Столиця вибиває ґрунт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Столиця вибиває ґрунт

Казна та Політика
1059
Київська міськдержадміністрація інвентаризує земельні ділянки, термін оренди яких закінчився або незабаром закінчиться. Після ревізії столична влада має намір землю відібрати, аби побудувати на ній будинки для черговиків або продати на аукціонах. Опитані експерти припускають, що така ініціатива може призвести до неконтрольованого відбору землі.
Згідно із розпорядженням КМДА, земельні ділянки, термін оренди яких минув або минає, відведені районним радам, райадміністраціям, підприємствам та організаціям всіх форм власності, Київрада використовуватиме під будівництво житла і соціальних об'єктів. Для реалізації ідеї чиновники проведуть інвентаризацію землі, термін оренди якої закінчився до 1 квітня 2009 р., а також ділянок з терміном оренди, що завершується, проекти будівництва на яких не погоджені в установленому порядку.
Перевіркою займеться Головне управління земельних ресурсів і Головне управління містобудування та архітектури, яке, за дивним збігом обставин, якраз і затверджує проекти будівництва. Після підготовки переліку незабудованих майданчиків, документ подадуть мерові Києва разом з пропозицією про можливе використання ділянок.
Влітку Головне управління статистики КМДА повідомило, що в Києві законсервовано або припинено будівництво 26 житлових будинків і 109 об'єктів комерційної нерухомості (55 офісних центрів і 54 ТЦ). При цьому на 44 об'єктах стадія готовності становить 1-30% (її можна вважати початковою). Найбільша кількість законсервованих об'єктів будівництва розташовані в Голосіївському (21 об'єкт) і Шевченківському (20 об'єктів) районах. Будівельні компанії рішення мерії сприйняли неоднозначно. Якщо врахувати, що велика частина проектів на початкових стадіях будівництва заморожені, то кількість ділянок з непогодженими до кінця паперами може виявитися величезною. Тим більше, що всім відомі випадки, коли продовження оренди землі спеціально затягується і частина власників по три-чотири місяці не можуть оформити документи. Одночасно мало хто вірить в прозорість процесу, ініційованого мерією.
За словами Олександра Попова, директора проектної групи "Архіматика", в Києві багато ділянок, які були узяті в оренду і на яких на сьогоднішній день через низку обставин не почато будівництво. "Такими причинами можуть бути затягування узгодження документів в державних органах через небажання забудовників йти на компроміс, опір населення і відсутність фінансових ресурсів", - зазначив Попов. Він вважає, що виходом для девелоперів може бути початок активної роботи з погодження проекту або початок будівництва. "Головне, аби вказане рішення влади не стало способом тиску на забудовників і вимаганням у них грошей на продовження терміну оренди і вирішення питання", - говорить Олександр Попов.
"Насправді дане рішення - це швидше короткострокова дія, спрямована на отримання додаткового ресурсу до бюджету, виходячи з того, що деякі компанії в умовах кризи могли бути змушені заморозити девелоперську частину проектів", - пояснив Олексій Говорун, заступник гендиректора девелоперсько-будівельної компанії ТММ. За його словами, постанова була б однозначно позитивною, якби вона була включена в комплекс заходів, спрямованих на впорядкування процесу забудови міських територій. "Коли відповідно до актуалізованого містобудівного плану виробляється інвентаризація територій, тоді перевіряється статус реалізації проектів і відповідність об'єктів цільовому призначенню земельних ділянок, а планів будівництва об'єктів - містобудівному плану", - вважає Говорун.
На думку Олександра Попова, швидше за все, забирати ділянки будуть в компаній, які раніше націлювалися на будівництво повітряних замків. "З іншого боку, рішення правильне, оскільки в Києві багато ділянок, які захищені парканом, але там нічого не будується і перспективи будівництва об'єктів вельми туманні. Але головне, аби цей процес був відкритим і прозорим, аби можна було вільно дізнатися про причину розірвання договору оренди, ознайомитися з діяльністю компанії - забудовника даної ділянки і так далі", - резюмує Попов.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас