Уряд вирішив продовжити пільговий період для металургів та хіміків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд вирішив продовжити пільговий період для металургів та хіміків

Казна та Політика
263
Кабінет міністрів вирішив ще мінімум до кінця I кварталу 2010 року надавати підтримку металургійним і хімічним підприємствам, не дивлячись на відновлення попиту на їх продукцію. Вчора уряд продовжив дію пільг для них з оплати газу, електроенергії і залізничних перевезень. При цьому теплова генерація і "Укрзалізниця" зазнають значних фінансових труднощів.
Меморандум про взаєморозуміння, підписаний Кабміном і підприємствами гірничо-металургійного (ГМК) і хімічного комплексів, діятиме і в I кварталі 2010 року, повідомив вчора за підсумками засідання уряду, де було прийнято це рішення, міністр промислової політики Володимир Новицький. Вперше пільги для цих галузей були введені в листопаді 2008 року, коли у зв'язку з падінням світового попиту на метал в Україні була зупинена 21 з 43 доменних печей, 40 з 63 сталеплавильних агрегатів, частина хімічних і всі феросплавні заводи. Аби підтримати їх, Кабмін запровадив пільгові ціни на газ, електроенергію і залізничні вантажні перевезення. За даними Мінекономіки, завдяки цьому підприємства вже заощадили понад 3 млрд грн.
Представники ГМК і хімічної промисловості вчора не приховували своєї радості. "Ознак стабілізації на зовнішньому, а тим більше на внутрішньому ринку міндобрив немає. В Україні виробництво аміаку до цих пір збиткове. Тому дії уряду є абсолютно правильними", - говорить президент "Північнодонецького об'єднання "Азот'" Олексій Кунченко. "Саме завдяки держпідтримці українська металургія не показала такого сильного падіння, як інші галузі. Це дозволило стримати валютний баланс країни", - зазначає віце-президент "Індустріальної групи" (управляє активами ІСД) Олександр Пилипенко. За його словами, сьогодні всі країни світу - від Японії до США - підтримують своїх металургів за рахунок держзамовлень і пільгового кредитування. "Як мінімум необхідно пролонгувати меморандум до кінця I половини 2010 року", - вважає Пилипенко.
Аналітики підкреслюють, що хоча в хімічній галузі ситуація залишає бажати кращого, металургія поступово виходить з кризи. "B останні місяці виробництво сталі залишається на стабільно високому рівні. І не дивлячись на зростання вартості коксівного вугілля і коксу в Україні, металурги зберегли позитивну рентабельність в жовтні-листопаді", - зазначає аналітик ІК KBC Securities Ukraine Костянтин Головко. На його думку, в 2010 році взагалі слід чекати чистої маржі з галузі в межах 3-7%.
Між тим "Укрзалізниця" і теплові енергогенеруючі компанії відчувають серйозні фінансові проблеми через перехресне субсидування. "За три квартали загальний збиток "Дніпроенерго", 'Донбасенерго', 'Західенерго' і 'Центренерго' перевищив 900 млн грн. У IV кварталі ситуація навряд чи зміниться", - говорить аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква. Не краще становище і в "Укрзалізниці". "За час дії меморандуму 'Укрзалізниця' втратила 1,2 млрд грн. Це не може не позначитись на функціонуванні залізниці", - вважає керівник "Менеджмент консалтинг груп" (консультує "Укрзалізницю") Дмитро Подтуркін.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас