Середній бізнес проміняє кредити на інвестиції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Середній бізнес проміняє кредити на інвестиції

Казна та Політика
667
І якщо, за оцінками банкірів, цей сектор ще більш ненадійний як позичальник, ніж фізособи , то для фондів придбання контрольного пакету є достатньою гарантією, що гроші не зникнуть.
Компанії P&S Capital Україна і P&S Asset Management - "дочки" однойменної словенської інвестиційної групи - в процесі переговорів з інвесторами, зацікавленими у вкладенні грошей в українські підприємства середньої руки, упевнені, що перші операції в цій сфері почнуться вже в першій половині 2010 р.
"Три компанії з Польщі, Австрії і Словенії вже продемонстрували зацікавленість у вкладеннях, але остаточне рішення буде прийнято після президентських виборів", - розповіла директор з інвестицій P&S East Growth Валерія Чешко. За її словами, багато іноземних компаній хвилює не прізвище переможця, а сам факт гарантії політичної стабільності на осяжний період. "Ближче до виборів, коли стане зрозуміліше, між ким реально доведеться обирати, переговори підуть легше", - вважає вона.
На цей період (першу половину 2010 р.), за прогнозами експертів, припаде і відродження ринку злиття і поглинань. "Мертвий сезон на ринку злиття і поглинань закінчився у вересні, хоча основні операції укладали малі і середні компанії на суму до $5 млн., - говорить начальник відділу M&A і юридичного аналізу Baker Tilly Ukraine Ірина Чернова. - Подальше відновлення цього ринку залежить від поліпшення економічної кон'юнктури, а також зниження політичних ризиків в країні". За її прогнозом, в першій половині 2010 р. активізується продаж непрофільних активів, які було модно скуповувати в період, що передував рецесії, а про повернення крупних інвесторів можна буде говорити на початку 2011 р.
Але, за словами банкірів, сектор середнього і малого бізнесу навряд чи скоро почне отримувати банківське кредитування. "Більшість з них працює за сірими схемами, тому їх набагато важче змусити обслуговувати борги, ніж крупні корпорації, - відзначає голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін. - Легше зловити і пристрелити домашню корову, ніж щура". Тому, вважає він, цей сектор кредитуватиметься виключно за наявності ліквідної застави. А при теперішніх вимогах до резервування цей сегмент може просидіти на голодному пайку довше за всіх.
Саме цим фактом можуть скористатися фонди прямих інвестицій, готові вкладати гроші в середній і малий бізнес. Один такий фонд - "Компанії малого і середнього бізнесу" - на $10 млн. у вересні зареєструвала P&S Asset Management. На думку директора КУА Сергія Савчука, до літа 2010 р. його удасться сформувати навіть за рахунок внутрішніх ресурсів, хоча іноземним інвесторам теж запропонують взяти участь. Фонд планує інвестувати кошти в підприємства малого і середнього бізнесу сфери послуг (телекомунікації і IT-послуги, фінансові послуги, логістика, маркетинг, фармацевтика). Отримати інвестиції зможуть компанії - лідери в своїй ніші, яким необхідне надходження капіталу і підтримка для подальшого розширення і зростання конкурентоспроможності, але які не обтяжені боргами. Як повідомив Сергій Савчук, такі сьогодні, як не дивно, є.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас