Секретаріат Президента і НБУ: Доларизація - серйозна проблема, але вирішувати її слід обережно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Секретаріат Президента і НБУ: Доларизація - серйозна проблема, але вирішувати її слід обережно

Валюта
1100
Необхідно поступово відмовлятися від долара і збільшувати привабливість залучення коштів в національній валюті, переконані представники Секретаріату Президента і Нацбанку.
"Очевидно, слід мати стратегічний, довгостроковий план дій з вирішення цієї проблеми. І збільшуючи привабливість залучення коштів саме в національній валюті, поступово відмовлятися від долара. Тоді і проблема з нарахуванням резервів по кредитах і розрахунками валютної позиції буде менш вагомою і болючою", - зазначив керівник головної служби соціально-економічного розвитку секретаріату президента Роман Жуковський під час публічної дискусії, організованої за підтримки "Дзеркала тижня", Фінансовим прес-клубом.
За його словами, якби частка валюти у банківській системі не була такою великою, масштаби кризи та її наслідки були б набагато меншими. При цьому він наголосив, що ситуація буде погіршуватися, якщо, намагаючись втримати ресурсну базу, банки й надалі активно нарощуватимуть частку валютних зобов’язань. За його словами, у пасивах банків на початку кризи було 50% валюти, а сьогодні цей показник складає 65%.
Водночас він підкреслив, що відходити від доларизації економіки, слід дуже обережно.
"Ця проблема потребує складних рішень, і різка зміна регуляторних вимог уже сьогодні може викликати небажані наслідки, позначитися на довірі, яка почала відновлюватися. Люди знову з пересторогою ставитимуться до того, що відбувається в банках", - переконаний він.
Підтримав позицію представника Секретаріату Президента і заступник голови НБУ Василь Пасічник.
"Нам усе ж таки потрібно змінювати структуру балансу наших банків. Зараз в банківській системі дуже багато іноземної валюти. Як показав досвід, це істотні ризики для банківської системи та клієнтів", - відзначив він під час дискусії.
При цьому він зауважив, що Нацбанк не має наміру конвертувати валютні депозити в гривневі.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас