Не здавати позицій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Не здавати позицій

Аграрний ринок
791
Незважаючи на кризу, Україна в 2009/10 МР не лише збереже світове лідерство в експорті сирої соняшникової олії, але і може збільшити свою частку.
Схоже, вітчизняна олієжирова промисловість у поточному маркетинговому році (МР; вересень 2009 р. - серпень 2010 р.) здавати свої лідерські позиції не має наміру. За оцінками експертів, в 2009/10 МР Україна виробить близько 2,5 млн т сирої соняшникової олії, з яких експортує 2,1-2,2 млн т - приблизно стільки ж, скільки в рекордному 2008/09 МР. Згідно з даними МінАП, станом на 16 листопада соняшник зібраний з 4,15 млн га, або на 99,8% площ. При врожайності 15,8 ц/га вже отримано 6,552 млн т насіння замість прогнозованих раніше 6-6,2 млн т.
"Прогноз щодо валового збору насіння соняшнику врожаю 2009 р. можна підвищити до 6,6 млн т", - вважає Степан Капшук, генеральний директор Асоціації "Укроліяпром". З урахуванням того, що станом на 01.09.09 р., за даними Держкомстату, в країні залишалося 0,4 млн т насіння урожаю 2008 р., загальний ресурс сировини складе 7,0 млн т.
В Асоціації сподіваються, що попри зниження з січня 2010 р. вивізного мита на соняшник з 13% до 12% (відповідно до взятих перед СОТ зобов'язань), з України буде вивезено 500-600 тис.т насіння, а решта урожаю буде перероблена всередині країни.
Нагадаємо, в минулому МР Україна поставила на зовнішні ринки 767 тис.т насіння. На думку Асоціації, стримувати вивезення насіння соняшнику будуть високі закупівельні ціни переробників. Нині вони коливаються в межах 2600-2750 грн./т (на умовах СPT-завод), тоді як в листопаді минулого року складали 1315 грн./т.
Оператори згодні з оцінкою Асоціації. "У поточному МР завдяки підвищеному попиту з боку вітчизняних переробників соняшник вивозитиметься за кордон менш активно", - упевнений Андрій Чайковський, директор напряму олійних і продуктів їх переробки компанії "Бунге Україна".
Втім, незважаючи на високі внутрішні ціни, за перші два місяці поточного МР з України вже вивезено близько 25 тис.т соняшнику проти 987 т за аналогічний період минулого МР.
Куди
За прогнозом німецького аналітичного агентства Oil World, світове виробництво соняшникової олії в 2009/10 МР скоротиться, в порівнянні з попереднім сезоном, на 0,6 млн т, до 12,1 млн т. При цьому очікується, що на світовому ринку буде реалізовано 4,6 млн т проти 5,3 млн т в 2008/09 МР. Якщо припустити, що Україна поставить на зовнішні ринки в поточному МР 2,2 млн т соняшникової олії, то її частка в загальносвітовому експорті цього продукту складе майже 50%. Окрім України, основними експортерами соняшникової олії в новому сезоні, на думку аналітиків, залишаться Росія і Аргентина. Хоча остання ослабила експортні позиції через невисокий урожай соняшнику.
"Українська частка в світовому експорті соняшникової олії - близько 40%, на Аргентину припадає 28%, Росію - 17% (за підсумками 2008/09 МР. - Ред.). Частка України може зрости, тому що скоротиться частка Аргентини", - вважає Микола Верницький, директор інформаційної компанії "Проагро".
Варто відзначити, що в 2008/09 МР Україна вивезла 2,1 млн т соняшникової олії майже на $1,6 млрд. Окрім гарного врожаю соняшнику і високих світових цін активному експорту олії з України в минулому (та і в поточному) сезоні істотно "допомогла" девальвація гривні. Крім того, особливістю минулого сезону була зміна географії постачань вітчизняної соняшникової олії.
"До 2008/09 МР країни ЄС-27 імпортували понад 50% української соняшникової олії, але в минулому сезоні їх частка значно зменшилася, і на перші місця серед покупців вийшли Індія, Туреччина і Єгипет, які сумарно імпортували 44% олій з України", - відзначає Валерія Листопад, головний редактор галузевого видання масложирової промисловості України "Масложировий комплекс", головний редактор ІА "Експерт Агро".
За її словами, це було обумовлено зростанням внутрішнього виробництва соняшнику в ЄС, скасуванням імпортного мита на рослинні олії в Індії та скороченням пропозиції соєвої олії на світовому ринку. Не останню роль в скороченні експорту українського олії європейськими країнами відіграли в квітні 2008 р. інцидент з постачаннями забрудненої нафтопродуктами олії в країни ЄС і посилення вимог Єврокомісії до експорту і контролю якості.
Експерти не відкидають, що в поточному сезоні європейські країни активізують імпорт української олії. "Українські експортери соняшникової олії виконали узяті на себе зобов'язання і до 1 вересня 2009 р. запровадили систему НАССР. Як результат, на початку жовтня Єврокомісія проголосувала за спрощення процедури експорту української олії і підготувала відповідний документ", - сказала пані Листопад.
Згідно з прогнозами Міністерства сільського господарства США (United States Department of Agriculture; USDA), структура світового імпорту соняшникової олії істотно не зміниться - лідерами закупівель залишаться ЄС, Туреччина, Індія, а також країни Північної Африки (Єгипет, Алжир).
Поки ж з поставлених Україною на зовнішні ринки в перші місяці поточного МР 374,3 тис.т соняшникової олії майже половину придбали Індія, Єгипет, Іран і Алжир.
За скільки
Сприяти експорту олії в поточному МР будуть і встановлені на неї світові ціни. За озвученими на початку листопада розрахунками Oil World, унаслідок зниження урожаю соняшнику в світі в найближчі 3-8 місяців ціни на соняшникову олію можуть зрости на $120-150 за 1 т. Це збільшить привабливість експорту олії з України. "У I кварталі 2010 р. світовому ринку рослинних олій, і соняшникової зокрема, буде властива тенденція зміцнення цін", - підтверджує прогнози світових аналітиків Сергій Кашуба, помічник генерального директора ЗАТ "Креатив".
На його думку, насамперед зростання цін на соняшникову олію зумовить зниження запасів соєвої і пальмової олій і, як наслідок, збільшення їх вартості. "Якщо це станеться, соняшникова олія різко підніметься в ціні. Підсилити даний тренд зможе погіршення прогнозів виробництва соняшнику в Аргентині", - додає пан Кашуба.
Варто відзначити, що зростання світових цін на соняшникову олію не змусило себе довго чекати. За даними операторів, з 1 по 17 листопада вартість причорноморської та аргентинської соняшникової олії на світових ринках зросла на $60-70 за 1 т. Експерти не відкидають, що подорожчання соняшникової олії в світі відгукнеться зростанням внутрішніх цін. Поки ж український ринок залишається стабільним. На думку пана Верницького, це можна пояснити досить великою пропозицією олії за низькими цінами як від крупних виробників, так і від дрібних маслоробок, що активізувалися останнім часом.
Проблеми
Переробка соняшнику в 2009 р. залишалася у вітчизняному АПК одним з небагатьох прибуткових напрямів діяльності, а тому найменше постраждала від кризи. Звичайно, за наявності доступу до кредитних ресурсів "масложировики", за їхніми словами, могли б почувати себе ще краще. Але головна проблема для них полягає в неповерненні державою експортного ПДВ. Так, за даними асоціації "Укроліяпром", до 1 листопада 2009 р. заборгованість з відшкодування ПДВ перед масложировою галуззю перевищила 1 млрд грн.
"Завдяки джерелам корпоративного фінансування наша компанія справляється з проблемою дефіциту кредитних коштів", - каже пан Чайковський. Проте, за його словами, із завершенням збирання врожаю і початком нового експортного сезону заборгованість з відшкодування ПДВ почала зростати прискореними темпами. Олег Страхов, начальник відділу продажів ПГ "ВіОйл", оптова торгівля і експорт рослинних олій і жирів ТМ "Віолія" і продуктів переробки олійних для харчової промисловості; з 1993 р.; 2,3 тис.ос.), відзначає: "У зв'язку зі скороченням кредитування і відсутністю відшкодування ПДВ у менших виробників відчувається брак обігових коштів, що може спричинити чергове злиття і поглинання".
Втім, на думку аналітиків, істотних змін серед основних гравців внутрішнього ринку соняшникової олії чекати не варто. "В принципі, основні гравці залишаться ті ж, хіба що поміняються місцями", - вважає пан Верницький.
Галина Татаренко, Ганна Мадай
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас