Пенсії зрівняють — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсії зрівняють

Казна та Політика
7070
Народні депутати фракції "Наша Україна - Народна самооборона" пропонують скасувати спеціальні пенсії, аби позбавити привілеїв парламентаріїв, чиновників, представників силових відомств і судових органів. У Верховній Раді готові підтримати ініціативу за умови, що для тих, хто вже вийшов на пенсію, пільги збережуться. Вчора Верховна Рада оприлюднила законопроект №5391 "Про ліквідацію привілеїв в пенсійному забезпеченні" народних депутатів фракції НУ-НС Миколи Кульчицького і Зіновія Шкутяка.
У випадку його прийняття держслужбовці, народні депутати, журналісти державних і комунальних ЗМІ, представники силових відомств, а також прокурори і судді не зможуть розраховувати на спеціальні пенсії. Нагадаємо, зараз вони отримують пенсію, що становить 80-90% зарплат, тоді як іншим пенсіонерам згідно із законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" вона нараховується за принципом 1,35% за рік роботи. Крім того, для нарахування спецпенсії досить надати довідку про зарплату за останній місяць роботи, а звичайної - за 60 місяців.
За словами Кульчицького, різні підходи порушують Конституцію, яка не передбачає пенсійних привілеїв або обмежень. Тому депутати пропонують перевести спецпенсіонерів на загальну систему пенсійного забезпечення, а заощаджені "декілька десятків мільйонів гривень" направити на збільшення пенсійних виплат. Президент Віктор Ющенко звернувся до Кабінету міністрів з проханням в 2010 році ліквідувати пенсійні пільги. У Пенсійному фонді від коментарів вчора відмовились.
БЮТ і Партія регіонів готові підтримати законопроект. "Якщо ця ініціатива буде обґрунтована, фракція її підтримає, тому що має бути соціальна справедливість", - сказала член парламентського комітету у справах пенсіонерів, ветеранів і інвалідів Уляна Мостіпан (БЮТ). Голова комітету з питань праці і соцполітики Василь Хара (ПР) хоча і називає пропозицію популістською, вважає за необхідне ліквідувати соціальну несправедливість. За його словами, затверджені раніше пенсійні пільги не можна скасовувати, оскільки закони зворотної сили не мають, але в майбутньому кількість спецпенсіонерів збільшуватись не повинна. "Проблему дефіциту Пенсійного фонду за рахунок цих грошей не вирішити - пільговиків лише 1%", - говорить Хара.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас