Лайф буде жити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лайф буде жити

2010
Цього року ринок страхування життя збере 850 млн. грн. Прогнози на майбутній рік різняться, хоча всі розраховують на закінчення кризи і закладають у плани зростання платежів.
У третьому кварталі падіння платежів на ринку страхування життя почало знижуватись. За словами гендиректора Ліги страхових організацій (ЛСОУ) Наталі Гудими, за 9 місяців падіння платежів склало 18,5% відносно аналогічного періоду 2008 р., тоді як платежі першого року зменшились на 30%.
"У третьому кварталі платежі впали на 16%. До 80% валютних договорів цього року були переведені в гривневі. На майбутній рік ми прогнозуємо 20%-е зростання і досягнення 1 млрд. грн. платежів за рахунок відновлення кредитування", - відрапортувала Наталя Гудима.
За її словами, розірвання договорів становило 5%, в основному це договори першого і другого року. "Більшість договорів із страхування життя були валютними, і на момент їх укладання курс долара був 4,85 грн. / $ 1. Зараз курс близько 8 грн. / $ 1 і страхувальники, відповідно, збільшили свої платежі за рахунок цієї курсової різниці, тому й падіння ринку страхування життя не таке велике.
Наприклад, у нас є випадки розірвання договорів третього-четвертого року, коли страхувальники можуть отримати викупну суму, і завдяки зростанню курсу валюти їм навіть вдалося зберегти свої гроші", - зазначив Станіслав Гоцуляк, голова правління "Дженералі Гарант Страхування життя".
Страховики єдині в думці, що криза допомогла очистити ринок брокерів і компаній зі страхування життя. "Криза пішла на користь ринку, адже той фундамент, на якому він будувався, був неправильним. Якби компанії встигли зміцнитись до великих масштабів, падіння було б більш значним. Страховики не є зараз точками зростання самі по собі.
Ситуація з комісійною винагородою призвела до того, що ми стоїмо перед необхідністю реформування MLM-каналу. Необхідно ввести ліцензування агентів, причому цим повинні займатися самі компанії, а не регулятор, адже вони в першу чергу зацікавлені в якості роботи агента", - пояснив Павло Царук, голова комітету LIMRA в Україні.
За його словами, в найближчі декілька років основними джерелами зростання ринку страхування життя будуть нові канали продажу. "Великі іноземні інвестори все стриманіше проявляють інтерес до українського ринку, який поки не показує зростання, тому залучити інвестиції в нього дуже складно. Добре, щоб ринку страхування життя в цьому році вдалось повернутися на рівень 2007-2008 рр..", - нарікає Наталя Еннс, заступник голови правління СК "Оранта-Життя".
Інші страховики також не очікують іноземних інвесторів найближчим часом. Інвестиції в Україну не належать до швидко окупних, до того ж відмова ING від ведення бізнесу в цій країні, відхід з Росії Fortis створили не найкращі передумови для ведення бізнесу в Україні. "Fortis пішов з Росії, можна очікувати, що піде і з України. Іноземні інвестори економлять на інвестиціях, які довго окупаються. Україна належить до такого ринку. Саме наявність українських інвесторів дозволила нашій компанії продовжити роботу", - говорить Гоцуляк.
Наступного року страховики очікують посилення регуляторної політики. Зокрема, з нового року страховикам доведеться виконувати норму про чисту вартість нетто-активів, яка не може бути меншою від статутного фонду. За оцінками експертів, більше десятка лайфових страховиків будуть змушені частково змінити структуру активів. "Норма з нетто-активів жорстка, і те, що Держфінпослуг зобов'яже страховиків, які її не виконають, привести активи у відповідність або зменшити статутний фонд протягом року, не дуже лояльно", - говорить Гудима.
Крім того страховикам з нового року доведеться надавати розширену звітність. "Необхідно показувати кількість акцій того чи іншого емітента в активах та їх вартість, а також розшифрувати дебіторську заборгованість, щоб ми розуміли, скільки у компанії сумнівної заборгованості і як формує вона під неї резерви.
Тому що іноді компанії не формують резерв, збільшуючи таким чином активи. Також ми попросимо розшифровку кредиторської заборгованості, так як деякі страховики роблять випуски облігацій на мільйони гривень і залучають великі кредити, мета яких не завжди зрозуміла.
Також необхідно буде показати всі угоди за звітний період, сума яких перевищує 10% валюти балансу", - пояснила Галина Третьякова, директор департаменту стандартів регулювання та нагляду за фінустановами Держфінпослуг.
Нагадаємо, що найближчим часом Комісія розробить разом з Мінфіном порядок визначення справедливої ціни на різні види активів. При цьому пані Третьякова натякнула, що страховики, які за підсумками року не зможуть виконати вимоги щодо резервів або нетто-активів, мають право надати Держфінпослуг індивідуальний план фінансового оздоровлення, в якому будуть вказані терміни та способи приведення активів у відповідність до вимог комісії. "Страховикам, які не виконують вимоги з нетто-активів, доведеться або зменшувати статутні фонди, або припиняти страхову діяльність і займатися чимось іншим, наприклад, посередництвом", - припустила Третьякова.
Але більшість учасників ринку все ж вірять у його розвиток і повернення до зростання платежів, причому за рахунок фізичних осіб. "Приріст з нових премій першого року у нас склав в 2009 р. 40-45%. На наступний рік ми закладаємо 50%-е зростання. Думаю, 2010 р. може стати рекордним для лайфового ринку - до 30%. Але все буде залежати від політичної стабільності та економічної ситуації", - прогнозує Ярослав Колос, директор "Salve Finance".
Регіна Дацюк
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас