Експерт підрахував: спасіння власної економіки обійшлось США в суму, котра перевищує витрати на Другу світову — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт підрахував: спасіння власної економіки обійшлось США в суму, котра перевищує витрати на Другу світову

Казна та Політика
631
Спасіння американської фінансової системи обходиться уряду США в астрономічні суми, вважає директор російських та азійських програм вашингтонського Центру оборонної інформації США Микола Злобін. Результати підрахунків він наводить в своєму блозі.
Зокрема, він цитує думку американського фінансового аналітика Баррі Рітхольца, автора книги "Нація бейлаута", котра нещодавно вийшла, який підрахував приблизну вартість вжитих урядом США в зв'язку з цим заходів.
Він дійшов висновку, що якщо підсумовувати всі безпосередні грошові інвестиції, позики, страховки та інші форми державної підтримки компаній, то сума складе приблизно 4,6 трлн доларів. На його думку, до кінця 2010 року США, можливо, витратять на ці заходи до 10 трлн.
В свою чергу, агентство Bloomberg підрахувало, що ціна порятунку американських фінансових інститутів складе близько 7,8 трлн доларів. Це означає, що кожен американець, включаючи дітей, втратить по 24 тисячі доларів, які будуть витрачені державою на відновлення фінансової системи.
Рітхольц порівняв цю суму з іншими крупними витратами, які робили США. З врахуванням інфляції на "план Маршалла" витрачено 115,4 млрд доларів, на висадку людини на Місяць - 237 млрд, на вихід з кризи 1980-х років - 256 млрд, на корейську війну - 454 млрд, на "новий курс" Рузвельта - 500 млрд, на покупку Луїзіани - 217 млрд, на війну у В'єтнамі - 698 млрд, на війну в Іраку - 597 млрд, на всі проекти NASA - 851,2 млрд. Це в сумі виявилось приблизно 3,926 трлн доларів. Тобто майже на 700 млрд менше, ніж вже сьогодні витрачено урядом на порятунок фінансової системи.
Єдине, що можна якось порівняти із цими витратами - це витрати уряду США в Другій світовій війні. З врахуванням інфляції вони склали 3,6 трлн доларів, що також менше суми нинішнього бейлаута. Проте сума дає уявлення про масштаби нинішньої кризи: її фінансова складова для США перевищила як витрати, котрих зазнала країна в Другій світовій війні, так і всі великі витрати, разом узяті за всю історію країни, окрім цієї війни. Тим більше що остаточна сума витрат на вирішення нинішніх проблем ще невідома.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас