НАК отримала контроль над компанією "Вінницягаз" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАК отримала контроль над компанією "Вінницягаз"

Енергетика
1249
"Нафтогаз" домігся перших успіхів в отриманні контролю над газорозподільними мережами. Як стало відомо Ъ, компанія "Вінницягаз" втратила ліцензії на постачання газу, а більшість співробітників компанії перейшли на роботу до компанії "Нафтогазмережі". Таким чином "Нафтогаз" отримав контроль над бізнесом компанії без зміни керівництва. Ця схема може бути використана для здобуття контролю і в інших облгазах з державною часткою.
Нацкомісія регулювання електроенергетики (НКРЕ) позбавила ВАТ "Вінницягаз" ліцензії на постачання газу, повідомив Ъ глава НКРЕ Валерій Кальченко. За його словами, рішення було прийняте 26 листопада, а його юридичне оформлення завершене вчора. "Формальною причиною позбавлення компанії ліцензії стало те, що вона не подала до 20 жовтня на узгодження з 'Нафтогазом' 'План відновлення, реконструкції і розвитку держмайна на 2009 рік'", - повідомило джерело в Мінпаливенерго. Отримати коментар "Вінницягазу" вчора не вдалося - робочі телефони компанії і мобільний голови правління Юрія Русина були вимкнені.
Між тим "Комерсант-Україна" з'ясував, що компанію залишили практично всі співробітники. Прес-секретар дочірньої компанії "Нафтогазу" - "Нафтогазмережі" - Сергій Мілютін розповів, що вінницька філія його компанії вже уклала трудові договори з 90% співробітників облгазу. За його словами, вчора компанія взялася до технічного обслуговування мереж облгазу. Нагадаємо, 30 листопада "Нафтогаз" припинив в односторонньому порядку дію договору з "Вінницягазом" про управління розподільною мережею. У прес-службі "Нафтогазу" уточнили, що вінницька філія компанії "Нафтогазмережі" вже підписала договори з міськими і сільськими радами області про отримання мереж в управління.
Джерело в "Нафтогазі" стверджує, що "Нафтогазмережі" мають намір і далі встановлювати контроль над газорозподільними мережами за аналогічною схемою: "'Нафтогазмережі' створили філії вже у всіх областях. У багатьох містах, наприклад в Харкові, щосили йде підписання нових трудових договорів із співробітниками старих облгазів. Фактично схема відпрацьована. А решта - справа 2-3 місяців". За словами співрозмовника, процедура відбору ліцензій почалась із "Вінницягазом" через особистий конфлікт менеджменту підприємства з керівництвом НАК.
Раніше Кабмін прийняв постанову, згідно з якою державні газорозподільні мережі 42 регіональних газопостачальних компаній передаються на баланс компанії "Нафтогазмережі". А 23 листопада прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила, що якщо до 1 грудня приватні газопостачальні компанії не виплатять борги перед "Нафтогазом", то будуть позбавлені ліцензій на постачання газу промисловим підприємствам. Борг "Вінницягазу", за даними "Газ України" на 1 грудня, становив 62,8 млн грн., ступінь розрахунку за газ - 67,3%.
В облгазах плани "Нафтогазу" офіційно не коментують. Проте співрозмовник в "Полтавагазі" заявив, що "Нафтогазмережі" не зможуть отримати повний контроль над розподілом газу: "В будь-якому разі у нас залишиться вся інфраструктура з обслуговування трубопроводів - автомобілі, устаткування, спеціальні засоби. Філії "Нафтогазмережі" не зможуть надавати споживачам сервіс, поки всього цього не куплять". За даними Мінпаливенерго, аби забезпечити необхідними засобами один облгаз, необхідно до $10 млн, тобто для всіх облгазів і міськгазів - більше $250 млн. У "Нафтогазі" вчора відмовилися уточнити, чи має компанія у розпорядженні такі кошти.
Керуючий партнер юридичної фірми Astapov Lawyers Андрій Астапов говорить, що в облгазів є шанс повернути свою власність і ліцензії через суд. Він нагадує, що раніше Вінницький окружний адміністративний суд припинив наказ Мінпаливенерго, яким газопостачальній компанії "Вінницягаз" доручалось до 30 листопада передати "Нафтогазу" газорозподільні мережі Вінницької області.
Втім, дії "Нафтогазу" в будь-якому разі матимуть негативні наслідки для власників облгазів. "Акції облгазів і так були неліквідними. Після позбавлення компаній ліцензій продати їх папери стане неможливо", - зазначає президент інвестфонду "Амадеус-індекс ПФТС" Михайло Ройко. А Максим Шеїн з "Брокеркредитсервісу" говорить, що банки утримаються від надання кредитів власникам облгазів.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас