хартії, укладеної в 1994 році, існує висока вірогідність того, що арбітраж дасть позитивну відповідь на ці питання", - сказав Астапов.
За його словами, йдеться про класичне правове питання для інвестиційної суперечки, а саме: чи була "інвестиція" в тлумаченні частини 3 договору, чи є позивач "інвестором", чи був факт експропріації згідно з трактуванням даного поняття в договорі, витлумаченого відповідно до норм Віденської конвенції про право міжнародних договорів і норм звичайного міжнародного права, чи можуть дії, які характеризуються як експропріація бути поставлені або атрибутовані державі Україна.
Астапов вважає, що виникла ситуація є інвестиційною суперечкою, і стороною з цього міжнародно-правового інструменту є держава Україна. Зокрема, стаття 26 згаданого договору передбачає механізм вирішення суперечок між інвестором і державою.
"При цьому поняття "інвестор" та "інвестиція" трактуються розширено і охоплюють, у тому числі, діяльність з транзиту і транспортування енергоносіїв", - зазначив адвокат.
За словами Астапова, той факт, що компанія Centragas володіє 50% в RosUkrEnergo, дає їй право судитись із державою Україна.
При цьому Астапов зазначив, що у позивача є низка альтернатив відносно розгляду даної суперечки, а саме, він може передати її на розгляд до Стокгольмського арбітражу, арбітраж ICSID у Вашингтоні або ж на розгляд арбітражу ad hoc за правилами ЮНСИТРАЛ.
"На сьогоднішній день на підставі згаданого договору до Енергетичної хартії, за нашою статистикою, розглядаються 15 інвестиційних суперечок", - додав Астапов.
Як повідомлялося, контрольована Дмитром Фірташем Centragas Beteiligungs Holding AG надіслала лист уряду України про початок судового розгляду відповідно до Енергетичної хартії відносно експропріації в компанії RosUkrEnergo в січні 2009 року 11 млрд куб. м газу НАК "Нафтогаз України", власником 100% якої є український уряд.
Centragas наполягає, що ці 11 млрд куб. м газу належать RosUkrEnergo, в якому другим співзасновником з часткою 50% є російське ВАТ "Газпром", і що на момент експропріації RosUkrEnergo тримала цей газ в українських сховищах для подальшого транзиту і постачання цього газу своїм клієнтам в Європі.
Австрійська компанія в листі нагадує, що Енергетична хартія, яку підписала Україна, передбачає тримісячний період для консультацій між сторонами, у зв'язку з чим Centragas чекає відповіді від українського уряду і контактних даних для початку таких консультацій.
Холдинговій компанії українського бізнесмена Фірташа Group DF належить 90% акцій Centragas.
В той же час, на думку глави правління НАК "Нафтогаз України" Олега Дубини, претензії Centragas Beteiligungs Holding AG (Відень), яка є власником 50% RosUkrEnergo (Швейцарія), до України по 11 млрд кубометрів газу, що раніше належали швейцарському газотрейдеру, нелогічні.
Як зазначається з посиланням на О.Дубину, "Нафтогаз" цей газ купив в "Газпрому", тому звертатися слід саме до російської компанії.
В той же час Мін'юст України в середині листопада повідомив, що Centragas відповідно до Енергетичної хартії звернувся до уряду України з проханням про мирне врегулювання суперечки довкола нібито експропріації 11 млрд куб. м природного газу. За даними Мін'юсту, хартія передбачає, що якщо суперечку неможливо вирішити мирним шляхом протягом трьох місяців з дати прохання про мирне врегулювання, інвестор може передати його для вирішення до судів або в арбітражні трибунали.
В теперішній час в Стокгольмському арбітражі йде підготовка до слухання взаємних суперечок між НАК "Нафтогаз України" і RosUkrEnergo, які 28 серпня цього року були об'єднані в одну справу. Згідно із оприлюдненими на початку листопада даними НАК, арбітражне рішення за ініційованим швейцарською компанією ще в квітні 2008 року позовом очікується в другому кварталі 2010 року.
Загальна сума судових претензій до "Нафтогазу України", згідно з його даними станом на 5 листопада 2009 року, становить 10 млрд грн. в судах українських юрисдикцій і 28 млрд грн. ($3,5 млрд) в судах зарубіжних юрисдикцій. Станом на початок 2009 років "Нафтогаз України" називав меншу суму претензій - 17,5 млрд грн.
Вперше "Нафтогаз України" повідомив про судову суперечку з RosUkrEnergo в кінці березня 2009 року.
За словами першого заступника глави правління НАК Ігоря Діденка, RosUkrEnergo висунула позови про нарахування НАК пені і штрафних санкцій у розмірі $600 млн, $55 млн і $20 млн. У свою чергу, "Нафтогаз України" подав до RosUkrEnergo зустрічні позови на $62 млн, $118 млн, а також за розірвання транспортного контракту і розірвання контракту на зберігання, додав він.
Тоді, за даними української газової монополії, RosUkrEnergo не подавала до Стокгольмського суду позов про законність заволодіння "Нафтогазом України" 11 млрд куб. м природного газу, що раніше належать газотрейдеру.
Російська газета "Ведомости" в середині листопада повідомила, що RosUkrEnergo збільшила претензії до "Нафтогазу України" вчетверо - до $8,26 млрд через нібито експропріацію, на їхню думку, 11 млрд куб. м природного газу. За даними газети, уточнена позовна заява направлена до Стокгольмського арбітражу 12 листопада і буде розглянута 18 січня 2010 року.
Повна версія коментаря юриста доступна в щотижневому випуску "Огляд законодавства".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас