Міністри фінансів ЄС домовились про створення банківського регулятора — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міністри фінансів ЄС домовились про створення банківського регулятора

Казна та Політика
348
Міністри фінансів Європейського союзу здолали розбіжності між Британією і Францією і досягли угоди про модернізацію фінансового нагляду в ЄС, повідомляє Bloomberg.
"Ми знайшли компроміс і знаходимось в процесі створення справжнього європейського регулятора, - заявила журналістам міністр фінансів Франції Крістін Лагард. - Це було непросто: не всі налаштовані на одну хвилю".
Конфлікт між міністрами фінансів виник через владні повноваження, які європейські регулятори матимуть над національними структурами. Зокрема, побоювання Британії пов'язані з тим, що призначення Мішеля Барньє, союзника президента Франції Ніколя Саркозі, єврокомісаром із внутрішніх ринків змусить Лондон мати справу з посиленням регулювання впродовж його п'ятирічного терміну.
"Вперше за 50 років Франція отримала цю роль, - заявив Саркозі в інтерв'ю, опублікованому в Monde 28 листопада. - Англійці програли".
За новою угодою, країни можуть скасовувати рішення європейських регуляторів простою більшістю із 27 членів ЄС, заявила Лагард. Франція хотіла, аби скасування рішень вимагало кваліфікованої більшості, а Британія намагалася обмежити контроль регуляторів, поклавши на них тягар пошуку більшості, перш ніж примушувати ту або іншу країну використовувати державні фонди для порятунку компаній. У некритичних ситуаціях буде досить голосування присутніх, а не всіх членів ЄС.
Нова система регулювання, включаючи Європейське управління системних ризиків, куди увійдуть представники центробанків та національних регуляторів, забезпечить однакове виконання ринкових законів ЄС у всіх країнах блоку і підсилить нагляд у всіх 27 державах Союзу.
Управління випускатиме попередження і рекомендації, виявляючи проблеми, аналогічні нарощуванню інвестицій в американській низькоякісній іпотеці. Три нових Європейських наглядових управління здійснюватимуть нагляд над банками, цінними паперами, страховими компаніями і пенсійними фондами.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас