НБУ виступає за зарахування чергового траншу МВФ до своїх резервів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ виступає за зарахування чергового траншу МВФ до своїх резервів

Валюта
677
Національний банк України (НБУ) хотів би отримати кошти чергового траншу Міжнародного валютного фонду (МВФ) в свої резерви для реалізації завдань із підтримки платіжного балансу, повідомив директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків НБУ Сергій Круглик.
"НБУ був би щасливий мати всі ресурси, що надходять від МВФ, в своїх резервах", - сказав він на прес-конференції в п'ятницю.
За його словами, надання коштів МВФ до резервів НБУ більше відповідало би правилам роботи самого Фонду, ніж здійснюване в поточному році фінансування державного бюджету країни.
Крім того, Круглик зазначив, що направлення цих коштів до резервів НБУ створить додатковий ресурс для підтримки стабільності гривні і підтримає упевненість іноземних інвесторів в українській економіці.
Директор департаменту нагадав, що в розпорядження уряду надійшла майже половина кредитних коштів, виділених МВФ в рамках програми stand-by.
В зв'язку з цим Круглик торкнувся критики на адресу МВФ з боку представників низки країн за пряме фінансування бюджету України.
За його словами, переговори з МВФ про формат продовження реалізації програми stand-by тривають: остаточне рішення прийме Рада директорів Фонду.
Директор департаменту також повідомив, що НБУ веде переговори з МВФ відносно зниження погодженого з Фондом прогнозу розміру чистих валютних резервів (резерви за вирахуванням залучень від МВФ) до кінця поточного року, який є кількісним маяком в програмі stand-by.
Як повідомлялося, МВФ восени-2008 прийняв рішення про виділення Україні кредитів в рамках програми stand-by в розмірі близько $17 млрд. За час, що минув, Україна вже отримала три транші на загальну суму майже $11 млрд. При цьому в другому кварталі Фонд надав країні другий транш в розмірі близько $2,8 млрд, який було приблизно порівну розподілено між Нацбанком і урядом, а в третьому кварталі - третій транш на $3,3 млрд, який повністю надійшов у розпорядження уряду.
Надання четвертого траншу в розмірі $3,8 млрд було заплановано на листопад за підсумками третього перегляду програми. Місія Фонду завершила роботу в Києві в кінці жовтня, проте не зробила позитивної заяви. МВФ чекає формування консолідованої позиції української влади з питання реалізації антикризових дій.
Відносно ситуації на валютному ринку, Круглик зазначив, що НБУ протидіятиме різким коливанням курсу. "Для Нацбанку головне - стабільність", - сказав чиновник.
При цьому він наголосив на важливості для забезпечення курсової стабільності дотримання політиками коректності при прилюдному обговоренні макроекономічної і валютної ситуації в країні.
Відносно введення заборони на зміни банками курсу готівкових операцій на валютному ринку протягом дня директор департаменту зазначив, що такий крок був зроблений з врахуванням скарг фізичних осіб і банки доки не надсилали до НБУ своїх зауважень щодо цього рішення.
Разом з тим, деякі представники комерційних банків висловили агентству "Інтерфакс-Україна" критику цього рішення, яке, за їхньою оцінкою, воно створює конкурентні переваги для операторів тіньового валютного ринку.
Коментуючи ідеї щодо розширення рефінансування комерційних банків з метою підвищення економічної активності в країні, Круглик зазначив, що стримуючим чинником є низький рівень виконання банками своїх зобов'язань перед центральним банком. "Не повернене рефінансування є набагато більшою сумою, ніж та, яка була повернена", - сказав він.
За його словами, через це банківський нагляд НБУ був змушений посилити відбір банків для рефінансування.
При цьому Круглик зазначив, що в поточних умовах активізація банківського кредитування економіки багато в чому залежить від уряду.
Директор департаменту підкреслив, що банки мають в своєму розпорядженні належний ресурс для кредитування і зможуть фінансувати привабливі урядові проекти, якщо буде сформована чітка урядова програма з розвитку секторів економіки і залучення інвестицій.
Крім того, за його словами, уряд продає облігації банкам з високою ставкою прибутковості (до 30%), що знижує стимул-реакції для фінустанов здійснювати кредитування реального сектора економіки і переймати на себе вищі ризики. "Це просто розпещення банківської системи безграмотною бюджетною і фінансовою політикою уряду", - сказав він про високі ставки держоблігацій.
Говорячи про законодавчі ініціативи щодо фінансування бюджетних програм за рахунок різниці, що склалася в поточному році, між доходами і видатками НБУ, Круглик зазначив, що на сьогоднішній день сума такої різниці становить 680 млн грн.
В той же час, за його словами, погіршення кредитного портфеля, зокрема через непогашення позик урядом, вимагає від Нацбанку формування відповідних резервів: за підсумками року перевищення доходів над видатками центробанку може і не бути.
"Уряду необхідні кошти. Ми це розуміємо. Але для того, щоб їх отримати, уряду необхідно працювати, а не орієнтуватися на емісійні гроші", - додав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас