Емірату Дубаї загрожує дефолт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Емірату Дубаї загрожує дефолт

Казна та Політика
2494
Державний холдинг Dubai World заявив про нездатність виплатити чергові зобов'язання перед кредиторами.
Dubai World планує попросити всіх кредиторів Dubai World і його дочірньої компанії Nakheel "зупинитися" і продовжити термін погашення кредитів щонайменше до 30 травня 2010 р., говориться в заяві Міністерства фінансів емірату Дубаї.
Відстрочка погашення торкнеться, зокрема, боргових зобов'язань на суму $3,65 млрд., які підрозділ Dubai World, котрий працює у сфері нерухомості, - Nakheel, мав виплатити в наступному місяці. Це погашення розцінювалося як ключовий тест на здатність Дубаї платити зі своїх боргів на тлі кризи у сфері нерухомості, що мала негативний вплив на економіку емірату.
Боргові зобов'язання Dubai World становлять $59 млрд., тобто значну частку держборгу Дубаї, який перевищує $80 млрд. Причиною фінансових проблем Dubai World став колапс ринку нерухомості, що швидко розвивався в Еміратах, ціни на якому впали за півроку на 50%. У грудні 2009 р. Дубаї повинен буде виплатити облігації на суму $4,3 млрд., а в першому кварталі 2010 р. закінчується термін боргових зобов'язань на суму $4,9 млрд.
Холдинг Dubai World, очолюваний спадкоємцем престолу Султаном Ахмедом бін Сулайемом, протягом довгого часу був ключовою компанією економіки емірату. Найбільшими активами Dubai World є міжнародний оператор морських портів DP World, британська компанія морських перевезень P&O, будівельна компанія Nakheel та інвестиційна компанія Istithmar. За участю Dubai World реалізовувались масштабні проекти у сфері інфраструктури та нерухомості.
Влада емірату Дубаї оголосила про намір реструктуризувати Dubai World. При цьому керівники компанії, включаючи спадкоємного принца, продовжать залишатися на своїх посадах. Влада емірату повідомила, що Financial Support Fund, створений цього року для управління боргом Дубаї, почне оцінювати масштаб необхідної реструктуризації. Для проведення реструктуризації уряд обрав консалтингову компанію Deloitte LLP, а її топ-менеджер призначений головним директором з реструктуризації Dubai World.
В недавньому рейтингу британської компанії Credit Market Analysis (CMA) емірат Дубаї увійшов до переліку найбільш ризикових позичальників світу, зайнявши сьоме місце, вірогідність невиконання ним зобов'язань із кредитів оцінювалась в 19,2%. Відразу після публікації інформації про замороження виплат із боргів Dubai World рейтингові агентства S&P і Moody’s оголосили про різке зниження кредитних рейтингів Дубаї і всіх пов'язаних з ним структур. В результаті вартість страхування боргу емірату від дефолту різко зросла, а ціна облігацій впала. На Лондонській біржі вартість обслуговування п'ятирічного боргового зобов'язання емірату Дубаї на $10 млн. збільшилась з $360 тис. за рік до $460 тис. за рік. За даними CMA DataVision, вартість CDS (кредитних дефолтних свопів) на дубайські борги зросла на 131 пункт - до 571 пункту.
Повідомлення про відстрочення виплат із боргів Dubai World прийшло за декілька годин до початку свята Аїд ал-Адха, в яке всі установи закриваються більш ніж на тиждень, і викликало паніку серед інвесторів світу. Європейський фондовий індекс DJ Stoxx 600 впав більш ніж на 2%, індекс ринків MSCI Emerging Markets, що розвиваються, - на 1,1%. "Для інвесторів це була просто шокуюча новина", - говорить Роб Уїчелло з BNP Paribas.
Інвестори стурбовані фінансовим станом всього регіону Перської затоки. "Дубаї був основним показником раптового і масштабного буму у сфері ліквідності, і тепер, коли бум позаду, можна чекати нових дефолтів на ринках emerging markets і у всьому світі", - зазначив глава дослідницького підрозділу emerging markets RBC Capital Markets в Торонто Нік Чеймі.
Від банкрутства девелоперських проектів Nakheel в Дубаї можуть постраждати багато знаменитостей, які придбали вілли на штучному архіпелазі островів Palm Jumeirah. У 2000 р., коли розкішні вілли і таунхауси вартістю понад 1 млрд. фунтів стерлінгів було виставлено на продаж, всі пропозиції розійшлися менш ніж за місяць. Услід за Девідом Бекхемом маєтки на штучному острові придбали інші зірки англійського футболу. До зоряних володарів майбутніх тропічних маєтків приєдналася також голлівудська пара Анджеліна Джолі і Бред Пітт. Уникнути можливих втрат удалося гравцеві Челсі Джо Коулу. Минулого літа він продав свій недобудований маєток в Дубаї за $3,5 млн.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас