Відпочинок не горить — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відпочинок не горить

2416
Хоча українців, готових платити за новорічний відпочинок, значно поменшало, путівки дорожчають. Нинішні канікули обійдуться дорожче від торішніх як мінімум на 10%. "Згоріти" сезону не дозволить жадібність туроператорів: очікуючи зниження попиту, вони на третину зменшили кількість чартерів і готельного бронювання. При цьому різні знижки та інші акції - не більш ніж маркетинговий хід. Туроператори не стільки знижують вартість путівок, скільки приводять у відповідність зі здоровим глуздом рівень цін, нереально завищених на початку осені.
Мало, але недешево
Хоча до Нового року ще місяць, вітчизняні туроператори вже поставили хрест на колись найбільш грошовому сезоні. За прогнозами директора мережі "Галопом по Європах" Тараса Демури, продажі турів можуть виявитись на 15-20% меншими, ніж на минулорічні, вже кризові свята. У 2008 р. від краху ринок врятували масові ранні бронювання. У минулому вересні, ще до того, як країну накрила фінансова криза, наші співвітчизники викупили 40-50% новорічних путівок. У цьому ж році заздалегідь потурбувались про організацію канікул одиниці, що змушує агентства помітно нервувати.
Відразу кілька компаній оголосили про знижки для клієнтів, які забронюють тур хоча б до 10 грудня. У фірмі "САМ" до початку грудня діяла 7% знижка на новорічні путівки, а на 2 грудня заплановано грандіозний одноденний розпродаж. Розмір знижок в агентстві не розголошують, зазначаючи, що конкретні цифри будуть оголошені не раніше 1 грудня. Таким чином вони розраховують стимулювати споживчу активність. Туроператор "Проланд" убезпечив себе від ризиків залишитися з непроданими турами знижками для агентств. Роздрібним продавцям путівок, які викупили їх у компанії завчасно, на 1-2% збільшили комісійні.
"Це дозволило вже до кінця листопада закрити новорічні вильоти до ОАЕ і Таїланду", - розповідає заступник директора з роботи з агентствами компанії "Проланд" Олена Піскунова.
Втім, незважаючи на численні рекламні повідомлення про знижки, розраховувати на дешевизну відпочинку навряд чи варто. Побачивши, що продажі рухаються далеко не так активно, як того хотілося б, агентства вгамували свої завищені на початку сезону апетити. За словами Олени Піскунової, для кінцевого покупця путівки будуть дорожчими, ніж у минулому сезоні, як мінімум на 10%. "У 2008 році, на хвилі кризової паніки, туроператори, щоб розпродати замовлені без урахування зниження попиту тури, реально зменшували ціни за рахунок своєї рентабельності. Зараз же компанії забронювали мінімальну кількість місць, так що у демпінгу немає необхідності", - впевнена вона. Заступник генерального директора фірми "Яна" Тамара Опанасенко говорить, що вони планували сезон вкрай акуратно, зменшивши кількість заброньованих місць в готелях на 30%.
Менеджер компанії "Karya tour Україна" Ганна Матвеєва з цієї ж причини не прогнозує великої кількості термінових путівок. За її словами, туроператори не лише зменшили бронювання в готелях, але й відмовились як мінімум від третини чартерів. Приміром, їх агентство запустило лише чотири рейси в наймасовішому єгипетському напрямку. "Якщо ще в минулому році чартери під Новий рік літали практично з усіх великих міст країни, то в цьому планується задіяти лише Київ, Дніпропетровськ, Запоріжжя і Донецьк", - додає Тарас Демура.
Канікули скромненько
Продавці турів стверджують, що навіть ті українці, які збираються витратитись на новорічний відпочинок за кордоном, економлять максимально. "Якщо раніше середній туристичний чек в період свят досягав $1500, то зараз не перевищує $1000 на людину", - зазначає Демура. Більшість з тих, хто має в своєму розпорядженні таку або трохи меншу суму, зможуть провести канікули лише на найбільш масових напрямках. З теплих країн у цю цінову категорію вписується хіба що Єгипет, де тиждень відпочинку буде коштувати від $600-650 з людини. Туроператори кажуть, що намагалися вибити з місцевих готельєрів додаткові знижки, однак ті, натхнені високим попитом протягом практично всієї осені (у тому числі з боку українців, багато з яких пересиділи карантин на березі Червоного моря), завзято тримають ціни на торішньому рівні.
На відміну від єгиптян, додаткові бонуси мандрівникам обіцяють більшість європейських готелів. Приміром, заплативши за стандартний номер, турист отримає люкс або ж безкоштовну машину в оренду і таке інше. За словами Олени Піскунової, екскурсійні тури до європейських столиць, як і раніше популярні. Щоправда, і в цьому випадку наші співвітчизники намагаються заощадити, пересідаючи з літакових крісел у автобусні або бронюючи замість трьох-п'ятизіркових готелів дво-тризіркові. Обмеживши себе в комфорті, можна провести тиждень в Будапешті за 400-450 євро, у Відні - за 600-700 євро, в Парижі - за 650-800 євро.
Трохи подешевшають в цьому сезоні й Арабські Емірати. Тиждень відпочинку в цій країні обійдеться від $800, тоді як в 2008 р. пропозиції стартували з $950 з людини. Зниження цін забезпечило перш за все здешевлення перельоту. Цього року туди почали літати low-cost компанія Air Arabia, крім того, в арабському напрямку здійснює рейси чимало вітчизняних перевізників (МАУ, "Аеросвіт", "Донбасаеро"), так що конкуренція за клієнтів досить висока, що не дозволяє авіакомпаніям піднімати розцінки. Порівняльна доступність напрямку привернула до нього увагу багатьох туроператорів, тому пропозиція в нинішньому сезоні істотно розширилась.
В агентствах розраховують, що менше за все від кризових настроїв українців постраждають гірськолижні курорти. Тому саме на них багато фірм зробили акцент у своїх новорічних програмах. Тиждень в Австрії, Швейцарії чи Італії обійдеться від 1 тис. євро, але, як сказав Тарас Демура, це не зупиняє любителів лижних спусків. Більше того, порівняно демократичні курорти Словаччини, Польщі, Болгарії (від 400-500 євро за тиждень) продаються гірше, ніж у минулому році, оскільки від поїздок відмовилися багато збіднілих представників середнього класу, які раніше на 70% заповнювали ці маршрути. Парадоксально, але погано заселяються і карпатські бази, хоча ціни там знизилися і стартують із 100 грн. на добу. На думку експертів, в цьому винна грипозна паніка, яка поставила свого роду клеймо на регіоні.
Тамара Опанасенко прогнозує, що гірськолижний сезон на VIP-курортах Швейцарії, Франції та Італії в цьому році пересунеться з грудня-січня на лютий-березень, оскільки чимало заможних українців задіяні у виборчій кампанії, тому відкладуть відпочинок до кінця виборів. З цієї ж причини експерти не очікують високих продажів у новорічний період і на інших дорогих напрямках (вартість путівки - від $3 тис. на людину): Куба, Домініканська Республіка, ПАР, Мальдивські острови та ін. Зате вже зараз надходять заявки на бронювання таких турів на лютий.
Людмила Ксьонз
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас