Облгази просять Президента втрутитися в ситуацію в газорозподільній галузі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Облгази просять Президента втрутитися в ситуацію в газорозподільній галузі

Енергетика
577
Трудові колективи обласних газопостачальних компаній просять Президента України Віктора Ющенка втрутитися в ситуацію, що склалася в газорозподільній галузі в результаті цілеспрямованих "рейдерських" дій уряду. Про це сказано в офіційному зверненні трудових колективів облгазів до глави держави.
"Події останніх днів змусили звернутися до Вас, бо дії Кабінету міністрів України і НКРЕ перейшли від політичних гасел у площину конкретних протиправних нормативних актів, які містять ознаки державного рейдерства", - сказано в зверненні.
Зокрема, відзначають автори листа, дії уряду і регулятора впродовж останніх двох років призвели до катастрофічних наслідків для галузі, про що свідчить той факт, що за підсумками 9 місяців 2009 року сукупний збиток облгазів досяг 1,2 млрд. грн.
На думку авторів звернення, впродовж цього періоду Кабмін штучно і цілеспрямовано доводив галузь до розвалу, створивши для цього міф про нібито величезні борги обл- і міськгазів перед НАК "Нафтогаз України", які насправді не мають прямого стосунку до їх поточної діяльності, а виникли в 90-х роках і в результаті невдалих експериментів зі створення торгових домів для акумуляції грошових потоків.
"Головна мета цієї антидержавної кампанії - дискредитація чинної системи газопостачання і рейдерське захоплення мереж бізнес-оточенням прем'єра через створення квазідержавної компанії (ДП "Нафтогазмережі" - ред.)", - вказується в повідомленні.
В зв'язку з цим автори листа відзначають, що сьогодні в розпал опалювального сезону уряд робить спроби примусово передати газорозподільні мережі в управління новоствореному дочірньому підприємству НАК "Нафтогаз" - "Нафтогазмережі", у якого сьогодні відсутній необхідний штат фахівців.
"Ефективність цього фантома (ДП "Нафтогазмережі" - ред.)" добре ілюструє його діяльність в одній з найменших областей - Чернівецькій. Альтернативна облгазу структура "Укргазмережі" (зараз - Чернівецька філія ДП "Нафтогазмережі") показала свою повну фінансову та організаційну неспроможність", - сказано в повідомленні.
Зокрема, за даними авторів звернення, впродовж 2008-2009 рр. "Укргазмережі" і її правонаступником була створена заборгованість у розмірі 104 млн. грн. перед постачальником газу.
"У зв'язку з тим, що ситуація в системі енергозабезпечення країни досягла критичної межі, просимо Вас як керівника держави і гаранта її національної безпеки особисто втрутитися в ситуацію і покласти край процесам руйнування системи газопостачання України", - сказано в листі.
Як повідомлялося, Кабінет міністрів України постановою №775 від 10 червня ц.р. (опублікована 30 липня) вирішив передати газорозподільні мережі 43 підприємств газопостачання і газифікації, що перебувають у власності держави, на баланс одного з дочірніх підприємств НАК "Нафтогаз України". При цьому уряд доручив НАК визначити дочірнє підприємство, на баланс якого будуть передані газові мережі.
Цьому підприємству також передані газорозподільні мережі, що перебувають на балансі інших дочірніх компаній НАК "Нафтогаз України": ДК "Газ України", ДК "Укртрансгаз", ДК "Укргазвидобування" і ВАТ "Чорноморнафтогаз".
Довідка. ДП "Нафтогазмережі" - дочірнє підприємство Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", створене відповідно до постанови Кабінету міністрів України "Про підвищення ефективності управління державним майном газорозподільних мереж" від 10 червня 2009 року №775.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас