В економіку Японії закачають 115 млрд дол — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В економіку Японії закачають 115 млрд дол

Казна та Політика
712
Вчора на екстреному засіданні центральний банк країни вирішив влити у фінансову систему 10 трлн. єн. ($115 млрд.).
Банк Японії надасть комерційним банкам тримісячні кредити за супернизькою фіксованою відсотковою ставкою 0,1% річних. "Ми зробили цей крок сьогодні через занепокоєння відносно недавніх змін в глобальній фінансовій ситуації, які призвели до нестабільних курсових коливань, здатних негативно вплинути на нашу економіку. Грошові вливання збагатять банки ліквідністю, що підштовхне економічне зростання. В разі браку ліквідності ми готові надати ще більше коштів", - пояснив на прес-конференції глава Банку Японії Масаакі Ширакава.
На минулому тижні через хвилювання відносно можливого дефолту емірату Дубаї національна валюта Японії, яку інвестори вважають "тихою гаванню", різко зміцнилася до 14-річного максимуму (¥84,83/$1). Це зменшило прибутки і погіршило конкурентоспроможність японських експортерів, створивши серйозні побоювання відносно майбутнього орієнтованої на зовнішні ринки економіки.
Негативно впливає на економіку також дефляція: з жовтня 2008 р. по жовтень 2009 р. ціни на споживчі товари в Японії, за винятком свіжих продуктів, знизилися на 2,2%. Падіння цін зменшує виручку виробників, примушуючи їх знижувати зарплати, що, у свою чергу, призводить до скорочення споживчих витрат. Така дефляційна спіраль примушує звужуватись другу за розмірами економіку світу.
На днях на адресу центрального банку країни посипались заклики від уряду вжити рішучих заходів щодо курсу ієни. За словами головного економіста токійського підрозділу банку JPMorgan Chase Масаміши Адачі, для аналітиків стало "великим сюрпризом" швидке реагування Банку Японії: в понеділок пан Ширакава пообіцяв вжити заходів із кількісного пом'якшення ситуації, і вже у вівторок відбулися збори і рішення було прийнято.
"Ми вітаємо рішення центробанку. Банк Японії ретельно і належним чином підійшов до змін в економічній ситуації і працює в тандемі з нашими економічними зусиллями", - заявив вчора генсекретар кабінету міністрів Хірофумі Хірано.
Вчора курс єни вперше за останні шість днів впав на 1,3% відносно долара, до ¥87,3/$1 і на стільки ж відносно євро, до ¥131/EUR1. Втім, за словами аналітиків, падіння курсу єни не буде тривалим, оскільки вливання $115 млрд. недостатньо для заборони зростання японської валюти. "Інтервенції на валютних ринках можуть ослабити курс єни на два-три дні, але це не змінить тренду. Кількісне пом'якшення - це краще, ніж нічого, але ефективність таких заходів дуже обмежена через відсутність позичальників. Ліквідність в Японії вже і без того надлишкова", - стверджує колишній замміністра фінансів, відповідальний за валютне регулювання Еісуке Сакакібара.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас